Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Debela peč po lovski poti s Krme

Print
Bojan_A20. 09. 2012 18:47:06
Tokrat sem se na Debelo peč opravi po slikoviti lovski poti s Krme. Pričakoval sem da bo po nočnem deževju in sneženju mokro, pa je bilo čisto v redu. Le pri plezanju se mi je nekoliko nohtalo.

POROČILO: http://bojanambrozic.wordpress.com/2012/09/20/debela-pec-po-lovski-poti-s-krme/
Debela peč po lovski poti s Krme 1
Debela peč po lovski poti s Krme 2
Debela peč po lovski poti s Krme 3
Debela peč po lovski poti s Krme 4
Debela peč po lovski poti s Krme 5
(+2)všeč
NINICA20. 09. 2012 20:16:08
Lepa krožna pot!
všeč
ljubitelj gora25. 06. 2015 18:14:55
Začnem v Krmi pri Kovinarski koči, po lovski stezi in po zelo zahtevnem brezpotju na Okroglež, Debelo peč, Brda, Lipanski vrh, sestopim po markirani nazaj v Krmo.
stena Debele peči1
pri obeležju desno pod steno2
prvi skok, še prej grem  po levi težji poti in ne desni navzdol3
drugi skok4
z vrha Okrogleža5
z vrha Debele peči6
Brda7
z vrha Brd8
Lipanski vrh9
10
tam gor gre pot11
Krma12
(+7)všeč
misace22. 04. 2017 07:29:19
21.4.2017, Včeraj do "pomola", sneg pod stenam, na potki mal poprha, se pa kaka ledena flika skriva spodaj.
1
2
3
(+4)všeč
misace22. 04. 2017 07:52:26
Na markirani sem pa tukaj obrnil.
1
2
(+3)všeč
misace22. 04. 2017 21:05:24
Zgoraj pa tkole zgleda, Še nekaj ga je ostalo.
1
(+1)všeč
rozka29. 01. 2018 20:08:52
Hja, tako dolgega "zmenka" z dvema, cepinoma SEVEDa, pa še nevelik nasmeh…to je bilo druženja za cel dan, in ja, ne dobro, odlično sta se držala podlage, verjetno tudi zaradi tega, ker sem zabijala k pri norcih, in kljub ogromni količini snega, prišla skor do trave, hehe
Kam, pa kam v nedeljo, da bi bilo bolj trdo, pa ne predolgo, pa vseen malo sončka, pa malooo, da te adrenalin pocuka za rokav, pa, pa...babe, hahaaa…pa pade ideja, kaj pa če po Lovski prot Debeli peči...JAAA, je blo vsaj nekaj kratko in brez dolgega seznama…
Avto pustila na začetku Radovneeek, hmm, ma vseen bi blo, če bi šla tudi kar iz Mojstrane peš, hehe, in tako sva drsala do Kovinarske koče, eni pa so veselo lopatali.
Hja, začetek, za kočo, po gozdu, super za ogrevanje, sneg je držal najino težo, le kako ne, pojedla samo en mini sendvičzavijanje z očmi, in kar hitro sva bila pod steno Debele peči, kjer se opremiva in nahrbtnik kar malo shujšavanasmeh in ja, tukaj se tudi najina avantura, beri "celodnevno pikanje", zares začne.
Prvo sedelce, pa simpatična prečka, brez dna, pa drugo sedelce in spet prečka s pogledom direkt v dolino, pa malo gor, pa spet prečka, nato je blo treba prestopiti v eno nadstropje nižje, no, je blo enga smeha, pa vlkih oči, saj sem kar obtičala, čepe, al skoraj leže, hahaa, tako, da se je sotrpin kar malo pozabaval na moj račun, upravičeno sevedavelik nasmeh…ma je kar tesnoben občutek, ko imaš za »tazadno« samo prepih, no, sta pa vsaj moja ročna fantička odlično grabila.
Si pa cel čas v prelepem ambientu, spogleduješ se z Macesnovcem, ter oddahneš ob pogledu na Luknjo peč, Dimnike in Rjavino. Pred koncem zadnjem prečke sva prišla v »zimsko sobo«, z ledenimi zavesami, kjer naju je pričakal še možic, juhuuu, prav sva...nato pa "kao", najtežji del za nama, prečke, a je prišel drugi, najtežji del, ane?!!jezik
Prvi skok, zalit, ma sem pikala, zabijala, ehh in potem še eden, ma je blo strmo, za mano pa pravi toboganeek…potem pa sva že »odštevala« višince do sedelca, kjer je noga po dolgem času stopila na dokaj raven teren, razgledi pa so kar rasli z višino, juhejjj…glasnega smeha ne bom opisovala, a je bil več kot upravičen.
Po kratkem posvetu kako in predvsem, kje - kam sestopiti in ker je taxi zatajilzavijanje z očmijezik, se odločiva, no, saj kaj druga ni preostalo, za »markirano« pot, ki to pozimi ni, nazaj v Krmo…ma, po opravljenih prečkah, ja, ja, spet, je blo pa eno samo rikverc pikanje, hehe, in ko sva že mislila, da je konec, je zadnji del postregel še z zadnjim strmim spustom, tako, da se je bilo treba kar koncentrirati, saj so nožice že šle po svoje, roke pa sem nehala čutiti že nekje višje, hehe
Je pa posvetil še zadnji žarek ta dan, saj sva bila deležna prevoza iz Krme, vse do avta…najlepša HVALAnasmeh
Razmere odlične, še posebej tam, kjer je bilo najbolj treba, je držalo, edino nazaj grede so se na osončeni podlagi delali cokli, kar je blo zoprno, in zato še toliko bolj previdno. Turca je dolga, a spet ena tistih, WAUUU, kjer se je vse poklopilo, družba, razmere, vreme in varno domovnasmeh

op. in ja, nisva sledila naslovu cilja, a nisem odpirala nove tememežikanje
jutro v Krmi1
na drugi strani Krme2
pod steno desno3
utrinek s Kepo4
hmmm, tole me čaka5
utrinek6
in ja, prečke so on;)7
utrinek in moja najbolš prjatla ta dan:)))8
zavese aktualne samo pozimi:)9
vztrajni možicelj10
pogled nazaj11
pa pogled naprej12
pa še ena vrtoglava nazaj na prehojeno:)13
kičastooo14
proti Brdu15
utrinek16
pogled k sosedom17
balzam za očke18
proti Ksa19
Lipanska vratca...midwa grewa na vlak za Krmo:)))20
pot21
lejo, lejo markacijo22
utrinek23
potem pa neskončno dolg sestop...24
še malo25
Kepa v večernih barvah26
ogromen plaz in dolina...27
(+27)všeč
funnyboy29. 01. 2018 20:46:33
Samo pozvati jo je bilo treba, pa je spet prijela za tipke. Bravo rozka za turo velik nasmeh nasmeh jezik
(+3)všeč
rozka29. 01. 2018 20:55:56
hejhej, ma sm morala nekam, da lahk zdej mini romanček napišemvelik nasmeh, hehe...hvala in vračam čestitke, za prečudovit Krn...me še čakamežikanje
(+4)všeč
nevica5. 02. 2018 18:27:48
Bravo dekle, odlična izbira nasmeh se strinjam, ena tistih WAUUU velik nasmeh moj sotrpin se je odloču drugače kt tvoj zavijanje z očmi (jst pa z njim) velik nasmeh bi, ne bi... pa sva šla...čez Klek nazaj grede v "božje rože"...štrik "od dreva do dreva"...še dons ne vem kako se te grape kličejo, vmes pa še črni plazilci velik nasmeh Dobr blo... nasmehtud "ogledna" pred kratkim šteje za na vlak velik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh proti Krmi (rdeča pika, ki je ni) ...dobr si se odločilamežikanje


(+4)všeč
alyas18. 08. 2020 17:45:25
Debele peč/Brda – od severa po lovski od Kovinarske koče v Krmi

Stritarjev opis in skica poti v knjižici 111 izletov/Sidarta je dobra osnova za podatke o zahtevnosti in dolžine ture, medtem ko morate ključno orientacijsko mesto za prehod čez grapo pod SZ steno Debele peči in potem v nadaljevanju lažje rešitve čez skoke (ali obvoz kaminčka po desni) čez prvi skok v vršnji grapi, poiskati sami. Kakšna opomba, slika ali tukajšnji opis iz foruma – tako moj ali pa od predhodnikov pridejo prvopristopnikom tega izleta morda tudi prav.

Prvi del ali 2/3 izleta je lahek in zelo lep, čeravno ga začnemo izza WC gor od Kovinarske koče, steza čez gozd je udobna, mestoma sicer strma, a dobro sledljiva, tudi v pasu ruševja in trav vse do mogočnih sten Debele peči ni nobenih težav. Pod stenami nadaljujemo naprej v desno po vidni stezi rahlo navzgor še kar nekaj časa, vse do manjšega travnatega slemena, ko se čez macesnov gozdič rahlo spustimo in pridemo do večje grape, ki se strmo spušča navzdol. Tukaj je treba biti pozoren, ker se spodnjo lažjo stezico pri hitenju običajno spregleda, prečenje grape zgoraj oz. po sredini pa je glede na spodnjo varianto neprimerno težje in zlasti v mokrem nevarno. Ko ste razrešili ta orientacijski primer, nato kar lepa stezica nadaljuje strmo navzgor in poteka pod večjo skalno stopnjo oz. visokim pragom, ki zdaj zavija v levo in navzgor. Tudi tu ni nič težjega, v nadaljevanju prečimo še nekaj zagruščenih skalnih mest in se povzpnemo navzgor po širšem in malo poraščenem skrotju s posameznimi debelemi skalami. Naravnost pred nami se razprostira severno ostenje Brda, mi pa se v nadaljevanju orientiramo v levo, proti grapi, ki poteka med zahodnim delom Debele peči in vzhodno skalno stranjo Brda.
Vzpon po tej grapi, ki pripelje na travnato sedlo pod Okroglež (na označeno pot Brda – Debela peč) pa je zelo zahteven, težaven je že prvi vstopni skok II., ki mu v nadaljevanju sledita vsaj še dva sorazmerno podobna, niso pa pretirano visoki, zgornji del grape, ko se zooži, je tudi zaproden s precej grušča, izstop na vršnje trave, kjer se ob redkih možicih držimo kar bolj po sredini, pa je nad grapo lahek in spet pridemo v popolnoma drug, zeleni pokljuški svet.

Sestop po tej grapi in čez kamine navzdol zahteva ustrezno varovanja in ga ne bi priporočal, če nadaljujemo preko Brda do Lipanskih vrat, se od tam odcepi markirana – a zelo strma pot navzdol, v dolino Krme pridemo Pri Lesi, od tu pa je za krožno sklenitev do Kovinarske koče še dobre četrt ure.
Izlet je primeren za vroče poletne dni in ko je suho, ker večino poti prehodimo po severnih pobočjih. Ko je mokro, v vlažnem ali pa dan po dežju, pa tudi ta markirana pot ni prijetna za sestopanje.
Risba pristopa po lovski poti - po Stritarjevem vodniku1
jutranji pogled na severno stran Debele peči nad Kovinarsko kočo2
nad kočo in za WC zavijemo na neoznačeno, a lepo lovsko stezo 3
lepo sledljiva steza čez gozd4
zadnji del iz gozda - proti ostenjem Debele peči5
Debelo peč obidemo pod severnimi stenami v desno6
pogled nazaj in v dolino Krme7
nadaljujemo proti macesnom in zelenemu slemenu8
tule se pot prevesi za kratek čas malo navzdol9
ključni orientir za nadaljevanje pred prečenjem prve večje grape, potka je vidna spodaj v desnem delu10
najboljša izbira prečenja in nadaljevanja11
nadaljevanje pod skalnim pragom okoli in navzgor12
tile skalni pragovi niso tako zahtevni 13
nadaljevanje navzgor čez širše gruščno skalno melišče14
pogled nazaj navzdol15
nato se usmerimo v levo proti grapi, ki se spušča med Debelo pečjo in Brda-mi16
naravnost pred nami so spodnja ostenja Brda17
pogled na prvi kamin pri vstopu v grapo in na nadaljevanje18
prvi kamin od blizu, razčlenjenost in dobra skala nam olajšata plezanje, a je vseeno težak 19
baje je tule obvoz iz desne 20
pogled nazaj navzdol21
lažje nadaljevanje v srednjem širšem delu grape22
proti drugemu skoku23
drugi skok, tudi ta ima svoje slabosti, ki jih izkoristimo za preplezanje24
pogled nazaj navzdol25
nadaljevanje v zadnji del, ko se grapa zooži26
gruščasto nadaljevanje proti zadnjemu skoku27
pogled nazaj28
še zadnji del plezanja29
rdečo rjavo jamo obidemo po desni30
v lažjem svetu pri izstopu nad grapo31
prijazen izstopni del 32
pogled nazaj navzdol33
zelen pogled proti Debeli peči (žal ravno prihaja megla), iz sedla pod Okrogležem34
pogled proti Brda(om) in nadaljevanje po markirani poti proti Lipanskim vratom35
v Krmo najlažje sestopimo po markirani poti, ... 36
(+21)všeč
taubi419. 08. 2020 10:32:04
Bravo Alyas, to pa je pravi fotoopis brezpotja. Ko se ti te slike vsidrajo v spomin, bi šel gor lahko skoraj v miže.
Še enkrat vsa čast za to fotoreportažo.
(+3)všeč
jan7119. 08. 2020 11:46:53
Res uporaben zapis!
(+2)všeč
jax19. 08. 2020 12:23:10
Res zelo lepo zapisano. Mislim, da si s temi fotkami - in še recimo z opisom s tega portala - človek dejansko lahko precej bolj pomaga kot recimo s Stritarjevim opisom. Še sploh, ker - kot si že povedal - tam notri ni bolj detajlnega opisa prehoda čez ključno orientacijsko zanko.
Jaz bi rekel samo dve stvari: tisti "menda" obvoz prvega skoka dejansko obstaja in je tudi označen z možici. Je treba tudi tam malo poplezat (v prečnici) in je precej podrto, ampak najbrž res malo lažje. Zgornji skok je treba zlezt, ampak je v resnici kar prijeten. Malo je treba pazit, ker skala ni ravno višek kompaktnosti, ampak gre. Meni osebno so bile najtežji del ture strme travnate prečke na dostopu v grapo. Potem ko prideš vanjo, je bilo daleč prijetneje.
Kar se sestopa tiče, po moje ne bi smelo bit tako težko sestopit tudi tu skozi. Na zgornjem skoku imaš celo štant za abzajl (po moje bi ga šlo tudi odplezat, je treba bit previden, poskusil pa nisem), mimo spodnjega pa narediš obvoz, tako da ne plezaš navzdol, pač pa v prečnici. Je pa seveda fajn, da tu skozi ne sestopaš, preden si šel že kdaj tudi gor, ker bš imel lahko probleme stvar najt.
(+4)všeč
redbull19. 08. 2020 13:08:28
Se pridružujem mnenju drugih, res fenomenalen opis poti.
Srečno
(+1)všeč
gams119. 08. 2020 14:26:11
ja,lepo velik nasmeh, s takimi prispevki avtorjev bi tale Portal še bolj pridobival na verodostojnosti in renomeju velik nasmeh
(+2)všeč
janezs7310. 10. 2020 09:22:45
alyas mi je dal lepo idejo za zadnjo letosnjo jesensko turo nasmeh Enkratno, čisti užitek!

Bi pa samo komentiral prehod čez prvi skok, ker morda pride prav posnemovalcem. Ne glejte samo možicljev (ki jih očitno postavljajo nepoznavalci) in svojih ur, temveč tudi malo okrog sebe.
Če pridete po spodnji varianti pod 1.skok, že z melišča pod njim vidite mnogo lažja prehoda (oranžni sledi na sliki, namenoma sem slikal še bolj z desno, da se bolje vidi). Veliki možici vodijo po zeleni varianti do sicer omenjenega kamina. Paziti je treba le, da takoj nad prehodom prečite grapo na levi in potem še macesnov gozdiček še kar naprej v levo, da pridete v pravo grapo pod 2.skok.
Če pridete pod 1.skok po zgornji varianti, je treba le malo v desno naokoli...
lažja prehoda desno od 1.skoka in kamina v njem1
(+3)všeč
turbo11. 08. 2021 21:43:01
ponedeljek, 9.8.2021

Prijeten potep v divjem svetu. Vreme oblačno in megleno, zrak skoraj nasičen z vlago. Da gre v tretje rado se je pokazalo kot resnica, saj sem pot opravil tretjič, prvič sam. Nekaj težav sem imel v zadnji grapi pred izstopnim pobočjem, ker sem na vsak način skušal priti na lepo vidno pot, ki sem jo videl onstran. Po nekaj brezuspešnih poskusih spodaj, sem potem do poti prišel zgoraj, kmalu zatem pa sem že bil pod prvim skokom. Tega sem zmogel po sredini, saj sem šel prvič gor levo, drugič pa desno. Skokec v sredini se mi je zdel lahak, vsekakor mi ni dišal po dvojki, sploh če ga primerjam z vstopnim pragom na Creti Grauzarii ali na vstopu v Slovensko smer v Triglavu. Kakorkoli že, do drugega skoka je bilo nekaj trave in nekaj šodra, sem ter tja kak možiček, tudi nižje se najdejo, skok sam pa krasno poplezavanje, navkljub mokri skali. Nadaljeval sem po skrotju do trav in kmalu prišel na markirano pot, po kateri sem bolj tipal kot hodil (megla) do vrha Debele peči. Razglede sem si naslikal po spominu, smeri neba sem določil na približno. Sestopil sem proti Lipanskim vratom in tam globoko dol v Krmo. Ko sem opravil še s cesto, ki mi sploh ni bila odveč, sem bil pri avtu tako zadovoljen z doživetim, da sem pozabil popiti pir v Kovinarski koči. Prekrasna tura v nekaj manj krasnem, a po svoje vseeno privlačnem vremenu nasmeh

http://tubojan.blogspot.com/2021/08/debela-pec-po-lovski-poti-iz-krme.html
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
(+6)všeč
Pastirica13. 08. 2021 21:13:00
Pred tisto grapo s problematičnim prečenjem je še ena manjša grapica ( graben ) in tam je treba navzdol, če tako kot tudi jaz že prej fališ odcep. Po robu glavne grape se ne izide, po robu te male pa ni težko, so vidne sledi. Preverjeno danes.

Ob povratku sem mislila poiskati tudi pravi odcep, a se mi je na moje presenečenje izšlo prav do vrha, zato sem se vračala po markirani. Prvi skok po desnem obvozu, drugi iz desne proti sredini ( tu je moj spremljevalec rabil malo asistence ).
Razmere pri vzponu idealne - hladno, suho in mirno. Zgoraj pa gneča, zato se na vrhu nisem zadrževala.

A, ja, pa pivo je bilo v Kovinarski, nato pa še skok v Kredovelik nasmeh.

Hvala vsem, ki ste tu dodali svoje opise in fotografije. Bilo mi je v veliko pomočnasmeh.
že pred glavno grapo ob grapici desno navzdol, ne gor na stezo1
na drugi strani grapice zagledamo slabšo stezico 2
spustimo se na njo3
 že vidna prava steza4
spust v glavno grapo5
na dnu glabne grape6
in ven iz glavne grape7
pogled nazaj8
prvi skok9
desni obvoz10
drugi skok11
v drugem skoku12
pa sva čez13
na vrhu14
(+7)všeč
bos5. 09. 2021 20:54:24
Danes s prijateljem po tej poti, ki ponuja vse za nas šodrovce.jezik
Tudi meni so bili zgornji opisi in slike v veliko pomoč, ker tudi tisti, ki sva jih srečala, so bili prvič tam, torej hvala vsem.nasmeh
pogled v Krmo in levo prvi sončni žarki na Debeli peči1
Debela peč in Brda, tam vmes bova prišla gor2
za kočo se začne pot3
za nas šodrovce samo spodnja pot4
pri koči5
desno od WC-ja in tu gor6
Macesnovec7
Vrtaško Sleme8
do spominske plošče in desno ob steni9
proti macesnom10
na spodnjo pot se spustimo že v gozdu11
prečenje glavne grape12
mimo vode, ki kaplja iz stene13
med macesni14
in nato med kamenjem15
razgled do Kepe16
prvi skok po desni17
in nato v levo18
proti drugemu skoku19
pogled nazaj do izhodišča20
nadaljevanje21
Zoisova zvončica22
še zadnji del do grebena23
še sprehod do vrha, kjer je bilo veliko ljudi24
razgled, spodaj izhodišče ...25
približano ... krave stražijo parkirišče26
Triglav in Rjavina sta se skrivala27
Brda imajo obisk, levo Viševnik, desno Mali Draški vrh28
zadaj Kanjavec, desno Planika29
planina Javornik30
Kukova špica31
po strmi markirani poti v dolino32
Vernar in zadaj Mišelj vrh ter Mišeljski Konec33
lepši del spusta34
za trenutek se je prikazal Triglav, desno Rž, spredaj V. Pršivec35
Luknja peč in Dimniki36
ter vmes okno37
odtrgana jeklenica pri sestopu38
Luknja peč39
Krma40
(+8)všeč
Tejama22. 02. 2023 19:33:42
Pozdrav, a je kdo hodil po tej poti pred kratkim? Hvala.
(+1)všeč
Page:12
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies