Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Cene v kočah v tujini

Print
ursula10007519. 05. 2015 20:03:29
Pozdravljeni!
Poleti se imamo namen odpraviti v hribe v Italijo.
Zanima me kakšne so cene nočitev v italijanskih gorskih kočah. Ali je rezervacija obvezna.
Verjetno z našo PZS ni popusta.
Za začetek me zanimajo cene v Viševi skupini in v Dolomitih di Brenta.
všeč
jax19. 05. 2015 21:11:23
Cene so od oka nekje 40-50 evrov za polpenzion. Nočitev sama je precej cenejša (10-15 evrov), vendar moraš gotovo nekaj plačati še, da ti dovolijo jesti svojo hrano. In seveda - v italijanskih kočah se splača vzet polpenzion. Naješ se kot kralj.
Kar se PZS popusta tiče, ga načelno priznajo, ampak to je gotovo samo v kočah, ki jih upravlja CAI (italijanska planinska zveza). Zahodni Julijci so glede tega okej, ker gre za relativno malo obiskano gorstvo in so najverjetneje vse koče v njihovem okrilju. Tako da, tam bojo popust najbrž priznali. Kar pa se Dolomitov tiče, pa gre za mnogo bolj obiskane hribe in tam je večina koč privatnih. Tiste pa lahko priznajo popust - še pogosteje pa ne. Se pa tudi tam dobi kaka koča CAI, kjer bi popust morali dobit. Za katero konkretno to velja, pa žal ne vem na pamet. Kar pa se rezervacij tiče - obvezno seveda ni, je pa v Dolomitih zelo zelo priporočljivo. Koče na ključnih lokacijah so ob lepih poletnih dneh skoraj gotovo polne.
všeč
ursula10007520. 05. 2015 20:24:16
Hvala za hiter odgovor.
Tudi okvirne cene zadoščajo, da lahko približno izračunamo, koliko moramo imeti s seboj.

Ali potem večina pohodnikov v Italiji vzame polpenzion?
všeč
jax20. 05. 2015 22:45:08
Po mojih izkušnjah ja. (saj veš, Italijani - samo da se dobro je mežikanje )
všeč
viharnik8. 08. 2015 20:23:55
Današnji prispevek na POP Tv je bil prijeten v vpogled naših gora, malo manj o natrpanosti skupnih ležišč in drenu v kočah.
Tisto zimsko gorenjsko hrano bi pa po toliko letih naši enkrat že lahko zreducirali na meniju in dopolnili z lažjo poletno (več solat, sladic, bio prigrizkov, sadnih kup recimo, če že sladoleda ni).Tujci so navajeni kvalitetnih stvari v prehrani, pa verjetno tudi original čajev.Mislim, da pri nas manjka izvirnosti, kreativnosti, posluha za večje število ljudi, ki k nam prihajajo iz različnih delov Evrope.O cenah ne bi govoril, za mene je vredno plačati le, če me razveseli kakšen dober krožnik pred sabo s prijaznostjo oskrbnikov.V poletnih dopustovskih dneh želijo turistični delavci kaj najbolj izkoristiti dani čas za zaslužek, vendar redni dopustniki iz npr. Nemčije točno vedo, kam se bodo podali, z že vnaprej znanimi cenami v avstrijskih gorah in pripadajočo turistično-gostinsko ponudbo.Tisti stari rekvelik nasmehober glas seže v deveto vas, še kako drži za vse stvari.
(+2)všeč
janez.novak9. 08. 2015 17:01:43
Samo kot omemba: v kočah Zacchi, Corsi in Brazza razmere niso tako idealne kot v Karnijskih alpah (izjema Zacchi, ki je nova koča), za primerjavo pa naj povem, da je v Zacchiju 0,4 piva po 4 EUR, nadmorska višina pa je pod 1400 m.
(+1)všeč
VanSims29. 08. 2015 11:05:17
Za primerjavo naj jaz povem, da je v Dolomitih 0,4 piva po 4 EUR, v dolini(Cortina, Arraba, Canazei,..) najnižja cena. V koči pa 5 EUR. OK, to so Dolomiti, sicer pa v Trbižu 0,4 piva 3,60 EUR.

Hočem reči v tujini so cene v dolini dražje kot pri nas, v kočah pa ne toliko višje kot v dolini.

V Corsiju ti ponudijo 0,5 l flašo Laškega po 5 EUR. Potem izbuljiš oči ali pa malo neumno pogledaš in že ti ponudi piksno prav tako 0,5 l in pravtako Laško po 3 EUR.

Italijani...
všeč
viharnik29. 08. 2015 12:50:13
Voda z izvira ni skoraj nič drugačna, celo bolj zdrava, ker hmelj vedno škropijo in se nikoli popolnoma ne spere po obiranju.
všeč
VanSims29. 08. 2015 12:52:24
Vem, ampak po turi pa takooooo paše pir! velik nasmeh mežikanje
(+3)všeč
Kozorog30. 08. 2015 22:49:41
Zanimivo pred kratkim sem bil v Avstriji.... Spanje 13 eurov v 4 posteljni sobi (všteta posteljnina ta se ne zaračunava posebej!!) seveda prostori ogrevani, za mladino je polovična cena... Pivo malo manj kot 4 eure... hrana nekoliko dražja kot pri nas cca 20 do 30% vendar porcije mnogo večje kot pri nas. Iz WCjev ne smrdi in imajo toplo vodo... Voda iz pip je pitna!!! Osebje prijazno in ustrežljivo... višina koče približno kot naša Kredarica... Vsak sam naj si seveda ustvari sliko in primerjavo med tujino in našo roparsko PZS.
(+5)všeč
Trobec31. 08. 2015 11:42:16
@Kozorog, voda je ravno toliko pitna kot v naših kočah...samo zgleda da je v Avstriji manjša verjetnost, da bi kdo klical inšpekcijo ali se celo spravil v tožbo zaradi suma, da je zaradi vode na koči malo bolj prdel. Hočem reči, od kar hodim v hribe pijem vodo po naših kočah, pa mi ni bilo nikoli nič.

Sicer pa kar sem bil letos po tujini:
Wangenitszeehuette (2508m, oskrbovana z žičnico): spanje na skupnih ležiščih 15€ (vodja skupine zastonj), hrana 5-14€ (šnicl s prilogo in solata 14€), pivo 3,80-4€
Rifugio Coldai (2132m, oskrbovana z žičnico): spanje s skupnih ležiščih 10€, pivo (0,4l) 4,5€, črno vino 9€/l, hrana od 6€ naprej (šnicl s prilogo 13€)
Rifugio pozabilime (pod Civetto, cca 2980m, oskrbovana z žičnico), pivo 0,5l 5€, 0,66l 6€.
Zanimivo, da je Italiji v dolini pivo še dražje. Recimo v gostilni v Forno di Zoldo (pod Civetto) je 0,5l 5€

Še kar se tiče polpenzionov po italijanskih kočah...večerja je res kraljevska, zajtrk bolj tako tako. Glavni problem pa je, da je zajtrk pozno, ponavadi šele nekje od 6.30 naprej


všeč
VanSims31. 08. 2015 15:40:26
Ja, ja na drago pivo se pa v Italiji kar navadite. Mislim pa napuh tipično italijanski kot bi bili pivsko najmanj Bavarska če že ne Češka (v obeh je pivo cenejše).Čeprav je treba reči, da res ne drži tisti stereotip o italijanskem pivu kot scavnici

Po Avstriji je tako v dolini kot v kočah pivo 0,5 3.XX EUR. Praktično nikoli ne preseže 4. V Italiji pa 0,4 (torej sploh ne ornk pir, polliterskega krigla sploh ne poznajo) piva komaj dobiš že v dolini po 4 EUR pa še to moraš malo okoli gledati cene. In čudo kaj vidiš: tja do 7 EUR in še več za ene bogih 0,3 ali 0,4 porcijo. Mislim, a so turiisti res tako butasti...

Pa še pol moraš paziti: V Arrabi je pisalo na ceniku da je 0,4 porcija 4 EUR. Pol mi je pa hotela kar 4,5 zaračunati. Še dobro da sem hotel plačati preden sem spil. Sem rekel lepo 'Grazie' in šel k sosedu čez cesto, ki ga je imel dejansko po 4 EUR. Pa še sladoled je imel edini v tisti vukoje*ini.

Italijani so idioti za pivo, za sladoled pa majstri, tu pa svaka jim čast. Cene so nekje kot pri nas 1,10 - 1,30 po kepci. Kepice sicer nekje ne pretirano velike ampak še vedno lepe, okus pa božanski ( se zavedam seveda da je polno E-jev mežikanje ).

In medtem ko nemcem in avstrijcem vsaka čast za pivo so pa pri sladoledu idioti. Okus, ma saj se tudi najde dober ja, ampak se najde pa tudi zelo slab. Ne bom pozabil v Borovljah kako se je sladoledarica trudila, da mi je dala čim manjšo kepico pri tam pa se še kao vljudno nasmihala. Predvsem pa ga je težko najti, medtem ko v Italiji v vsaki vasi.

Ja lahko pa je še hujše. Vogezi, letos! Francozi so idioti za oboje. Cene in porcije piva so italijanske pa tudi francija ni ne vem kaka dežela piva, sladoled pa tako težko dobiš, no kuglice so sicer kar solidne, cena hmm nekje običajno 1,3 -1,5 EUR. Ja, pač pa tam kjer ga imajo vedno dobiš v roke menu z vsemi okusi, ki jih imajo na izbiro, to pa ja! mežikanje

Še dobro, da so bili v Guebwillerju (Alzaška) edini od oštarij ob kake 21-22 h še odprti kitajci. Dobil sem oboje. nasmeh

@Trobec: italijanski zajtrk je café pa brioche, to bi pa moral vedeti! mežikanje Ja, ravno zjutraj ko bi moral ornk jesti. Škoda da je tako tudi v hribih kjer rabiš malo krepkejšo hrano.

Ko sem še potoval po Italiji z interrailom, ne bom pozabil hostla na Siciliji: zajtrk je bil rogljič, dva kosa prpečenca, kavo si pa dobil na avtomatu za 0,5 EUR po skodelici. Ne nobenega namaza, kaj šele sira ali salame. Zajtrk v hostlu v Padovi: "Opsa, samo en kos kruha na osebo" Ponavadi je vsaj dva če ni že samopostrežni zajtrk kar je danes že skoraj norma v germanskih državah in tudi Franciji. Tudi v hostlih. In v kočah! No v italiji je izjema očitno Južna tirolska: lep samopostrežni zajtrk v Rifugio Lavarella!
všeč
lizika31. 08. 2015 19:35:04
Svašta, po kaj eni v tujino hodjo zmeden cene pira primerjat, pa kje je bol pocen, pa kje se da zmuznt ne da bi parkplac plaču pa take jezen
Sims a si šnite kruha tud zmeru v debelino in dolžino, širino pa brioše stehtu, da ni slučajn sosed večjih dobu cool eek pa da ti niso preveč pene nardil pr piru velik nasmeh Boh pomahaj cool takim pravva midva z mojim mežikanje
(+6)všeč
VanSims31. 08. 2015 21:46:15
@lizika: "Svašta, po kaj eni v tujino hodjo"

Eni pa po nakupe v Trst al pa Celovec. In to še sedaj, ko je vse to že pri nas. Ampak se tako otmeno in fino sliši, če isto stvar kupiš tam ali pa v tistem "plebejskem" City Parku. Ne glede na to, da sem v svojih redkih nakupih čez mejo procentualno večkrat kupil kak škart kot pa pri nas. Avstrijci ti znajo svašta podturiti. Ne na placu ali Flohmarktu, ampak v uradni trgovini!

Kdor gre v City Park naj malo posluša govorico ljudi. Vsaj kake 20% je ljudi, ki govorijo nekdaj glavni jezik SFRJ oz. njegovo purgersko različico. Dvomim da se kaj od tega kar kupijo ne da kupiti tudi v Zagrebu.

Ali kad te pita komšija: "Kdje si kupila tu haljinu?" "Pa u Ljubljani u beteceju!" "A tamo?! Jao što je lijepa!"

Če bi pa namesto beteceja bil Westgate: " A tamo.... mrk pogled zmeden Znaš moja žena kupuje u Ljubljani u onome City Parku, tamo je sve lijpše, kvaliitetnije..."

Tako da, ljudje hodijo v tujino iz različnih razlogov. Legalnih in legitimnih!

Kruha? Katerega kruha? Prepečenec je zate kruh? Brioš? Oboje je bilo industrijsko pakirano, tako da ni bilo bojazni,... mežikanje Res, se ne hecam, dva kosa (koščka pravzaprav) dvopeka zapakirana lepo... velik nasmeh

Ne, ne kar se tiče pene so pa italijani fer... Lepo pride do tiste znamke 0,4! To pa je treba reč. Pa da še malo v njihovo prid: dostikrat servirajo zastonj kakšen čips ali kaj podobnega.

Kava je pa problem. Esspresso je pljunek, Dopio je pa dva pljunka. No pol pa rečeš: 'dopio pa še lungo' so pa trije pljunki.

Svetla izjema: Passo Falzarego. Rečem, dopio pa lungo pa dobim kavo do roba napolnjeno. Sam izbuljil sem oči. Je to možno??? V Italiji. Pa še ful dobra je bila.

Aja, na Passo Falzarego, ko izstopim iz avta, se mi prilima en: "Slovenec?" (registrska), "Ja!", "Podpis proti drogi!" Na 2000 in še nekaj metrov! Ne moreš verjeti, kam vse zleze ta banda. Pol grem spit tist kofe notr pa grem nazaj k avtu, da se prpravim za vzpon (Lagazuoi Piccolo) pa spet: "Daj no en podpis!". Neverjetno! Malo sem se bal v kakem stanju bom najdel avto po turi ker sem ga ignoriral, pri italijanih nikoli ne veš!
(+2)všeč
sla1. 09. 2015 07:41:20
Ojej, ojej.... Dejete že razumet - v Italiji se pije vino (rdeče), v Avstriji pa pivo. So pa v italijanskih kočah dobre (in obilne) večerje.
(+4)všeč
VanSims1. 09. 2015 16:25:00
Kave se potem v Italiji tudi ne pije kaj dosti?
všeč
sla2. 09. 2015 08:34:22
Gnus od kafeta se ne pije nikjer!
(+1)všeč
lino2. 09. 2015 20:01:36
Sla, odličen opis "Gnus od kafeta". Tudi jaz imam včasih smolo in naletim na ta okus. Lp!
všeč
viharnik2. 09. 2015 20:49:32
Domača turška z nekaj kmečkega mleka pa ni tako slabovelik nasmeh
(+1)všeč
miri2. 09. 2015 20:54:15
Kar nosim s sabo v "rukzaku",mi zadošča.
"Lačen" pa sem pogledov po vrhovih in grapah.
(+6)všeč
keber12. 09. 2015 22:18:38
Toliko govorance o cenah v Italiji, a je VanSims pozabil najpomembnejše: V Italiji ne dobiš hrane razen sendvičev med 3 in 6 uro popoldne (plus minus ura), niti v najbolj obleganih planinskih kočah, kot je recimo pri Tre Cime. Drugače pa je hrana v teh kočah kvalitetno običajno vsaj en nivo, raje dva, nad našimi, pogosto na nivoju boljših restavracij pri nam. Mi pa ričet tolčemo, pa joto. Pa kako domačo klobaso.velik nasmeh
(+4)všeč
Page:12
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies