Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Bivak Za Akom

Print
ljubitelj gora4. 06. 2013 09:37:20
Lani so me Za Akom spraševali pohodniki, kje se nahaja bivak Za Akom in nisem vedel pa čeprav je bil le kakšno minuto hoje stran v hrib.
Kako sem prišel do njega
Začetek Gozd Martuljek po označeni poti do Za Akom, ko sem stopil na hodournik se odpre pogled na Martuljške gore, prej tega pogleda nisem bil deležen, po tem hodourniku se odpravim malo navzgor (minuto hoje) po melišču in na desni strani zagledam neoznačeno potko in na skali možic, tej potki sledim do bivaka Za Akom.
Bivak Za Akom Markirana pot do Za Akom1
Bivak Za Akom bivak Za Akom se nahaja na desni strani malo v hrib2
Bivak Za Akom 3
Bivak Za Akom 4
Bivak Za Akom 5
Bivak Za Akom 6
Bivak Za Akom 7
Bivak Za Akom 8
Bivak Za Akom 9
Bivak Za Akom 10
Bivak Za Akom neoznačena potka11
Bivak Za Akom tud ta pogled se odpre pri odcepu12
Bivak Za Akom Mali Oltar, VMP13
Bivak Za Akom 3 macesni14
Bivak Za Akom 15
Bivak Za Akom Široka peč16
Bivak Za Akom Kukova špica17
Bivak Za Akom pot vodi k bivaku18
Bivak Za Akom PP (Rutarski vršič) pot v ozadju markirana pot, ki se konča19
Bivak Za Akom ....20
Bivak Za Akom .....21
Bivak Za Akom grapa na MMP22
Bivak Za Akom še iz drugega vzornega kota k 3 macesnom23
(+9)všeč
Parkeljc4. 06. 2013 14:40:54
Na spodnjem linku najdeš opis poti do bivaka na tem portalu, ki je star vsaj 5 LET!!! Ampak opis kot se spodobi!

Slike, ki si jih prilepil pa bi bolj sodile na forum o trenutnih razmerah na poti proti "trem macesnom" ali na Ponci, Široki peči, Oltarju, Dovškemu križu itn...
Prav zaradi takih zavajajočih in balastnih podatkov "pohodniki" včasih ne najdejo željenih podatkov.
Iz uboge ture na Rutarski Vršič si skoraj diplomiral in še dobro, da obstajajo opisi po katerih se lahko orientiramo.
V zadnjem času si zopet sam sebi ušel z vajeti in nenadzorovano smetiš ta forum.

Če pa misliš, da je potrebno tiste redke pohodnike usmerjati je najbolje, da se pri zadnji markaciji na veliki skali na razcepu poti za Rutarski Vršič ali bivak Za Akom postaviš namesto smerokaza.


http://www.hribi.net/izlet/gozd_martuljek_bivak_za_akom_/1/1097/1836
(+1)všeč
VanSims4. 06. 2013 14:49:21
Moram reči, da bivaka za Akom po prvotnem opisu, ko sem bil tam, nisem našel. Morda pa bi mi LG-jev podatek o neoznačeni potki in možicu pomagal...

LG-ju čestitke za turo in lepe slike
(+2)všeč
viharnik4. 06. 2013 16:02:44
Na Bivak Za Akom se lahko pristopi tudi takoj, ko stopimo na lijak krnice Ak z žuborečim potokom Martuljek, kjer višje ponikne med kamenjem.Tam za robom konca zavarovane poti takoj desno v strm breg do Bivaka III, katerega od tod opazimo šele v neposredni bližini.
(+1)všeč
ljubitelj gora4. 06. 2013 17:53:26
Parkeljc: Tvoja objava je povsem zgrešena, ni vam nikoli prav, če priporočam to in to turo me napadete, kot zadnjič o Kukovi špici in Gitino sporočilo, potem sem reku bom raje pisal take komentarje kot zgoraj, ˝stopil sem na bla bla in ne potem stopite˝bla bla˝ saj s tem ne priporočam, ne svetujem,....sam sebi delam luštevelik nasmeh informacije pa sem zato napisal, ker bodo marsikomu prišle prav, redki bodo še naprej diplomo delal iz mojih objav. Vem, da je opis na hribi le da pod forum-razmere še ni bilo te teme.
In tist opis je mal zgrešen, ker ko prideš tja do skal, ni ne možica, ni ne shojeno in še mal po vseh 4 je treba it, zakaj, če pa je na hodourniku neoznačen odcep.
(+2)všeč
Becar4. 06. 2013 18:27:20
LG, hvala za dodaten opis poti, tudi sam lani nisem našel omenjenega bivaka. Sicer pa z opisom in slikami ni popolnoma nič narobe. Lp
všeč
Parkeljc4. 06. 2013 19:22:33
OPIS Gozd Martuljek - Bivak Za Akom:
"Na mestu, kjer nas markacija usmeri levo navzdol na omenjena prodišča nadaljujemo desno po poti, ki se že po nekaj korakih hoje strmo vzpne. Ta strma in v mokrem za zdrs nevarna pot nas v manj kot petih minutah pripelje do bivaka Za Akom (če nam je zadnji del poti preveč strm lahko nadaljujemo po prodišču in se do bivaka povzpnemo z druge manj strme strani. Obe poti v zadnjem delu nista markirani)".

OPIS LG:
Začetek Gozd Martuljek po označeni poti do Za Akom, ko sem stopil na hodournik se odpre pogled na Martuljške gore, prej tega pogleda nisem bil deležen, po tem hodourniku se odpravim malo navzgor (minuto hoje) po melišču in na desni strani zagledam neoznačeno potko in na skali možic, tej potki sledim do bivaka Za Akom.

Da ne bo pomote; tura, ki si jo opravil je lepa, tudi sam sem lani naredil isto, le da sem šel še do Mahov". Tudi sam prvič nisem našel bivaka zadrega, a le zato, ker si opisa nisem natančno prebral!! Namreč, za zadnjo markacijo gre očitna pot nekaj višinskih metrov navzdol, nato se na produ popolnoma izgubi. Če se držimo desnega roba, po nekaj minutah spet naletimo na potko, ki, če ji sledimo naprej pelje ob prodišču proti trem macesnom, zato se moramo obrniti v desno, kjer po nekajminutni hoji pridemo do bivaka.
Ali še lažje, ko pridemo mimo zadnje markacije, se pred nami pojavijo precej strme zlizane žlebaste skale, tukaj zavijemo ostro v desno in po blagem vzponu po navideznem brezpotju, kjer se skale končajo, po parih metrih kmalu naletimo na lepo sledljivo stezico, ki se sprva ostro in strmo obrne v levo navzgor in v ključih vzpenja proti bivaku, katerega dosežemo v parih minutah.
Žal opisa ne morem podkrepiti s slikami, ker mi jih je popapal virus.
Moj očitek je bil le, da če nekaj javno pišeš kar naj bi v osnovi nam, predvsem laikom pomagalo do cilja, to napiši tako, da bo vsem razumljivo.
Upam, da si postavil možica, da bo tistim, ki še niso našli bivaka, to uspelo mežikanje in ne bodo hodili po vseh štirih kot ti jezik
Sicer pa, naj si te še tako trudim in poskušam razumeti kaj hočeš povedat, mi žal to ne uspe velik nasmeh, še posebej "...sam sebi delam lušte.."
Ali če napišem takole: "Kapo dol tistim, ki te razumejo" mežikanje
(+4)všeč
viharnik4. 06. 2013 20:09:55
Ja, Martuljške gore so nekaj čarobnega, kamor pretirani naval pohodnikov še ni uspel priti in prav je tako.Kako gre pa že tista divje lepa varianta prečenja od Za Akom do krnice Pod Srcevelik nasmeh.LG, za naslednjič razišči uganko, samo, da kam ne zdrsneš (krušljiv vmesni prehod, mestoma slaba II).Gore nad Rutami bodo ostale neokrnjene nam zanamcemnasmeh.
všeč
jax5. 06. 2013 00:05:53
Tudi jaz moram tu stopit na stran ljubitelja. Je pač podal še en nasvet, kako najti pravo pot na mestu, kjer sicer orientacija ni čisto lahka (kar potrjujejo tudi zgornji komentatorji). Ne vem, komu to lahko škodi.
(+5)všeč
JusAvgustin5. 06. 2013 05:36:54
Police Rušice1
všeč
Janez Seliškar5. 06. 2013 08:16:07
Bivaki nikakor niso namenjeni "nedeljskim planincem". Torej ni potrebno, da vedo, kje sploh so.
Izhod v sili, ne piknik prostor.1
všeč
JusAvgustin5. 06. 2013 08:40:52
"Tudi sam lani nisem našel bivaka" bova ostala pri tem... Samo kot informacija: bivak ni postavljen na gozdnem hrbtu zaradi tega, da bi ga skrili ampak da ni izpostavljen mehanskim silam v krnici, ampak gotovo to že veš...
všeč
Becar5. 06. 2013 08:46:55
Janez, nedeljski planinci med tednom DELAMO, da gremo lahko za vikend v hribe, pa verjetno delamo še za to, da gredo lahko tudi ostali v hribe. Tako da spoštuj nedeljske planince.

Nedeljski planinci gredo lepo do Za Akom in nazaj, nekateri ostali ˝samoizbranci˝, pa si drznejo v samo osrčje neokrnjene narave. Lahko bi razpravljali o uvedbi takse za plezalce, o uvedbi con, dovolilnic itd, pa ne bom, ker imam občutek, da se gre spet samo za provokacije in ne za argumentirano razpravo.

Prosim lepo, dajmo zdržat, brez da si prisvajamo del narave.
(+12)všeč
Janez Seliškar5. 06. 2013 08:53:58
Oh, kam je zavila ta razprava, saj "nedeljski planinci" nis(m)o tisti, ki hodijo, oz. hodimo ob nedeljah.
všeč
Becar5. 06. 2013 08:59:52
Sploh ni pomembno, kdo je nedeljski ali četrtkov planinec, pomembno je, da se tam gor obnašamo tako kot je treba. Pripada pa Martuljkova skupina vsem enako ali pa nikomur, kakor se vzame. Tako da razdelitev na te in one je res brezpredmetna.
(+10)všeč
VanSims5. 06. 2013 09:02:23
No, dobra stran te razprave je, da je zdaj več kot dovolj informacij, kako do bivaka.

Razumem seveda tudi zakaj je bivak tako skrit. Zakaj je v gozdu, je pojasnil Juš. Zakaj pot do njega v zadnjem delu ni markirana in zakaj ni omenjen na nobenem planinskem smerokazu do tja(kolikor se spomnim je samo ime krnice 'Za Akom') pa tudi vemo
(+3)všeč
Becar5. 06. 2013 09:14:36
Niti ne tako daleč pod omenjenim bivakom se vozi roba z avtom (vemo kam in kako je tam), kar je mislim da večji ekološki problem kot če pride nedeljski planinec pogledat bivak.
(+3)všeč
Kozorog5. 06. 2013 15:24:21
Bivaki so namenjeni vsem planincem in prav je, da se ve, kje sploh so, da jih lahko človek v stiski uporabi. Nisem sicer pristaš "čeških okupacij" bivakov za cel mesec in podobno, vendar red v bivakih in pravila bi bilo potrebno upoštevati!
Torej za bivake bi morali vedeti vsi, ki hodimo v gore, saj le ti niso namenjeni izbrancem ampak vsem gornikom v stiski.
Res sem razočaran, da se o takih stvareh sploh pogovarja na forumu in da znani planinci razpravljajo o tem kako bi imeli bivak samo za izbrance... katastrofa
(+34)všeč
viharnik6. 06. 2013 08:32:36
Martuljške gore so divje, zato kot take same naredijo selekcijo obiska, čeprav narava povabi prav vsakega k sebi in ne selekcionira.Za obisk te gorske skupine ni nadelanih poti, zato je potrebno pravilno izbrati poti, preveriti vsak stop in prijem, tereni so spodaj krušljivi in nepregledno zaraščeni z rušjem, dolgo ostane sneg na meliščih, ture višje pa so iz Rut precej dolge.Tudi iz naravovarstvenega vidika je prav, da tja zahajajo le planinci, alpinisti, ki spoštujejo naravo in jo ne onesnažujejo ali drugače ne uničujejo.Samotni predeli imajo tudi posebne energetsko blagodejne lastnosti, kjer pri množičnih frekventnih obiskih krajev ti pra elementi v naravi, ki so pravilno sestavljeni, le ti upadajo, se popačijo.Za obnovitev in revitalizacijo avričnega energetskega polja mestnega človeka pa je dovolj samo 1h gibanja v takšnem neokrnjenem okolju, da naravno uravnovesi svoje psihofizično stanje.
Upam, da bodo Martuljške gore ostale takšne kot so in se spreminjale le po naravnih silah, ne pa tako, kot sem včeraj s ture s Križa na snegu našel dve na sveže odprti prazni konzervi, lastnikov pa nikjercool.
všeč
panda6. 06. 2013 09:35:52
Strinjam se z zgoraj napisanim. Vsako brezpotje ni za vsakogar. Pripombo bi dodal le na to, da se nekdo energijsko "napolni" lahko tudi drugje, ne le v neokrnjeni naravi in sebi samenu primeren način - Viharnik ti boš že vedel čem govorim. Jaz se skoraj enako dobro sprostim, če grem na turo sam (bolj zahtevno), ali sem na turi v dvoje s svojo polovico, ali pa je zraven še mularija (ki sicer vedno manj zraven hodi). Pa varen korak vsem. nasmeh
(+3)všeč
luky686. 06. 2013 09:42:00
Vsak ima svoje mnenje, kar je čisto prav, tako naj tudi ostane,..vsi imamo po svoje prav.. pa lep planinski pozdrav!
(+3)všeč
Page:12
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies