Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Kaninsko pogorje (vrhovi)

Print
CarpeDiem2477. 09. 2011 20:18:41
Pozdravljeni!

V soboto (10.9.2011) imava namen s kolegom štartati iz Bovca, pa potem z gondolo do postaje D, sledil naj bi vzpon na Visoki Kanin (vmes morda še kakšen vrh - svetujte kateri), sledilo bi spanje pri Petru Skalarju (pred spanjem še verjetno Konjc), na nedeljo navsezgodaj pa odhod v smeri Rombona (pri Klužah naj bi imela parkirano drugo vozilo, za povratek do Bovca, kjer bova imela prvega parkiranega).

Moje vprašanje se nanaša to, kateri vrhovi bi bili še za "mimogrede" osvojiti na tej relaciji (Laška Planja mislim da bi bila preveč s poti in dodatnih kar nekaj uric, doslej pa sem bil edino le na Prestreljeniku in pri njegovem oknu), ki je načrtovana za prihajajoči vikend? Nimava alpinističnega znanja, prav tako niti ne tovrstnih ambicij, kakšno plezanje do II.stopnje pa načeloma ni težava. Se pravi nekaj sem pomišljal npr. o Hudem Vršiču in pa drugi dan morda Lopa?

Vaše mnenje?

P.S. - če slučajno obstaja nekje identična tema, se opravičujem (sem se nekaj trudil iskat, ampak sem vseeno tukaj totalni zelenec in popolnoma "frišen").

Hvala za pametne odgovore!nasmeh

všeč
lynx7. 09. 2011 23:52:30
drugi dan je nekje na sredi poti Črnelska Špica, ki je malo bolj prijetno dostopna kot Lopa.
všeč
CarpeDiem2478. 09. 2011 07:02:23
Aha, super, koliko pa misliš, da je "izgube" s poti, če jo osvojiva med potjo v smeri Rombona?
všeč
krasovc8. 09. 2011 09:24:45
Pa kar pojdita do koce, pa naprej na Lasko planjo pa po grebenu do Kanina, cez mali Kanin. Tura je zelo lepa in razgledna, po visoki Rozajanski poti. Samo pazite da ne pohodite prevec plavik, na poti proti Laski planji.
Sicer pa bodite pozorni, ni prevec markirano, od Laske planje pa je vse po grebenu. Morda podaljsate za kako uro pa pol, dve. Ce mate vec kondicije pa pred Lasko planjo pojdite na sedlo med Babam. Pa na karti poglejte..
všeč
CarpeDiem2478. 09. 2011 09:55:26
Hvala za nasvet, Visoka Rezijanska ali Rosojanska ali kako se ji že reče, mi je sicer velika želja, mislim pa da sodi med izredno zahtevne poti (v stilu Ferrate na Mangrt ali pa nekaj teakega). Ali to drži?
všeč
lynx8. 09. 2011 10:05:43
Razen ~2m, ta pot ni zavarovana (še tam bolj za lajši spust/dvig). Je sicer dosti bolj položna, ampak na dveh mestih tečno podrta in je nikoli ne bi primerjal s kako ferato. Sicer pa krasna!
všeč
CarpeDiem2478. 09. 2011 13:38:25
Se pravi glede na to da nisem ravno v ekstra formi (niti približno v takšni kot ko sem osvojil Via della Vito, in pa Ferrato na Mangrt), potem bolje samo začrtana pot in izpustimo takšnole plezarijo, edino morda tisto Črnelsko špico?
všeč
turbo8. 09. 2011 13:58:10
Prvi dan s prvo gondolo gor, direktno v kočo in nato na Vrh Laške planje in od tam na Visoki Kanin ter nazaj v kočo.
Naslednji dan pa prečenje do vpadnice Črnelskih Špic in vzpon tako na Malo kot na Veliko Črnelo (nekaj poplezavanja vama ne uide, težko pač ni). Nato na Rombon, sestop pa skozi Rupo in mimo pl. Goričica nazaj v Bovec. Tako vama zadostuje en avto, pa še oba dneva bosta polno izkoriščena.
všeč
gandi8. 09. 2011 15:21:27
Pa če bosta že na Rombonu, ponesita seboj še novo vpisno knjigo. Stara je polna, strgana in vlažna...velik nasmeh
všeč
CarpeDiem2478. 09. 2011 19:17:45
@Turbo - dober predlog, samo težava je da nimava turbine vgrajene, tako da nisem prepričan, če bi vse skupaj zneslo. Nekako sem planiral bolj popoldansko furo z gondolo do gor, potem na V. Kanin za finale vzpon na Konjc-a, nočni počitek in drugi dan dalje proti Rombonu.

Kaj svetujete, kje so največje atrakcije, kar se Rombona tiče, ali bo v redu prihod iz smeri D postaje, potem pa spust do Kluž. Oba sva namreč velika ljubitelja zgodovine in zlast 1.sv vojne, torej je tole za naju idealni pohod (Krn in Batognica smo jasno že bili). nasmeh
všeč
IgorZlodej8. 09. 2011 19:30:25
Nisem prepričan, če sploh veš kam bi rad šel in tudi, da prav velike predstave o teh poteh in gorah nimaš, si preveril če je koča odprta. Prviš slišim, da kdo v gorah pričakuje atrakcije, no nekaterim, ki gredo popoldne v gore, se jim dejansko tudi dogajajo in sicer tako, da zaidejo in ne znajo v dolino. Vse skupaj mi je rahlo smešno, velike oči pa malo zmogljivosti. Pa kar mimogrede bi še malo osvajal bližnje gore ob poti. Poglej planinsko karto, preberi kakšen vodnik, potem pa začni razmišljati o kakšni turi.
všeč
turbo8. 09. 2011 19:30:48
Prvi dan bo V.Kanin kar dovolj, se strinjam.
Drugi dan pa na Rombon, Velika Črnela pa tudi ni daleč.
Kar se pa reliktov .I. svetovne morije tiče, se vsekakor največ vidi pri spustu v Kluže. Rovi, kaverne, trdnjava Fort Hermann . . . ja, Rombon-Kluže in obratno je vsekakor tudi zgodovinska zadevca, ne samo gorniška zavijanje z očmi
všeč
CarpeDiem2478. 09. 2011 19:35:09
@Igor, brez zamere, vem da si (ste) velik poznavalec Kaninskih gora, vendar ti lahko povem, da imava spanje pri Petru Skalarju rezervirano, tako da naj te oz. vas, to ne skrbi. nasmeh

Imam sicer rad kritiko, ki je na mestu in konstruktivna, nikakor pa ne posmeha. Kar se tiče popoldanskega pohoda, je pač taktične narave, saj je potem v načrtu spanje, ne vem kje sem bil pri tem nejasen pri mojem opisu?

@Tubro - hvala za prijazen in uporaben odgovor! nasmeh
všeč
CarpeDiem24712. 09. 2011 21:06:37
No da še malo povem, kako se je zadeva iztekla. nasmeh

Z gondolo sva s kolegom prispela s tisto furo ob 11.00, do postaje D. Sledil je (zelo) počasen vzpon do V. Kanina (zgoraj daljši počitek, poležavanje) in kasneje sestov do DPS, v katerem sva tudi prenočila. Vmes sva se s pomočjo navodil oskrbnika, povzpela še na Konjc-a, s katerega je bil čudovit razgled (od Mangrta pa do Krna, vmes pa vse živo).

Sledilo je bujenje ob 5.45 na včerišnji dan in planirani potek poti proti Rombonu. Za uvod sva zgrešila pot (napol v mraku) in sva se ponovno pozvpela po poti, po kateri sva že prišla do DPS. V načrtu sem imel tisto drugo (krajšo pot, z nekaj jeklenice), ampak tudi v tem primeru se je zadeva dobro izšla. Vedela sva le to, da ne smeva preveč izgubiti na višini in jo čim dlje zadržati, zato sva se povzpela skoraj do Prest. okna, potem pa tik pod njegovimi policami v smeri Prevale (izguba višine minimalna, pot markirana).

Kasneje je sledila "neskončna" pot do Rombona, kateri začuda 1h pred vrhom (vsaj tako je evidentirano na neki skali), "zamenja" ime, prej je stalno govora o Rombonu, kar naenkrat se imenuje VELIKI VRH (WTF???). Slučajno sem že enkrat prej slišal tudi to ime, da sem znal zadevo spraviti v neko logično celoto, medtem ko nek tujec zna biti pa popolnoma zmeden, halo? jezen

Kakorkoli, z vrha Rombona sva se spustila proti Klužam (vmes obvezni postanki pri kavernah in pa 1313).

Moram pripomnit, da so ponekod (govorim za vzpon iz Kluž) izredno slabe (zabrisane) oznake na tablah, tako da moraš biti res previden in uporabljati ZKP - Zdravo kmečko pamet.

V Klužah pa sva se (precej utrujena) soočila s težavo, saj je bilo treba še pridet do vozila pri gondoli izpod Kanina.

Prijazna družinica (z zanimivo registracijo - ROMBON) me je zapeljala do avtomobila, kasneje sem se vrnil še po kolega.

Dan sva zaključila s kopanjem v Nadiži, v bližini Napoleonovga mostu (božansko doživetje).

Kasneje pa le še: "Veselo v Kamnik ..." nasmeh

P.S. - Rombon se prekleto vleče od DPS! velik nasmeh
(+1)všeč
jprim12. 09. 2011 21:20:40
http://www.hribi.net/izlet/trdnjava_kluze_rombon_/1/414/1179
Kako bi se še le vlekel, če bi štartal tukaj, na zgornjem opisu in se nato spustil v Bovec.zavijanje z očmi
(+1)všeč
mailman13. 07. 2012 08:41:21
Pozdrav! Prosim za nasvet(e), namreć, s kolegom greva jutri na Kaninsko pogorje, prvi cilj je Vrh Laške planje. Start naj bi bil iz Bovca, oz. z avtom do koder je potrebno ( tu bi želel prvi nasvet ), z Vrha Laške planje na Visoki Kanin in naprej v Dom Petra Skalarja! Pot iz Vrha Laške planje na Kanin - kakšna je, oz. na karti je vrisana po grebenu..in še za časovnico bi prosil, torej koliko časa od izhodišča do posameznih ciljev! Zelo dobrodošel je vsak nasvet, predvsem Igor Zlodej pokriva ta del in ga ima v mezincu, seveda naprošeni tud ostali!!
všeč
mailman13. 07. 2012 08:43:43
Aja, ravno glede Vrha Laške planje ...na tem portalu ni opisana, ni poti, itd...torej o njej nič, zato toliko zanimanja.
všeč
IgorZlodej13. 07. 2012 08:57:51
Prvič, treba se je pozanimati glede vremena (kot sedaj kaže ni najbolj primerno), drugič treba je prebrati literaturo, planinske vodnike, seznaniti se s težavnostjo, časovnico, nabaviti si planinsko karto območja kamor želimo, kot zadnje, pridobimo še dodatne informacije o morebitnih podrobnostih od poznavalca, lahko tudi preko spleta, ki pa naj bo res zadnja možnostmežikanje.
Sicer pa ni nobenea katastrofa če ni vsak vrh posebej opisan, kaj pa če določen del poti, recimo na Visoki Kanin poteka po isti poti in se kasneje nekje odcepi za Laško Planjo. Majčkeno iznajdljivosti, samoinciativnosti, majčkeno volje je potrebno, ne pa za vse pričakovati servirano na pladnju. Me vedno skrbi, kako se nekdo tak znajde potem, ko se mu situacija v gorah zaplete, aja, mobitel ponavadi je njihova zadnja možnost, pa tudi ta ne vedno.
(+1)všeč
Janez Seliškar13. 07. 2012 08:59:34
Najprej v roke vodnik Julijske Alpe, preberita, kaj tam piše, potem bosta pa videla, kako dalje. Glede na vremensko napoved je izvedba prečenja tega grebena vprašljiva! Običajno se gre obratno, iz Kanina proti Vrhu Laške Planje, izpostavljeno, zračno brezpotje.
Najprej proti Malemu Kaninu1
Zahteven greben do Vrha Laške Planje2
Greben od Malega Kanina naprej3
(+2)všeč
mailman13. 07. 2012 09:17:08
Ma karta je v rokah, preštudirana. Nisem pričakoval nikakršnega serviranja, samo nasvet!!! In ni me treba metat v isti koš s tistimi mobitelovci!!!
všeč
Janez Seliškar13. 07. 2012 09:43:22
Informacije, ki jih očitno ne rabita, sta dobila. Sedaj le veselo na pot, potem pa bosta poročala o vseh podrobnostih, da bodo ponavljalci imeli dovolj podatkov.
(+3)všeč
Page:12
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies