Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Kaj se dogaja s hribi.net?!

Print
strelec195430. 08. 2012 21:30:36
Ko gledam tisto prometno tablo,ki je resnično odraz danšnje družbe....mimo grede so mi ravno danes vzeli "lopato" v v saki slabi stvari se najde tudi nekaj dobrega imel bom več časa za gore te mi verjetno ne bo nihče vzelmrk pogled
(+12)všeč
potepinka25. 09. 2012 08:54:37
Ta tema je bila prvotno namenjena dobro/slabim komentarjem o spletni strani, če se ne motim. nasmeh ... in zato bom kar tukaj pohvalila...
Najbrž ni dolgo, ampak ali ste opazili, da so objavljene fotke sedaj označene s številkami?
Zagotovo uporabno kadar se komentira določeno sliko ali napoti koga na katero naj pokuka. mežikanje Tam v rubriki o rožcah je pa sploh dobrodošlo, kajne? nasmeh
Pohvala!

(+5)všeč
SunBurned25. 09. 2012 11:34:55
@strelec1954
Meni so jo tudi in to na isti dan kot tebi.
Zaenkrat se tudi sam tolažim z istimi besedamimrk pogled
(+2)všeč
Gregor_8625. 09. 2012 12:05:49
Mene pa zanima koliko časa potrebuje urednik, da potrdi oz. uredi nov opis določene poti?
Svoj opis sem vnesel že sredi avgusta pa še kar ni potrjen...

lp
všeč
Tadej25. 09. 2012 12:24:58
Gregor 86, hvala za obvestilo. Tvoj opis bo objavljen še danes. Včasih se zgodi, da kak opis spregledam in ga opazim šele pozneje.
Za nevšečnost se opravičujem.
Lp, Tadej
všeč
tinky13. 04. 2013 08:13:08
Tadej, zanima me kje je moj opis poti na Babji zob ( 11.04. 13),in sevada naložene slike. Na trenutnih razmerah ga ni.
všeč
Jože.13. 04. 2013 08:27:34
všeč
tinky13. 04. 2013 08:33:44
Jože. hvala, moja napaka, gledal sem pod Julijci, namesto pod Jelovica.
všeč
JusAvgustin15. 04. 2013 05:52:27
Da boste vedeli o čem je govora: http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=21&id=4089
Res se splača na špico...
(+1)všeč
otiv20. 05. 2013 08:34:01
Tadej,mi lahko pomagaš. Pri potrditvi okna uredi,se mi tekst ne pokaže.zmeden
všeč
JusAvgustin19. 08. 2013 06:42:21
Lep pozdrav vsem skupaj. Včeraj sem se z administratorjem Rokom dogovoril, da se uvrsti med težavnost tudi kategorijo alpinistični vzpon. Zaradi boljšega razumevanja in da ne bo na koncu vsako opisano brezpotje AS je pomembno da veste kaj alpinistična smer, v nadaljevanju AS je: plezalna smer v snežnih, lednih ali kopnih razmerah, višja od 100 m, pri čemer je mora biti vsaj 60% najmanj I. težavnostne stopnje po lestvici UIAA.
V pripravi imam kar nekaj novih "poti", predvsem v Rutah(Martuljku), upam da vam bojo moji opisi koristili pri odkrivanju nekoristnega sveta. Verjetno ne bo odveč pripomniti, da NI vsako brezpotje AS... Za lažje razumevanje:

Alpinistična težavnostna lestvica
Alpinisti imajo svojo klasifikacijo, ki približno pove, kakšne težave se nahajajo na neki smeri. Alpinisti ne govorijo o poteh, temveč o smereh. Dajejo jim vsa mogoča in nemogoča imena. Naj vas ne čudi, če slučajno obstaja smer "Štefkina roža" ali "Janezov strgan čevelj". Alpinisti imajo svoj smisel tudi za humor. No, nas zanima njihova težavnostna lestvica.
I. stopnja - LAHKO
Stena šele postaja stena, saj ni prestrma, a oprimkov in stopov je dovolj. Dovolj je razčlenjena, da nimamo težav pri vzponu ali spustu. Vrv se redko ali nikoli uporabi, a roke služijo večinoma za ravnotežje. Na takšnih mestih so ponekod speljane zavarovane poti, ki so večinoma zahtevne zavarovane poti, a redke tudi zelo zahtevne zavarovane poti.
OPOZORILO: V primeru, da gre za kakšno krušljivo specialiteto, je navedena težavnost hudo varljiva. Posebno Martuljki so polni takšnih specialitet (Gornja Kopica, Veliki Oltar), ki navidez nizko težavnost precej začini.
II. stopnja - SREDNJE TEŽKO
Mogoče je srednje težko za alpinista z vso bojno opremo, a za gornika je to zelo zahtevno brezpotje ali alpinistični vzpon. Stena je že bolj strma, nujno je upoštevanja pravila "treh opor", včasih potrebno zabiti kakšen klin za varovanje ali kasnejši spust. Potrebujemo znanje za premagovanje določenih mest. Večkrat se spustimo po vrvi. S planinskimi čevlji še lahko uporabimo efekt trenja. Označene poti na takšnih mestih so brez izjeme zelo zahtevne zavarovane poti.
OPOZORILO: Pri nas je veliko sten (kaj veliko, večina!) krušljivih, zato ta težavnost dobi precej dodatnega bencina. Posebno morate paziti, da ne plezate z vlečenjem navzven, temveč da z rokami oprimke obremenjujete navznoter.
III. stopnja - TEŽKO
Kratko in jedrnato povedano! Stena je kvalitetno strma, oprimkov in stopov ni ravno veliko. Potrebno je poznati tehnike, kako premagovati različne konfiguracije. To je skrajna meja za planinsko obutev, saj so stopi premajhni za varen oprijem ob podplat planinskih čevljev, a s trenjem se s planinskimi čevlji na takšni strmini ne da plezati. Kline potrebujemo za varovališča (ne jih pozabiti pobrati), spuščamo se zgolj po vrvi. Tod se začnejo + in -. Gorniki tod največkrat potrebujemo izkušenega vodnika-alpinista. Takšne težave so na redkih odsekih zahtevnih zavarovanih plezalnih poteh in so temeljito ojeklenjena.
OPOZORILO: Velja isto, kot za II, vendar še z dodatnimi začimbami.
IV. stopnja - ZELO TEŽKO
Verjamem, da je tako. Značilnost sten tega razreda je velika izpostavljenost, oprikov in stopov je malo in so lahko majhni, vmesno varovanje je nujno. Samo najnižji rang "štirice" je dostopen najbolj izurjenim gornikom s planinsko obutvijo. Brez zveze je, da omenjam potrebo po znanju vseh plezalnih tehnik in ustrezno motorično spretnost. Skoraj obvezno je zagotoviti ustrezno varovanje in/ali spremstvo izkušenega vodnika-alpinista. Označene poti pri nas se le redko srečajo s kakšnim takšnim mestom. Takšno mesto polno jekla, kar je tako jasno kot beli dan.
OPOZORILO: Velja isto, kot za III, vendar še z dodatnimi začimbami.
Kaj več nima smisla opisovati, saj je izven dosega alpinistično neizurjenega gornika. Že IV. stopnja je bolj ali manj izven, vendar sem jo dodal zaradi primerjave. Alpinistične stopnje gredo tja do XI. stopnje, vendar je že pri VIII: stopnji brez zveze govoriti, kakšne težave čakajo na alpinista. Vendar... alpinizem je vrhunski šport, kjer je tehnični dosežek primarnega pomena. Gorništvo je amaterska telesnokulturna dejavnost, kjer je tehnični dosežek sekundarnega pomena, a v ospredju je kulturno - estetski doživljaj. Seveda pa so tudi mnogi alpinisti po duši gorniki.
Vir: Jani Bele: Proti vrhovom (© 2000 PZS)


Lep pozdrav! Juš

P.S. V primeru kakršnega koli vprašanja sem vam na voljo na ZS!
(+5)všeč
velkavrh19. 08. 2013 08:25:40
JusAvgustin, zelo dobrodošel prispevek-poučen! Hvala!
všeč
Daaam19. 08. 2013 09:18:23
Hja! V primeru, da prav razumem novo temo, potem imam jaz en pomislek. Da bi začeli dodajat opise pravih alpinističnih smeri se mi zdi rahlo nesmisel, ker je ciljna publika na tem forumu potem skrčena na 10 ali še manj uporabnikov. Vse skupaj bi pomoje potem izpadlo (brez zamerenasmeh ) kot hvaljenje kaj vse sem zmožen zlest, s tem seveda da nas je 99% uporabnikov navadnih šodrovcev (šodrovec: tebe ne štejem vmesmežikanje ) Pregovor "Zadnji v mestu, prvi na vasi" bi pomoje kar ustrezal... Seveda so dobrodošli opisi in poročila iz tur, ki se še nekako gibljejo v "rangu" uporabnikov(brezpotja v osnovi 1 in 2 težavnostne stopnje, pa mogoče tudi kšna trojka da je vmes) da bi pa se opisovale plezalne smeri, pa jaz vidim to kot samopromocijo in ne kot stvar, ki bi nam koristila, razen to seveda da bi se nagledali fotografij. Saj jaz jih tudi rad gledam take, ki so izven mojih sposobnosti. Prostor za take opise pa lahko ostane kar na "forumu razmere". Še enkrat brez zamere, s spoštovanjem do vseh dosežkov, ki jih dosegaš/te gori v robehmežikanje
(+2)všeč
JusAvgustin19. 08. 2013 09:30:38
Mišljeno je bilo da se stvar doda pod "težavnost poti" med Nove opise poti... Poti, ki jih lahko vsi dodajamo. OK razumem sporočilo. Tudi tisti tvoj pregovor, ki pa je v celoti zgrešen. No pa kaj bi dolgovezil. Hvala za mnenje
všeč
garmont19. 08. 2013 09:58:43
Juš, meni se zdi tvoja ideja zelo dobra.
Alpinistične smeri so v plezalnih vodnikih zelo skopo opisane (vsaj meni ) in bi bila vsakršnja dodatna informacija ( in slike ) več kot dobrodošla.
Skrb, do bi bila to samopromocija pa je povsem odveč, saj je lahko za nekoga že vzpon na bližnji hrib vrhunec njegove gorniške kariere.Torej, vsakemu svoje.mežikanje
Lp
(+1)všeč
JusAvgustin19. 08. 2013 10:08:37
Rokavi, več pristopov na Veliki Oltar, Škrlatica, Martuljški Ponci, grebenska prečenja itd... do IV. stopnje(še možno v čevljih) Imam ogromno literature in slik. Zakaj ne bi tega delil. Ne bo šlo(vsaj iz moje strani) za opise kot so v plezalnih vodnikih, ampak za Pristope, ki pa so že AS. Še enkrat, pod vašim profilom imate možnost vnesi goro in vnesi opis poti. Tam je bila max. težavnost zahtevno brezpotje, prav je da se ljudi ne zavaja. Sicer sem pa pri vseh opisih opis dopolnil z vsemi opombami in klicaji. Tako bo nekdo v štartu vedel ali je zanj ali ni. Samopromocija? Daleč od tega. Prej pomoč drugim.
(+1)všeč
Loni19. 08. 2013 10:10:31
Mislim, da se tistim ta pravim ni treba hvaliti, tisti bolj "običajne" sorte smo pa za vsak namig hvaležni.
všeč
Keko19. 08. 2013 10:31:29
Mislim, da bi del foruma, ki bi bil bolj alpinistično obarvan bil za precej forumašev zelo dobrodošel. Med tako imenovanimi šodrovci, je tudi kar precej takih, ki že imajo ali pa v prihodnosti bodo imeli tudi alpinistične ambicije in jim je ta del foruma lahko kar dobro pomagalo in odskočna deska v malo bolj alpinistične vode. Tisti, ki jih pač alpinizem ne zanima, se pač naj teh tem ognejo in se vzdržijo neprimernih komentarjev ter pustijo ta del foruma tistim, ki jih to zanima.
Tudi meni se zdi ta ideja zelo dobra in jo brez pomisleka podpiram.
(+2)všeč
Becar19. 08. 2013 10:49:02
Tudi meni navadnemu gorniku se zdi ta Juševa ideja pozitivna in je ne gre jemati kot neko promocijo, saj če prav razumem, bo lahko alpinistične pristope dodajal vsakdo, ne samo Juš. velik nasmeh Mogoče bo v tem trenutku ta del opisov uporabljal res majhen delež ljudi, vendar se lahko to spremeni, prišli bodo novi uporabniki... Vsekakor bi se pestrost foruma povečala in vsekakor spada to v sklop naših gora bolj kot recimo, kako se pride v nek bar v Ankaranu mežikanje. To je moje mnenje in želim, da ideja obrodi sadove. Lp
všeč
JusAvgustin19. 08. 2013 10:54:20
Zadel si žebelj na glavico!nasmeh To naj bi bil namen. Sadje že brsti!mežikanje
všeč
Page:123...910111213...343536
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies