Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Planjava - Forum

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Forum New thread search
 Planjava
14.9.2007 - Gost
Včeraj (14.09.)sem šel iz Repovga kota čez Srebrno sedlo na Planjavo. Do sedla razmere brez posebnosti naprej pa je nekaj flik snega, ki pa ni pretirano moteč. Sestopil sem na Kamniško sedlo kjer pa je nad kočo tam kjer je nekaj jeklenic in klinov še kar nekaj snega. Sneg je južen in se hitro tali. Potrebna previdnost pred zdrsi, za iskušene gre brez težav, poletnim planincem pa bi vzpon odsvetoval. LP in obilo gorniških užitkov.
Volk     
20.6.2008
19.06.08

Peš z Jermance (ob 12h iz službe). V Repov kot mimo briljantnih tolmunov. Tu v plastenki natočim vode. nasmeh
V lovski prehod na zelenice. Nad meliščem namerno obrnem desno v 'grapo', saj me neustavljivo mika lažje poplezavanje. Vrh Planjave dosežem v trdovratni megli (sicer toplo, skoraj brez vetra), v sparini obžalujem razglede ... zadrega

Sestop prek zelenic proti prehodu Za Vratam. Gamsi za sedelcem uganjajo vragolije! velik nasmeh
Po osameli izseki na prečno pot čez Macesnovec. Na Stan (Pastirci). Suha usta si zaželijo svežine (pivo), heh, še na sedlo bo treba. nasmeh
V koči beseda z oskrbnikom, potem pa na pomodrene trave nad njo (uh, rožic)! nasmeh
Mimo neustrašnih kozorogov drič po melišču na Stan. Za temo so že zdavnaj pogruntali čelko, a glej ga zlomka, je ne potrebujem.

Razmere? Kopno.
Prehode pa je seveda potrebno poznati.

Krasen dan! mežikanje

Lp.
Planjava Tolmunčki ...1 Planjava Tolmunčki ...2 Planjava Tolmunčki. No, ta je že lušten bazenček ...3 Planjava Totalno zmešan? No, ja ...4 Planjava Tudi grapa pristopa na Staničev vrh je že brez snega ...5 Planjava Divji svet, v katerega rad zaidem ...6 Planjava Označena je Kovačnica, naraven preduh pod Staničevim vrhom. Vstopiš na sosednji strani, pogledaš pa ...7 Planjava Mimo osamelca na Planjavske zelenice ...8 Planjava Kaj ni lepa! Kako neki ji je ime ...9 Planjava Kar tule jo maham navzgor (brez vsakršnih težav se da okoli po travah) ...10 Planjava Še zasneženo proti Ojstrici ...11 Planjava Lesk odbija stena Rzenika ...12 Planjava Rdeča vzpon, zelena sestop (z Movzine) ...13 Planjava Moji najljubši gorski prijatelji ...14 Planjava Za Vratam. Pozabljeni svet ...15 Planjava Ob poti preko Macesnovca ...16 Planjava Brana. Le še nekaj flikic snega ...17 Planjava Sploh se ne zmenijo zame ...18
geppo     
20.6.2008
Volk, lep opis in tudi fotografije - prav, da nam daš elana in vzpodbudiš tudi ostale!
Lp
Brane71     
20.6.2008
Čudovite fotografije. Lani avgusta sem šel čez Repov kot preko Srebrnega sedla na Planjavo in sem bil navdušen, predvsem nad tolmunčki.Ena najlepših poti v naših gorah po mojem mnenju. Če stopiš samo malo desno na Srebrnem sedlu, prideš do naravnega okna skozi katerega vidiš Korošico. Škoda, da nisi naredil opis poti tam kjer so opisi za Planjavo.
Lep pozdrav!
Volk     
20.6.2008
Geppo, mežikanje.

Brane71. Res, da je tema Planjava že na četrti strani, sem pa spregledal. Bo moderator popravil. cool

Lep pozdrav in srečno.
Brane71     
21.6.2008
Volk, mislil sem, da bi lahko naredil opis poti pod rubriko seznam gora-Kamniško Savinjske Alpe-Planjava, ker tam ni opisa za pot Jermanca-Planjava čez Repov kot, ti pa kot kaže odlično poznaš to neoznačeno lovsko pot.
Planinski pozdrav.
geppo     
21.6.2008
Tudi jaz se pridružujem predlogu Braneta71. Volk, daj opiši to pot!
Lp
andrej767     
22.6.2008
Ja to bi blo fajn ker sem klasično pot prek K.S. že večkrat prehodil. nasmeh
zmp2     
23.6.2008
Se pridržujem prošnjam, sploh pa bi bilo sanjsko, če obstaja kakšne GPS sled…
Volk     
23.6.2008
Sicer je pristop na Planjavo prek Zelenic lepo opisan v gorniškem vodniku (Andrej Stritar - 111 izletov po slovenskih gorah), a zakaj ne.
Je pa ta 'pot' tamkaj ocenjena kot ZELO ZAHTEVNO BREZPOTJE, tako da ...

V Repov kot se zlahka pride po uhojeni stezi, ki se začne v Klinu (rdeča puščica za markacijo na Kamniško sedlo). Tu uberemo spodnjo stezico (prek podrtega debla), ter se po njej brez težav dvigamo, vseskozi po levem bregu doline. Do tolmunov stezica naposled povede čez odprto skalno pobočje, kjer korak sledi nekaj ukrivljenim klinom (bolj malo v pomoč, izpostavljeno zdrsu). Prekrasen 'bazenček' uzremo po le nekajmetrskem spustu v drčo (v desno), s steze med ruševjem. Po široki poti v redkem gozdu v okljukih nadaljujemo navzgor. Kmalu dosežemo izjemno razgledno gruščnato sleme, na katerem še vedno stoji osamljen in vidno ožgan viharnik (nekoč je tukaj gorelo). ŠE PRED NJIM se desno odcepi stezica, ki pelje na Srebrno sedlo (kjer je prav kmalu na kratko že treba poplezati)! Mi pa se s tega slemena zazremo v markanten spodmol, ki nas res povsem blizu kar sam potegne vase. A pozor! Višje v pobočju, pod stenami, se kaže še eden, mimo katerega pa nikar! Torej, po gruščnatem razu slemenca pod podolgovat spodmol, na koncu katerega je vidno obžagano rušje. Za njim po neizrazito širokem žlebu na kratko navzgor, kjer se nam v levo med rušjem kmalu nakaže nekaj stezici podobnega. Nad nami bolšči tisti ogromen spodmol (ali bolje votlina), mi pa jo mahnemo prečno čez trave sprva v levo, nato pa ob ruševju kmalu navzgor (zahtevno, strmo) pod manjše stene, kjer nas pričaka odrasel macesen! Vodoravno za njim pa še eden! Prečenje mimo drugega je tudi tehnično najtežji del celotne 'poti' (zelo izpostavljeno, a dobri oprimki in stopi, kratko). Za 'vogalom' nas pozdravi prisrčen možic. Se pa da to izpostavljeno mesto tudi obiti. Za prvim macesnom se po zagruščeni grapi lagodno spustimo, a ne prav daleč! Za koncem prve stene se moramo takoj v desno zopet povzpeti v strm, travnati žleb (zelo zahtevno), v katerega lepše pridemo z vodoravnim prečenjem mimo tistega drugega (osamljenega) macesna ... Po tem izrazitem žlebu le še naravnost navzgor (strmo, vidno shojeno, zagotovo od gamsov) na trave med rušjem, za katerim stopimo na odprto melišče. In svet se odpre (Zelenice) ...
Od tu pa do vrha Planjave lahko ves čas hodimo brez večjih težav, za meliščem prek bolj ali manj strmih trav, iščoč najlažjih prehodov. Je pa tudi Sukalnik nadvse vabljivo blizu ...

Pristop čez Srebrno sedlo pa je tehnično težji, a orientacijsko lažji (kot že piše v vodniku). mežikanje

P.s. Še enkrat. Le za v brezpotju izurjene!

zmp2, GPS sled? Hm, zaenkrat sem še hudo staromoden, a čas ... mežikanje

Pa srečno, kjerkoli že. nasmeh

Planjava Vris smeri brezpotnega prehoda iz Repovega kota na Planjavske Zelenice ...1
zmp2     
24.6.2008
Volk, najlepša hvala za ta opis. Kar se staromodnosti tiče, zelo dvomim v to dejstvo. Fotografija z vrisano smerjo pomeni, da obvladaš računalniško tehnologijo, in če malo pomislim, je opis+fotografija skoraj enakovredna GPS sledi. Sam uporabljam GPS že kakšno leto, mi je v dodatno pomoč, in kasnejšo analizo. Predvsem je zelo uporaben podatek "Kje sem?" v določenem trenutku (predvsem na brezpotju), vendar nikoli ne grem v hribe brez velike karte v nahrbtniku, in skeniranega/tiskanega izsega v žepu.
Če boš kdaj potreboval nasvet/pomoč okoli GPS-a, ti bom z veseljem pomagal.
Hvala še enkrat.
katjuša2     
24.6.2008
tole je pa zelo dober opis volk
drugače pa kar redno pogledam v tvoj album slik,imaš zelo lepe slike,,sploh tista dva rogata sta mi všeč.bi jih lahko tudi tule prilimal,
srečno
netopir     
25.6.2008
Včeraj sem bil na Planjavi in to iz smeri planine Podvežak-Korošica-Škarje-Planjava.
Pod Planjavo je še par zaplat snega, ampak ni nevarnosti...
Sestopil sem v smeri Srebrnega sedla in Korošice. Super krožna pot, vse bp, razen vročine... Lp
Volk     
26.6.2008
Zmp2, vsekakor hvala za ponujeno pomoč (glede GPS-a). mežikanje
Morda pa kdaj res še kaj vprašam.

Katjuša2, tista dva rogata?
mežikanje
smidov david     
7.7.2008
Včeraj sem se podal iz Kamniške bele čez presedlaj na Korošico dalje na Ojstrico, čez škarje na Planjavo in naprej na Kamniško sedlo in Kamniško Bistrico. Pot je od presedlaja kak kilometer kar precej zaraščena z borovci in si ob zgodnji uri ko je še rosa kar precej moker. Nadeljevanje po Kocbekovi poti na Ojstrico, lepo vreme pot kopna, razgled čudovit. Pot proti Planjavi je lepo prehodna kljub še nekaterim zaplatam snega, ravno tako spust proti Kamniškemu sedlu.
aljazek     
27.7.2008
Koliko časa traja približno pot z vrha Ojstrice na Planjavo in od tam do Kamniškega sedla ter spust do Okrešlja?
klavdipo     
27.7.2008
Okrog 6-7 urmežikanje
aljazek     
27.7.2008
Nisem se še odločil, lahko poveš za obe poti čas! nasmeh
michael66     
27.7.2008
Iz Planjave na Ojstrico sem potreboval 1.uro in 45.minut.Bi si pa,če bi šel še enkrat, vzel malo več časa za razglede in okolico.Je čudovito.
Planjava1
aljazek     
27.7.2008
Najlepša hvala...tokrat bom imel še družbo, zato bom prehodil samo Ojstrico, naslednjič pa še Planjavo zraven!
Botko     
14.10.2008
Danes sem bil na Planjavi štartal sem iz Jemerce in nadaljaval preko Kamniškega sedla (koča je zaprta). Vreme je bilo čudovito , pot je normalno prehodna brez snega, varovala so v dobrem stanju.
Planjava1 Planjava2 Planjava3 Planjava4
Page: 1 2 3 ... 30 31 32      
You must be logged in to post a message:
Uporabniško ime:
Password:
Remember me:
If you don't have a User Name or Password, you must first register as a New User here
 
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing