Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Grebensko prečenje(Od Ponc do Mangarta)

Print
redbull1. 10. 2017 20:52:01
30.09.17
Od Visoke Ponce pa do Mangrta
Od Srednje Ponce naprej se pot nagiba bolj na severno stran, zato je tudi bolj zasnežena. Derez ni potrebnih, saj se preveč ugreza.Od Struga naprej, pri vzponu na Vevnico(kratka ferata) je en del zelo kritičen zaradi precvikane jeklenice(strela). Spust z Vevnice k bivaku je po pričakovanjih zelo zasnežen. Dva tujca sta prišla po ferati Via della vita že skoraj na stičišče te poti, a ker nista našla nadaljevanja sta se obrnila in odšla nazaj po njej v dolinozmeden.
Na MKM brez posebnosti, nadajevanje je še imelo nekaj snega, a ni predstavjalo večjih težav. Na Mangart sedaj, ko je zasnežena pot z ugrezajočo plundro se oddide v desno po grebenu. Pravtako nazaj. Sestopiva čez Plazje.
Grebensko prečenje(Od Ponc do Mangarta) 1
Grebensko prečenje(Od Ponc do Mangarta) 2
Grebensko prečenje(Od Ponc do Mangarta) 3
Grebensko prečenje(Od Ponc do Mangarta) 4
Grebensko prečenje(Od Ponc do Mangarta) proti bivaku Busettini in nadaljna pot na MKM5
Grebensko prečenje(Od Ponc do Mangarta) 6
Grebensko prečenje(Od Ponc do Mangarta) 7
Grebensko prečenje(Od Ponc do Mangarta) 8
Grebensko prečenje(Od Ponc do Mangarta) 9
Grebensko prečenje(Od Ponc do Mangarta) Mangrt10
Grebensko prečenje(Od Ponc do Mangarta) 11
(+4)všeč
bos10. 08. 2020 07:40:31
V soboto po poti Mangartska jezera - Koča Zacchi - Visoka Ponca (ferata) - Srednja Ponca - Zadnja Ponca - Strug - Vevnica - Koritniški Mali Mangart - Mangart - Bivak Nogara - Mangartska jezera.
Celotna pot je zdaj kar dobro označena, na grebenu so pike kar dobro vidne, mejniki so čisto na novo pobarvani, le pot od bivaka na KMM je do jeklenic skoraj nevidna, če ne poznaš smeri.
Celotna pot je zelo zahtevna, jeklenice na Visoko Ponco so OK, na Vevnico pa so na določenih mestih v zelo slabem stanju.
Preživela sva lep dan na tem prekrasnem grebenu.
pri koči Zacchi1
Vevnica, sedlo Rob nad Zagačami, KMM in Mangart2
Vevnica3
Mangart4
Poldnik5
sedlo Rob nad Zagačami in bivak6
na Visoko Ponco7
levo na ferato8
tu čez gre fetarata, spodaj od desne (rdeča pika) proti levi9
ferata10
ferata11
ferata12
ferata13
z Visoke Ponce proti Mangartu, v skrinjici je žig, ki kliče po zamenjavi14
proti Srednji Ponci15
s Srednje Ponce proti Jalovcu ter greben v desno proti Mangartu16
na Zadnji Ponci in nadaljna pot17
pogled nazaj na Visoko in Srednjo Ponco18
proti Strugu19
na Mangartu pa gneča20
pogled nazaj na spust21
s Struga proti Jalovcu22
pogled na prehojeno pot23
Jalovec24
Ponce in Strug25
spust26
in vzpon na Vevnico27
Bivak na Kotovem sedlu28
z Vevnice proti Mangartu29
V Koncu špica30
alpski mak31
ko se priključi Via della Vita32
koča Zacchi33
pa sva pri bivaku in gor na KMM34
Visoka Ponca35
pogled nazaj na Vevnico36
čisto sveže prebarvano37
Vevnica, V Koncu špica in Kotova špica38
Triglav39
greben Ponc40
izstop na greben KMM in panorama Julijcev41
Mangart je že bližje42
tu skozi43
in spust v Hudo škrbino44
planika, zavarovana že od leta 189645
priključek na italijansko pot na Mangart46
daleč je še izhodišče47
pa sva le na Mangartu48
še pogled na najino pot49
panorama proti Triglavu50
levo spodaj koča Zacchi ter Visoka, Srednja in Zadnja Ponca51
Rateški Mali Mangart52
pogled na običajen pristop na Mangart, levo italijanska pot, desno po žlebu slovenska pot53
vsi smo iskali senco54
še do jezera, desno Visoka Ponca55
(+16)všeč
panda11. 08. 2020 07:13:54
pohvale tudi z moje strani. nasmeh
(+1)všeč
lijaneja11. 08. 2020 07:54:26
Boštjan, kakšne pa so kaj razmere med Zadnjo Ponco in Strugom?
všeč
dprapr11. 08. 2020 08:12:18
Dolga tura je to. Lepo.nasmeh
Koliko se kaj nabere višincev?
všeč
bos11. 08. 2020 13:25:42
Tone, dobre, za tebe nič posebnega, malo poplezavanja dol in gor.
Drago, moja igračka je pokazala 2400 višincev.
(+1)všeč
AnteP11. 08. 2020 14:37:00
Koliko ur je trajala tura?
všeč
bos11. 08. 2020 15:55:33
13 h
(+1)všeč
rok.si21. 09. 2020 19:55:42
Lepa vremenska napoved za vikend me je spodbudila, da se lotim ture, ki sem jo že dlje časa želel prehoditi - po grebenu Ponc na Mangart. Živim kaki dve uri in pol daleč od izhodišča, zato bo tura dvodnevna in ravno na pol poti je, prikladno, rdeči bivak na Robu nad Zagačami, kjer bom prespal.
V soboto zjutraj zjutraj sem pri vožnji čez Gorenjsko malo kislo gledal, saj so bile namesto znanih gora le meglene koprene. V megli po zahtevnem grebenu, ki ga ne poznam, raje nebi hodil. No, obračal se zaenkrat ne bom, saj ponavadi sreča spremlja hrabre! Vsekakor grem na Visoko Ponco in se tam odločim, kako in kaj naprej.
Parkiral sem pri zgornjem Belopeškem jezeru malo pred osmo uro in prvih nekaj minut hodil skupaj z družbo, ki se je odpravljala na Mangart, potem pa sem zavil proti koči Zacchi. Pot po megli, iz katere se je občasno prikazal kak skalni stolp je hitro minevala, tam nekje pri začetku ferate na V.P. pa se je nebo začelo modriti in kmalu se je v daljavi nad oblaki prikazal mogočni Mangart ! Kmalu sem z Visoke Ponce občudoval razgled na vse strani, vrhovi nad 2000 metri so se kopali v soncu, v dolini Tamar kot mleko gosta megla, čudovito !
Vsa pot, ki sem si jo zamislil je bila nad meglo, ki tudi ne bo ostala ves dan, tako da bom nadaljeval. Privoščim si pavzo, malo se pomenimo s sosedi iz druge strani Boča, ki so prišli na vrh malo za mano, nato pa sem se odpravil naprej proti Srednji Ponci.
Tako kot ferata iz italijanske strani tudi spust iz VP po slovenski poti ni kar tako, sploh s težkim nahrbtnikom sem kar malo štorast, pa zato še bolj previden. Na Srednji Ponci sem še malo počvekal z dekletoma, ki sta uživali v lepem dnevu (se bosta oglasili kaj tule?), nato pa po sledeh rdečih pik odpravil proti Zadnji Ponci. Tu sem srečal še nekaj ljudi, ki so šli v nasprotni smeri in so mi povedali, da ni posebnih težav z orientacijo, saj so vso pot še sveže rdeče pike. Odlično ! Prišel sem do prve rjaste jeklenice, ki sem jih nato gledal še lep del dneva, malo gor, malo dol, se spuščal v škrbine, dvigal na grebene, prišla je Zadnja Ponca, nato Strug. Zgodovinske rjaste jeklenice so, kot so že vsi pred mano povedali, samo za gledati in slikati, nikar se zanašati na njih. Ker je od cepljenja proti tetanusu minila že cela večnost se jih raje nisem dotikal. Kar nekaj izpostavljenih prečenj je bilo, parkrat oster grebenček s tisočmetrskimi prepadi na obe strani, sploh od Struga naprej je postala pot še zahtevnejša, spust po strmi gredini z vklesanimi stopi mi je kar pošteno dvignil pulz, prav tako zadnji spust v travnato škrbino pod Vevnico, kjer me je dohitel gospod, ki tu ni bil prvič in je imel dosti več kilometrine od mene, sva se malo pogovorila o poti na MKM, nato pa sva nadaljevala po ferati na Vevnico. Ferate niso moj element, tako da na njej pretirano užival nisem, je pa k sreči v dobrem stanju, tako da sem varno prišel na Vevnico, kjer sva skupaj s sopotnikom malicala in uživala v razgledu, nato pa se je on odpravil na avtobus v Rateče(!), meni pa se ni prav nikamor mudilo, saj se je bivak že videl, dan je bil čudovit in ura šele štiri. Počasi sem se po samotni poti odpravil proti bivaku, ki je bil prazen,počakal na sončni zahod in se zavil v spalko.
Zjutraj se je naredil lep dan in odpravil sem se proti Malemu Koritniškemu Mangartu po italijanski "poti", katere začetek sem že zvečer poiskal. Gre za kar nekaj jeklenic, tu in tam kakšno obledelo markacijo, vendar se jo je tudi s pomočjo možicev dalo kar lepo slediti v strma pobočja MKM. Bivak se je oddaljeval in je bil že precej globoko, ko sem prišel do, zame, najzahtevnejšega dela poti - kamina, ki je bil ravno tako ozek, da sem bil z velikim težkim nahrbtnikom preneroden za kakršnokoli obračanje, skale na obeh straneh pa precej gladke... Odločil sem se, da si tu nadenem SVK, ki sem ga imel s sabo in se malo umirim. Potem pa je kar šlo, strmi vzpon ob jeklenici je sicer še trajal nekaj časa, a ni bilo več tako adrenalinsko kot na začetku. Navpična jeklenica se je končno končala in prišel sem na rob MKM, kjer sem si na kamniti plošči privoščil pavzo za uživanje v čudovitem razgledu.
Pot po MKM mi je bila nagrada za kar adrenalinski vzpon, označena z možici je vijugala gor in dol preko razglednih stolpičev in pobočij. Tik pred zadnjim spustom v Hudo škrbino sem moral pot malo iskati, nato pa sem jo našel in kmalu sem videl prvo Knafelčevo markacijo tega dne in jim nato sledil v Hudo škrbino, ki se mi po vzponu na MKM več ni zdela tako zelo huda, strme trave, ki so ji nato sledile, pa so bile na trenutke kar strašljive.
Vrh pa se je približeval in kmalu sem iz samote prišel v gnečo na italijansko pot in nato še večjo na vrhu. No, saj sem pričakoval, da bo tako, ob čudovitih razgledih na vse strani je urica na vrhu hitro minila in spustil sem se po italijanski poti proti sedlu. Pot je bila v obe smeri zelo obljudena, zlizana pa kot na Triglav. Vsak po svojih željah in zmožnostih, zase vem, da sem si užitek stati na vrhu tako mogočne gore v lepem jesenskem dnevu pošteno prislužil.
Na sedlu sem poiskal odcep poti proti bivaku Nogara, kjer sem spet ostal sam, zložno sem se spuščal proti bivaku, kjer sem si privoščil pavzo in pojedel še zadnje jabolko, nato pa se malo pod bivakom razveselil studenčka - tudi vode mi je že skoraj zmanjkalo. Že vso pot s sedla sem lahko občudoval greben, po katerem sem hodil v soboto in mogočne stene Mangarta in Vevnice. Po prijetnem gozdu sem se strmo spustil v dolino, kjer sem jo mahnil še malo po svoje po velikem travniku, ki ga smreke delijo na pol in sem ga občudoval od vseh strani z grebenov. Ob treh sem bil nazaj pri jezeru, kjer je bila prava turistična mrzlica. Malo sem zabredel po jezeru, spral prah in pot dvodnevnega hribolazenja s sebe in se zadovoljno odpravil proti domu.
Leta še ni konec a mislim, da je bila to naj tura letos nasmeh
Po gozdu pod kočo Zacchi1
samo za slepe muhe2
malo modrine že preseva3
Stolp4
svinčeno nebo, pa ne več dolgo5
TO !!6
Venec gora okrog doline 7
Vzhodni Julijci8
Dobrač9
Montaž10
Nad Tamarjem11
Današnji cilj 12
Proti Zadnji Ponci13
divje... in lepo14
Ponce že za mano15
16
Po poti pa ni heca17
Globoko...18
Oblike v skali19
tudi kakšna cvetica se še najde20
ostanki starih časov21
Spust proti škrbini pod Vevnico ni kar tako22
23
24
tale bi mogoče še bil...25
kar strašljivi spust po gredini26
ferata na Vevnico27
Tja pa jutri28
Ponce z Vevnice29
Uau30
Če se že nisem ustavil na Brezju...31
Bivak, uf kako ozko izgleda32
Triglav33
Večerna Jalovec in Loška stena34
pot na MKM ni hec35
razgledna36
na robu MKM37
čudovito jutro38
današnji cilj39
edine planike na vsej turi40
nagrada za vzpon po jeklenicah41
nad Hudo škrbino je konec kamnite puščave42
kot v dolini43
samo še malo44
... in pogledam lahko na drugo stran45
jezeri46
ljudi ni manjkalo47
proti sedlu48
sedlo49
svizec pod bivakom50
tam sem se potepal včeraj51
52
nasvidenje!53
(+21)všeč
panda22. 09. 2020 07:16:14
čestitke. nasmeh
(+3)všeč
alba2122. 09. 2020 09:24:46
Veličastno, čestitke!
(+3)všeč
Nejc78722. 09. 2020 21:18:48
Bravo in srečno!
Za koliko je tistih strmih trav v zadnjem delu poti? Hvala za info.
všeč
rok.si22. 09. 2020 22:00:51
Po travah od Hude škrbine naprej narediš po mojem kakih 200 višincev, dobre pol ure ? So pa res kar posebne nasmeh
všeč
redbull31. 10. 2021 21:24:59
Od Ponc do Mangarta (30.10.21)

V jesenskem času je vedno lepo obiskati ta greben nad Belopeškima jezeroma. Temperatura je na izhodišču vedno nizka, a je z višino naraščala bodisi zaradi ozačja bodisi zaradi tempa. Visoko Ponco sva izpustila saj ni kaj posebnega in povrhu še ima nevarnost na Rateški škrbini. Na grebenu razen na soncu pretirane sparine ni bilo. Tam , kjer je sneg je seveda trd. Nikjer ga ni veliko razen pri spustu iz Vevnice k bivaku kar pa bi moral že vsak vedeti, ki se podaja na to pot. Nič presenetljivega. Na MKM se je vedno lepo vzpenjati. Še obisk Mangarta in po Italijanski poti proti sedlu. Zimska oprema zaradi ledene poti obvezna! Povratek mimo Nogare v dolino.
1
2
3
4
5
tja greva6
7
8
Strug9
10
11
pod snegom je šlo, drugače bi bile dereze obvezne12
13
nad snegom14
pogled iz Vevnice naprej15
spust v temačno stran obvezen za zimsko opremo16
17
18
19
20
21
22
23
pogled nazaj na Hudo škrbino24
25
26
Italijanska prečnica27
Mang.sedlo28
29
Nogara30
31
32
33
34
(+14)všeč
2061alessio2. 11. 2021 16:09:09
krasno kot zmerajmežikanje, nekaj bi rad vprašal: prijatel povedal da je konec avgusta markiral z rdeci krogi pot iz Štruga do bivaka na obeh smeri , ali ste opazovali ce je to v redu ? vidil sem na sliki št.21 da nekdo je markiral z rdeco kovinasto posodico ( to ne bo dolgo trajen ampak bolje kot nic) , a so markacije do hude škrbine? tam je bila težavna orientacija mrk pogledže prejšno stoletje ,vnaprej hvala.
(+1)všeč
2061alessio2. 11. 2021 16:40:17
popravim : markiral rdece pike s sprejem ( namesto kovinasto posodico) sorrymežikanje
(+5)všeč
redbull2. 11. 2021 19:53:35
Pozdravljen

Od Struga do Vevnice bi se zlagal, če bi rekel, da so nove rdeče pike. Pot poznam in niti nisem gledal veliko kje je kaksšna pika. Je pa novost in se takoj opazi ta, da so od bivaka naprej na MKM na novo narejeni rdeči krogi. Dobro so se potudili, čeprav morda tega ne bi bilo potrebno delati. Se mi zdi, da je vse preveč barve na nekaterih poteh/smereh, ki je ne bi smelo biti. Morda je to samo moje mnenje...
Hvala na opažanju

Srečno
všeč
mirank2. 11. 2021 22:03:42
Dejan, bi moral biti z nami 10 dni nazaj, tam bi šele videl pleskarijo. Smo srečali It par, on naprej s sprejem, ko si šel mimo in si pogledal nazaj si videl z enega mesta tudi po 12 rdečih packzmedeneek
všeč
redbull3. 11. 2021 06:38:13
Ne vem koliko je to sploh uradna zadeva "farbat" na takšnih poteh. Tam od bivaka gor po sredi zajede je tako logična smer, da bolj ne more biti. Zakaj se tam potrebuje packarija verjetno ne zna noben razložiti
všeč
2061alessio3. 11. 2021 09:15:46
hvala za info, naj pojasnim, ker je to precenje bilo prejšne stoletje imenovana "via degli alpini" ker so oni takrat ( med leta 1924 in 1930) namestili zajle bi bila recimo kakor "via ferrata" in zaradi tega bi morala biti oznacena , v letah je bila zelo redko vzdrževana in je v planu že vec casa da bi obnovili ( vsaj ni denarja) in verjetno bo ostala tako kakor je sedaj, reševalci FJK veckrat so v akcii ker se nekateri planinci izgubijo ce je megla ali oblacnomrk pogled ker podcenujejo to transverzalo za to radi vidijo da so namestene rdece pike ampak se strinjam/ strinjajo ne vsakega 2 metra; Mirank a so bili mladi par ali okoli 50 let stari? morebiti da jih poznam in bom opozoril naj ne markirajo tako pogosto ker nismo v "jungle" , na kateri kraj si jih srecal?
(+4)všeč
mirank3. 11. 2021 15:45:09
alessio, moram te potolažiti, ni bilo na tvojem teritoriju. To se je dogajalo na vršnem delu Monte Pramagiore; po mojem sta bila tam okrog 40 ali malo več. Ženska, ki je lazla za njim je imela roke vse rdeče pa jo je kolega vprašal če rabi obvezovelik nasmeh
(+1)všeč
Page:12
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies