Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Komplet za samovarovanje

Print
kranjčanka1. 10. 2013 09:19:47
Zebdi hvala za odgovor. Nisem imela namena naročiti preko interneta oz. bi prej preverila zadevo v trgovini. Gre za to, da mal dobim mnenja glede samovarovalnih kompletov, ker kot sem že napisala nimam izkušenj. Govorimo pa o feratah.
V čem pa je pas od Black Daimonda boljši od Salewe?? A ima sešito gurtno, kot si že napisal, da so ti boljši?
Kaj pa bi ti priporočil začetniku?? Da cenovno ni v višjem razredu oz. sprejemljivo povprečnežem in da je po kavaliteti kar vredu?
všeč
Keko1. 10. 2013 12:23:29
Varovalna kompleta sta pri obeh v redu, oba imata sešito gurtno. Razlika je pri plezalnem pasu. Od Salewe je bolj enostaven, pas od BD je nekoliko kvalitetnejši saj je podložen in bolj udoben za nošnjo. Pas od BD bi se še tudi lahko uporabljal za kakšno športno plezanje, medtem ko je od Salewe uporaben v glavnem samo za varovanje na feratah.
(+1)všeč
a51. 10. 2013 19:23:56
Pri SVKju je bistveno, da je karabin lahek in enostaven za uporabo. Drugače ti gre hitro na živce se preklaplat vsakih par metrov. BD Easy Rider ima brez dvoma najboljši karabin za ferate. Imam ga tudi sam. Če bi še enkrat kupoval bi se najbrž odločil za Iron Cruiser. Je skoraj toliko dober vendar 20 eur cenejši.

Mogoče zmoti, da ima BD malo večjo ter težjo "torbico" vendar v praksi to ne igra vloge. Ostali proizvajalci imajo manjše torbice vendar težje in bolj okorne karabine. Brez dvoma je vredno dati malo več pa vzeti ali BD Iron Cruiser ali pa Easy Rider.

Kar se varnosti tiče največ kar lahko narediš je, da SVK pregledaš po navodilih proizvajalca. Imaš v mislih letnico izdelave in življensko dobo. Ter preveriš, če ni bilo kakšnega odpoklica http://safety.theuiaa.org/front/front_search_list_recall.php (Energy absorbing system).

Če ti pas ne sede dobro je to metanje denarja skozi okno. Ni vredno kupit nekaj kar te potem žuli itd. Sploh za kakšne dolge ferate. V tvojem primeru bi se sigurno raje odločil za pas, ki je prilagojen ženskam.

Idealno se traki za noge odpirajo tako, da ni treba vleči gojzerje skozi. Ter super je, če ima zadaj na clip za pripet elastike.

Če si s Kranja bi šel v ProMontano pogledat pasove. Do sedaj so mi še vedno dali 20% popusta na lepo prošnjo. Recimo

http://www.promontana.si/oprema/plezalna-oprema/plezalni-pasovi.html?spol=451

Sploh tisti pas Puma Lady je iz prejšne sezone tako, da za manj kot 20% ga ne bi hotel. Ali kaj v tem stilu

http://www.iglusport.si/zenski-pas-plezalni-primrose-sa/3

Za 50 eur dobiš super pas, ki ti bo super udoben.

Čelada rabi biti lahka ter zračna. Taka, da jo daš gor ter pozabiš, da jo imaš gor. Če bi še enkrat kupoval bi se najbrž odločil za Mammut Rock Rider. V tvojem primeru bi probal Petzl Elia (285g).
Half dome ni ravno neki biser med čeladami.

Razlika v ceni med tem, da imaš nekaj kar je OK in nekaj kar je SUPER je mogoče 20%. Sploh, če malo zatežiš za popuste.

Tale BD komplet je iz 200 eur znižan na 140 eur. Če pa vzameš
BD Iron Cruiser = 80 eur + 50-60 eur pas + Petzl Elia 53 eur. Te pride brez popustov manj kot redna cena BD kompleta. Če pa še malo zatežiš za popuste boš pa blizu znižane cene kompleta.
všeč
Močerad1. 10. 2013 21:10:38
Tako Iron Cruiser, kot tudi Easy Rider sta odlična (preizkusil oba v praksi). Razlika je samo v vponkah, s katerimi je pri modelu Easy Rider lažje rokovati. Preklapljanje pri modelu Iron Cruiser je malo bolj zamudno, ker se vponka odpre z zasukom varovala. Vponke na Easy Rider se sprostijo lažje - samo s pritiskom. Mi si oba kompleta lastimo že dve leti in smo zelo zadovoljni. Eden izmed razlogov za nakup bi morda bil tudi ta, da je Black Diamond eden izmed redkih proizvajalcev, ki zaenkrat ni bil vključen v odpoklice samovarovalnih kompletov.
(+1)všeč
Zebdi2. 10. 2013 08:59:08
kranjčanka, vsa roba, ki se prodaja po specializiranih trgovinah, zadostuje UIAA standardom, kar pomeni, da je dovolj varna za uporabo. Pri čeladi neke večje znanosti ni - vzami tisto, ki ti je najbolj udobna oz. se ti najboljše stoji na glavi. Izogibaj se le ultralahkih čelad - le te so namreč prvenstveno namenjene plezanju težkih večraztežajnih smeri. Kakšen gram več se ti ne bo toliko poznal, bo pa čelada precej bolj trpežna. Jaz imam eno iz Kibube (Climbing technology, cena nekje med 30 in 40 eur), pa sem zelo zadovoljen.

Za SVKje so ti že povedali bistveno, tj. sešita gurtna, elastični kraki in vponke, s katerimi je enostavno rokovati. Black Diamondov Easy Rider je verjetno top izbira, za Iron Cruiserja pa se osebno verjetno ne bi odločil - ravno zaradi vponk. Če ti je Easy Rider predrag, imajo v Kibubi še komplete proizvajalcev Rock Empire in Salewa - oba z elastičnimi kraki, sešito gurtno in podobnimi vponkami, kot jih ima Easy Rider. Če se ne motim, se cene sučejo okoli 60 EUR. Pojdi in si jih oglej, pa poskusi, katera vponka ti najbolj ustreza.

Enako velja za pas - vzami tistega, ki ti je najbolj udoben - tako pri hoji kot tudi pri sedenju v pasu (visenju). Pri feratah bi prednost dal udobju pri hoji, vsekakor pa ne bi kupil pasu, v katerem je neudobno viseti.

Pa še nekaj - v specializiranih trgovinah (Iglu Šport, Kibuba...) ti bodo znali precej boljše svetovati kot v kakšnem Hervisu, itd.
všeč
kranjčanka2. 10. 2013 09:35:59
hvala vsem za izčrpne informacije
zdeja pa samo še v lov na opremo
(+1)všeč
makris3. 10. 2013 13:41:23
Omenjeni BD Easy Rider je danes v akciji v Kibubi (t.i. izdelek dneva).
všeč
zico1015. 03. 2015 09:44:53
http://www.iglusport.si/komplet-samovarovalni-set-ferrata-matrix-rewind

lep pozdrav, v zelo bliznji ptihodnosti imam namen kupiti samovarovalni komplet. Ker gre za pomembno zadevo ne bom gledal na denar, saj ke lahko to edina stvar ki te resi ob morebitni nesreci. Prosil bi vas izkusene v teh zadevah za mnenje, kaj bi bilo najbolj pametno nabaviti. Ce mi lahko prilepite kaksen link.

Sam sem gledal predvsem po Kibubi in Igluju, ce pa je v kazeri drugi trgovini ali tujini pa tudi ni problema.

Zgoraj sem prilepil link varovalo ki sem ga gledal in mi je najblizje zaradi tega ker se kljub padcu lahko uporabi, namrec ce se gre kaksno zahtevno turo da ne ostanes na sredini. Ali je kateri se boljsi? Prav tako me zanima kaksna je razlika v pasovib im tudi za to se priporocam za kaksen link.

hvala za odgovore, varen korak ;-)
všeč
SunBurned15. 03. 2015 10:25:07
Meni se zdi to, kar oglašujejo (da se ob morebitnem padcu lahko spet uporabi), malo zavajajoče. Saj se lahko vsak komplet načeloma še naprej uporablja do konca ture, le da pač ni več blaženja ---> se ob naslednjem padcu hitreje strga oz. vsaj hitreje polomi gornikovo hrbetnico. (kar seveda pomeni, da je "praktično" neuporaben, teoretično pa vendarle še)

Lahko pa, da sem mimo pihnil...

Glede izbire bi pa jaz predvsem dobro preizkusil plezalni pas (če ga še nimaš); in sicer, da te nikjer pretirano ne veže, udobje, pa da se ne razrahljujejo šnale, ko se prepogibaš, giblješ, razteguješ, obračaš... čim več jih probaj. Osebno sem se ravno tu malo uštel pri nakupu, bi moral podrobneje preizkusit.
(+1)všeč
Smetar15. 03. 2015 11:34:39
@zico10: odvisno od uporabe, če ga misliš uporabljati bolj za ferrate nižjih težavnosti je ta predrag, saj v primeru padca, moreš zamenjat vsaj absorber, v kolikor nastane dovolj sile. Življenjska doba SVK je načeloma od 3-5let odvisno od uporabe in negovanja.

http://www.kibuba.com/?cID=108&pID=1859 priporočam tega. Enostaven in cenovno ugoden za uporabo. Glede vrvi pa moreš edino malo pazit, da se ne zatakne okoli noge med plezanjem. (več info: http://www.rockempire.cz/product/inhibitor-tech-1049/ ).

Poleg SVK in plezalnega pasa boš potreboval še čelado, popkovino (gurtna in vponka = počivanje in fotografiranje nasmeh ) in rokavice

V primeru, da nimaš znanja o uporabi priporočam, da ga pridobiš na kakšnem tečaju o varni hoji v okviru PD ali GRZS.

Glede pasa pa bodi pozoren na velikost, namen uporabe in izkušnje. Obstajajo tudi kompleti za ferrato (pas+SVK+ćelada) ponavadi se cenovno splačajo.
všeč
zico1015. 03. 2015 13:49:13
Hvala obema za hiter odgovor, celado ze imam saj zadnje 3 lete zelo pogosto hodim v sredogorje in visokogorje, zato je tudi nastala zelja v zacetku po bolj zahtevnih poteh kjer je priporocljiva uporaba SVK in lazje ferate v tujini. Zato sem vesel vsake informacije in vidim da je mogoce res bolje da na zacetku kupim kaj v tem stilu ki si mi ga prilepil in ce me kasneje zagrabi zelja po tezjih feratah posodobim svoj komplet.

Prosil bi samo ce bi mi lahko se prilimal link za gurtno in vponko, ker nisem niti studiral o tem.

Za pas pa se bom oglasil med tednom v kibubi in igluju pa vzel taksega ki mi bo sedel na rit :-D
všeč
Smetar15. 03. 2015 15:41:00
HMS Vponka:
http://www.iglusport.si/vponka-z-varovalom-hms-bet-lock-poli
Lahko dobiš tudi kakšno cenejšo v kibubi.

Gurtna:
http://www.iglusport.si/zanka-plezalna-crocodile-sling-13mm/60cm

oz.

http://www.iglusport.si/zanka-plezalna-crocodile-sling-13mm/80cm

oz.
http://www.kibuba.com/Trakovi-in-zanke

Odvisno koliko si velik, namen popkovine je, da se zmanjša razdalja med pasom in jeklenico in tako lahko počivamo, slikamo, pijemo, malcamo, itd. nasmeh

Kako popkovina zgleda:
http://alpirocnik.rasica.org/images/7/79/Popkovina.jpg


(+1)všeč
zico1016. 03. 2015 19:52:24
Hvala, zanima me samo je velika razlika med predlaganim kompletom z zaponko kot proti tistem ki ima blazenje s tem da je presita?
všeč
Smetar16. 03. 2015 20:20:35
Misliš na samo varovalni komplet (SVK)? Več ali manj je razlika v tem, da Matrix Rewind ima vrv pospravljeno.
Več informacij pa lahko dobiš tukaj: http://www.camp.it/it/..%5Cimg%5CBA7D1F10-034E-46A5-94E2-551A336B5342.pdf

(+1)všeč
zico1017. 03. 2015 09:11:37
Ja na samo SVK mislim, nasploh med tem sistemom z s klasičnim sistemom zavore in tistimi ki imajo prešit absobicijski sitem?

p.s. sem prebral link, torek klasično lahko uporabis do konca ture pa potem zamenjas, s presitim sistemom pa bi jo moral takoj odstraniti. ce prav razumem
všeč
Smetar17. 03. 2015 10:16:21
Več ali manj je stvar v samem sistemu zavore oz. absorbiranju (prenosu) sile. Klasični je malo bolj enostaven za popravilo vendar naj bi pri absorbiranju sile bil (malo) manj učinkovit kakor ta, ki ima absorber. Vendar to če se ne ukvarjaš prav s "feratarstvom" ne predstavlja velike razlike.

Drugače pa še eno (staro) priporočilo nasmeh če misliš, da boš na določeni turi padel potem ne na to turo it. nasmehLepo je da predvidevaš morebiten padec in da znaš odreagirat v primeru, da se to zgodi, vendar je najboljše da se prej dobro pripraviš na turo cool

P.S.
Odvisno je od padca, pri klasičnem če je preveč obrabljena vrv zaradi padca ali poškodovana vponka ga ne boš mogel za ziher uporabit do konca ture oz. lahko ga vendar ni mus da bo zdržal še en padec...

Pri zašitem sistemu pa je tako, da bo bolj prenesel silo na absorber in se tudi prej poškodoval (teža nad 100kg - rucek vštet velik nasmeh )

Še eno priporočilo:
V kolikor misliš, da je tura pretežka zate pojdi s kakšnim kolegom ki se spozna na ferate oz. s kakšnim planinskim društvom.



všeč
zico1017. 03. 2015 11:18:13
Smetar najlepša hvala za vse nasvete in prijaznost.
Lepo je da izkuseni delite svoje znanje naprej, saj je vedno manj takih mežikanje

(+3)všeč
xxxyx18. 05. 2015 08:11:56
Pozdravljeni kaj pravite na ta samovarovalni komplet uporabljal bi ga za zavarovane poti ferat še nisem plezal.
http://www.hervis.si/cms/frontpage?skipk=8804060919091&referer=Megacountdown-Flyout
všeč
Branee18. 05. 2015 10:30:33
Vredu zadeva ni kaj "palamudit"
všeč
Becar18. 05. 2015 17:02:46
Takšnega imam že nekaj let tudi sam in sem z njim zadovoljen. Je eden redkih, ki v času množičnih odpoklicev opreme niso bili na črnih listah.
všeč
Page:123...56789...111213
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies