Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Kamniška jama - Forum

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Forum New thread search
 Kamniška jama
24.10.2020 - j.
Včeraj (petek 23. oktobra) po dolini Kamniške Bele do Kamniške jame in nazaj.

Za pot do slapa Orličje (Orglice) bi pravzaprav lahko rekli, da je s številnimi tablami in oznakami, spominskimi obeležji, celo bolj ali manj posrečenimi varovali na krajših stopnicah, pravi mali turistični biser, primeren za popoldanski obisk. Vode v slapu je te dni dovolj.

Po poti za Skok sem nadaljeval kakšnih 20 minut do grape in čez njo. Na drugi strani se odcepi slabše vidna lovska pot. Sprva vodi po gozdu, nato strmem, s travo poraščenem rebru z redkimi drevesi in na koncu zopet po gozdu. Vhod v jamo (kakih 10 metrov visok spodmol) je dostopen, na začetku glavnega rova, ki vodi v notranjost pa so, zaradi zaščite redkih kamnitih struktur, ki se nahajajo v jami, nameščene rešetke. S stropa je po malem kapljalo.

Po travah levo od jame sem se vzpel do drevesa še nekaj deset metrov navzgor. Nad njim sem v steni opazil kak meter visok rov, ki vodi nekam v notranjost gore. Do pasu sem zlezel noter, pa ne večeek. Naprej levo, proti strmi sosednji grapi nisem več videl prehoda.

Vrnil sem se nazaj do poti za Skok. Imel sem še nekaj časa, zato sem se vzpel še kakih stopetdeset višinskih metrov po grapi skrajno levo od Skoka. Nad nekakšnim zatrepom na desni strani te grape me je pričakal rogatec in proti meni valil male in malo večje skale. Ob tem času se je tudi močno pooblačilo in je kazalo na dež. Ker sam nisem želel postati neprostovoljni element kakšnega ad hoc slapu, sem kamenjanje vzel kot dodatno dobrohotno opozorilo in jo po lepih, zglajenih skalah v grapi pobrisal nazaj. Deževalo včeraj ni, a zgodba bo enkrat drugič zanesljivo imela nadaljevanje.

Pot do Kamniške jame je slabo uhojena a brez večjih posebnosti. Na trenutke, še posebej v gozdu, je slabše sledljiva, pomagajo pa možici. Ko sem se vračal sem jo v gozdu zaradi nepazljivosti kar dvakrat ali trikrat za nekaj metrov usekal mimo, a sem se vselej brez težav lahko vrnil na pot. V strmih zatravljenih pobočjih (kakih 200 metrov visok odsek) zaradi dolgih, obraščenih trav ozko stezo bolj ugibaš kot ji slediš. Tam je strmina precejšnja, lahko bi rekel celo, da je izpostavljeno. A je pot res spretno speljana, tako da ni težav. Čeprav je zakrita s travo, je vedno prostora vsaj za en čevelj. Le v primeru dežja zna biti spolzko. Na spodnji tretjini travnatega dela je udobna rama z lepim razgledom proti Najnar štantu.Kamniška jama Varovala na poti do slapa Orličje (Orglice).1 Kamniška jama Tudi otroci imajo na poti zabavo.2 Kamniška jama Nekdanji grob Ameriškega pilota in poročnika Otta Hinndsa. Pokojnega so pred leti prenesli v domovino.3 Kamniška jama Slap ima dovolj vode.4 Kamniška jama Odcep poti na drugi strani struge ni najbolje viden.5 Kamniška jama Jesen ob travnatih pobočjih.6 Kamniška jama Detajl s poti.7 Kamniška jama Spodmol nad jamo.8 Kamniška jama Vpisna knjiga je v jami.9 Kamniška jama Rešetke za zaščito redkih kamnitih struktur (aragonitnih ježkov).10 Kamniška jama Pogled iz notranjosti jame.11 Kamniška jama Ob drevesu levo ob jami je še ena luknja.12 Kamniška jama Brrr, kaj pa če me notri nekdo ali nekaj čaka :).13 Kamniška jama V strmih travah stezo bolj ugibaš kot slediš.14 Kamniška jama Stezica je všečna.15 Kamniška jama Pogled na Najnar štant.16
Dr.ejči     
25.10.2020
Lepo, "j". Me pa zanima, če si detajl, na sliki 7, ujel naključno, ali veš, kaj pomeni? nasmeh. Mimogrede, od drevesa "12" naprej, krasen, drzen svet mežikanje.
j.     
25.10.2020
Hvala,Drejči! Poleg tega, da je lepo mesto, ni bilo čisto naključno. Pod stenico je nekaj metrov zatravljene potke, ki se potem izgubi. Nazaj grede sem šel celo okrog vogala malo pogledat. Morda ti veš, kaj pomeni? Je to začetek prehoda kam višje?
lynx     
25.10.2020
Pomoje je prehod na Zelenico.
Dr.ejči     
25.10.2020
Seveda, tamkaj prideš na Zelenico...pot, katero obljubljam garmontu že nekaj let velik nasmeh
garmont     
25.10.2020
Spet ena lepa tura, ki ni v mojem teritorijalnem dosegu.velik nasmeh mrk pogled
Andrej, bova že...mežikanje
andi2     
25.10.2020
Zelo lepa potka je do jame, pa res neverjetno spretno strma. V levo in desno se pa lahko tudi Volkove sledi poišče. Je tele strmine okrog jame glede na njegove zapise prehlačal že v vse opcije, kar se danasmehlp
j.     
25.10.2020
Kriv!mežikanje Razen nekaj osnovnih informacij o poti do Jame se pravzaprav nisem nič kaj dosti pozanimal o ostalih prehodih tam okrog. Okoli levega in desnega vogala sem pogledoval, ker mi žilica in slutnja nista dali miru. Danes sem malo pobrskal po literaturi, sedaj pa imam cel kup idej in zamislimrk pogled. Čas pa teče zmeden. Neusmiljeno. Le koliko strmin, opuščenih planin in vrhov mi ne bo dano niti videti, kaj šele spoznati?

Hvala vsem za prijeten klepetek!

grega_z_brega     
22.2.2021
Včeraj si v pomladnem vzdušju zaželim kopne ture, malo razmišljam o južnih pobočjih pa mi kapne na misel, do Kamniške jame grem pogledat...
Pol ure kasneje že zakorakam v dolino Bele in hitro sem na jari kači proti Presedljaju, pa ne za dolgo. Skočim s kače in grem proti Kamendolu, tam na primernem mestu zapustim pot proti Skoku in se odpravim po mestoma slabo sledljivi poti, ki je sprva dokaj udobna. Nad koto 1109 pa pot postane vse bolj strma in kmalu smo tudi v zelo strmih travah. Iz trav nas pot pripelje nazaj v gozd, kjer se tudi nekoliko položi, do jame pa ni več daleč.
V zgornjem delu gozda je še kakih 50 cm popolnoma gnilega snega, ki mi je dodobra namočil nogavice.
Kamniška jama1 Kamniška jama2 Kamniška jama3 Kamniška jama4 Kamniška jama5 Kamniška jama6 Kamniška jama7 Kamniška jama8 Kamniška jama9 Kamniška jama10 Kamniška jama11 Kamniška jama12 Kamniška jama13 Kamniška jama14 Kamniška jama15 Kamniška jama16 Kamniška jama17 Kamniška jama18 Kamniška jama19 Kamniška jama20 Kamniška jama21 Kamniška jama pozdrav na vstopu v dolino :)22
Dr.ejči     
22.2.2021
Ja pa ne morš sam u štumfh hodt, no eek
grega_z_brega     
22.2.2021
Sej sem mel čevlje tud.jezikvelik nasmeh
You must be logged in to post a message:
Uporabniško ime:
Password:
Remember me:
If you don't have a User Name or Password, you must first register as a New User here
 
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing