Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Kotliči

Print
geppo12. 07. 2008 21:48:50
Kotliči se imenuje grapa - oziroma prehod med Tursko goro in Brano. Divji svet poln stolpičev,skalnih strmin,žlebov. Pot se iz Turske gore na začetku počasi spušča, potem se pa strmo spusti. Spustiš se sigurno cck. 300m višinske razlike. Tako, kot se na začetku spuščaš, tako se pa potem dviguješ.
Pot je dobro varovana in mogoče bolj zahtevna. Veliko je žičnatih pletenic in klinov. Sedaj je kopna in lepo prehodna. Zanimiv je tako imenovani preduh ( sod brez dna ), ki je varovan.
Skratka lepa pot, ki izkušenim planincem ne predstavlja težav. Izjemni razgledi, živali na poti...obiščite jo!
Lp
Kotliči  Turska gora - pot se na začetku počasi spušča1
Kotliči  Potem pa čedalje bolj strmo2
Kotliči  Skozi preduh3
Kotliči  Ležali so na poti in ob njej - 164
Kotliči  Divji svet 5
Kotliči  Še kar se spuščamo6
Kotliči  Mimo stolpičev7
Kotliči  Sedaj pa gor8
Kotliči  9
Kotliči  Za znežno krpo strmo navzgor10
Kotliči  Strmo11
Kotliči  Konec strmine - vidi se že Kamniško sedlo12
všeč
geppo20. 08. 2008 08:05:09
Panda!
Poglej si priloženo fotografijo. Tam kjer je puščica so bili kozorogi. Vsaj 15 min hoda višje je preduh ( sod ) - je zelo visoko! V tem razbitem svetu in kar hudih strmin jaz nebi izkal bljižnice do tja ( če obstaja?? )
LP
Turska gora1
Prepadi vse naokoli2
všeč
panda20. 08. 2008 08:40:05
Hvala geppo. Saj tudi jaz ne mislim za vsako ceno iskati bližnjice. Tako ali tako mislim iti po markirani poti iz K.sedla preko Kotličev na T.goro in skozi žleb dol. Edino kar je, razmišljam, če se da po melišču, ki se spušča iz Kotličev priti gor do vrha brez problema ali celo prej zaviti gor desno in si malo skrajšati pot. Nisem zagreti iskalec bližnjic po brezpotjih. Sem ziheraš, ki je vajen tako klinov, kot zajl. Za menoj je tudi Mrzla gora, kjer je kar nekaj prostega plezanja.

Hvala vseeno za vse.nasmeh
všeč
geppo20. 08. 2008 08:53:25
Panda!
Vzpon po melišču je - saj veš kako!!
Enkrat se je kolega pri vzponu v Turskem žlebu ( boji se klinov in jeklenic )nam kaj kmalu pridružil v steni in je hitro zapustil melišče!jezik
Lp
Čevlji polni kamenja1
všeč
panda25. 08. 2008 13:11:31
Včeraj opravil omenjeno turo. Pred vstopom v plezalni del na K.sedlo sem se po temeljitem razmisleku odločil, da ne tvegam "svoje" smeri preko Kotličev po bližnjici do Soda brez dna. Na razpotju sem kar nadaljeval pod Brano do spusta v prehod čez Kotliče. Prehod je kar adrenalinski. Pod stolpiči sem malce razgledal morebiten dostop po grapi in ugotovil, da bi vendarle šlo lahko malce po bližnjici z nekaj plezarije (po moji oceni nič več kot slaba 2). Ampak pot do vrha grape tudi ni časovno zanemarljiva-koliko bi prišparal na času, ne vem. Morebiti tudi nič. Tudi na travni terasi pred vzponom do Soda brez dna bi se dalo na sredine grape povzpeti do sem, vendar moraš za ta podvig imeti kar nekaj "j..." in izkušenj, saj je kar precej drobirja na vseh teh poličkah in kar precej skalnih skokov, pa strmo tudi (tukaj bi se po vsej verjetnosti dalo pridobiti cca dobro uro in pol). Skratka skozi Sod brez dna vzpon odlično zavarovan, naprej pot do vrha T.gore sprehod. Po malici in 1,5 uri pavzi spust skozi Turski žleb. Poškodovane jeklenice zamenjane, snega še kar nekaj in verjetno bo tudi ostal. Spust po Fischaufa in zaslužen zelenec in gobova juha (imajo dobro). Do avta pod Rinko spust le še formalnost. Za turo skupaj porabil cca 10,5 ure. nasmeh
všeč
geppo25. 08. 2008 13:28:26
Pravilno si se odločil - že na sami poti je kar nekaj klinov in jeklenic ( tako, da dodatnih težav ni potrebno iskati.. )Mi smo pa vmes še skočili na Brano in sem bil kar utrujen po končani poti!!
Lp
Vrh Brane je bil takrat v megli1
všeč
IvoŠ25. 08. 2008 20:19:40
Hvala "panda" za dobrodošlo novico o zamenjanih jeklenicah v žlebu!
Stare so mi dale kar nekaj adrenalina,ko sem šel tole turo v obratni smeri.velik nasmeh
Pot čez Kotliče pa je fenomenalna,nepozabna!
Na Okrešlju pa je vsa hrana odlična,še posebno dobri so bili vampi!!
Vsa pohvala in zahvala Juretu,Belemu,Roku,Mirjam in ostalim za nepozabni teden,ki sem ga preživel na Okrešlju!velik nasmeh
všeč
IvoŠ25. 08. 2008 20:27:48
Pozabil sem omeniti še mojega prijatelja "Tončija",ki mi ni dal spati hahahavelik nasmehvelik nasmeh
Navihanec1
2
3
(+1)všeč
marea26. 08. 2008 06:41:31
Mene pa bo dragi v soboto, če bo vreme ugodno prvič konkretno popeljal v visokogorje. Bila sem edino na Kamniškem sedlu iz Okrešlja. Prvič me je bilo kar strah. Šla bova iz Okrešlja čes Turski žleb, pa na Tursko goro , pa čes Kotliče na Kamniško sedlo. Kupila sem čelado, samovarovalni komplet in veselo v hribe....jezik Še ponoči ne morem spat od razburjenja in ko si vzamem čas previsim tu na strani in si podrobno ogledujem smeri..
..ali bom planinka ali ne bo pokazal čas...
...gore me mikajo že vse življenje in s strahospoštovanjem se podajam med tiste krasne stene...držite pasti zame in , ko se vrnem prav gotovo kaj napišem..ravnodušna pa prav gotovo ne bom..
..tako je če se primorka sredjih let prvič poda nekam , kjer so bili prej po mojih merilih le izbranci..in hvala mojemu dragemu, da mi s takim žarom opisuje občutke, ki jih doživlja tam gor pod oblaki...tega za noben denar ne bi želela zamuditi..zadrega
všeč
panda26. 08. 2008 07:52:50
Malo (pre)hrabra odločitev za prvo visokogorje. Pojavi se kar nekaj vprašanj:
-znaš uporabljati pravilno samovarovalni komplet;
- imaš dovolj kondicije,
- imaš dovolj izkušenj.

Saj ne, da bi podcenjeval tvoje izkušnje, ker vidim, da volje imaš na pretek. Pa vseeno je tura za začetnika kar precej naporna (tudi Kotliči, pa Sod brez dna niso mačji kašelj). Jaz bi raje svetoval Brano čez sedlo ali morebiti Ledinski vrh iz Okrešlja. Tudi Ojstrica iz Podvežaka ni slaba izbira. Sicer pa odločila sta se sama. Lahko samo rečem: SREČNO!nasmeh

všeč
Sam.volk26. 08. 2008 11:43:05
Spoštovana Marea,čestitam,da si navdušena na svojo prvo turo v visokogorje.Samo tvoj dragi pa ne zna izbrati ture za začetnika.Pa varen korak želim.LpFranc
všeč
geppo26. 08. 2008 12:51:01
Marea!
To pot smo opravili ( če odštejem vzpon še na Brano )4 izkušeni in kondicijsko pripravljeni pohodniki cck. 6ur. Samovarovanja nismo uporabljali in bili smo kar hitri ( slap cck 5:45 -Okrešelj - žleb - Turska - Kamniško sedlo cck.11uri )V opisu zgoraj sem napisal - dobro varovana in mogoče kar zahtevna! Ne bi ti hotel pokvariti navdušenja, ki si ga zelo lepo opisala.
Če te je bilo >kar< strah na poti - Kamniško sedlo - te bo tukaj verjetno veliko bolj. Pa na to bi še vaju opozoril -na ČAS!! - če se boš prvič vpenjala ( kar je prav, da se boš! )bosta porabila veliko več časa kot mi..
Koče ni nobene od Okrešlja pa do Kamniškega sedla - vremenska mora biti sigurna, da vaju ne dobi kakšna popoldanska nevihta!
Tudi jaz bi predlagal kakšno krajšo varianto za začetek ( ne poznam, kako sta kaj kondicijsko pripravljena )in da dobro natreniraš samovarovanje in potem na daljšo in bolj zahtevno pot.
Upam, da ti nisem pokvaril tvojega veselja - napisal sem tisto kar pač mislim in kar sem razbral iz tvojega opisa.
Drugače pa - z zanimanjem bomo čakali tvoj opis in srečno..
LP
v žlebu1
spust v Kotliče2
Kotliči3
spust4
Kotliči5
6
všeč
sam-zee26. 08. 2008 15:23:35
No, jaz sem ravnal enako kot tvoj dragi, marea. Svojo izvoljenko in še svakinjo sem popeljal na omenjeno turo, ki je bila obema prva izkušnja v visokogorju (konec koncev je bila tudi meni še par let pred tem nasmeh ). Brez samovarovanja in tudi brez čelade. Neumno, vem, a takrat sem bil še mlad (in butast). Pot je super. Res je, da te zna biti strah, vendar zgolj v žlebu, ki je na prvi pogled res strašljiv, vendar nič bati. Pot je sicer dobro opisana tukaj. Na forumu PZS sem tudi zasledil, da so jeklenice že sanirane. Štartajta zgodaj, pa varen korak in brez strahu, pa bo šlo! Žleb je treba preživeti, nato pa se začne "uživancija", sploh Kotliči so super.
všeč
sam-zee26. 08. 2008 15:26:14
Samovarovanje pa za planince z vsaj nekaj izkušnjami po mojem ni potrebno. Poglej si tudi tole debato.
všeč
marea26. 08. 2008 17:31:48
Najlepša hvala vsem za izčrpne odgovore in potopise..zelo pomaga..sicer me je sedaj še bolj strah..hehe..na srečo , pa sem bolj hudomušne narave in se rada nasmejim ..sebi ..predvsem svojemu strahecuvelik nasmeh...
..se pa zavedam resnosti vsega tega in z odgovornostjo prevzemam svoje odločitve..sej me nihče glih ne sili...želim si pa že..
..moja kondicija ? ...hm ..ni glih briljantna..vsako tretjo nedeljo skočim na Slavnik ..dvakrat na tedem malo kolesarim...kakšen dan stečem kak kilometer,tri...malo pilatesa..in to bo vse..aja..kakšno nedeljo me dobite v kaki steni v Črnem kalu, kjer se mučim s kako štirko ali petko...sem sicer glasnejša od ptičev tam okoli..ampak bolj zato, ker sem pač taka...da delim občutke z ostalim svetom...pa , če je treba ali ne..v hribe pa greva tako..da bova dan prej šla popoldne do Okrešlja..tam prespala.in od tam drugi dan naredila namenjeno turo..predvsem zaradi delovnih vikendov in podobnih stvari, ki ovirajo , da bi človek večkrat kam skočil..
bom pa dala napisano prebrati svojemu vodniku..pa da vidimo, kaj bo povedal..me prav zanima...on je pa izkušen planinec z dobro kondicijo..vsaj to..
nasmeh
všeč
geppo26. 08. 2008 18:59:41
Marea!
Če se mučiš s štirico ali petico v skali potem nas mučiš tudi s tem - DA SI KUPIŠ SAMO VAROVALNI KOMPLET ZA TO TURO IN JO S STRAHOSPOŠTOVANJEM PRIČAKUJEŠ!!

Hudomušnost in vrl posmeh pa prihrani za svojega dragega, ki te bo popeljal v gore...
Lp
všeč
Griha26. 08. 2008 20:15:50
Ne pretiravajte. To pot sem opravil s starši ko sem bil star 12 let. Brez čelade, samovarovanja, softšela, pohodnih palic in energijskih pripravkov. Takrat so bile navade hoje v gore drugačne kot sedaj pa vseeno... Za mladenko v najlepših letih, ki se rekreacijsko ukvarja s športom, celo s športnim plezanjem, polno opremljena (s čelado in samovarovalnim kompletom), ki pogosto prebira forum in nasvete in poduke ažurnih forumašev in v spremstvu kolega-gornika, reeees ni za odsvetovati te poti, ki je naravnost čudovita! Izbrati pa je treba res lep dan oz. po možnosti turo razdeliti na dva dni, npr. prvi dan (popoldne) do Okrešlja, naslednji dan pa omenjeno turo z zgodnjim štartom. Previdno in pogumno, pa bo!
všeč
marea26. 08. 2008 20:18:17
hvala griha in res se opravičujem vsem, ki sem jih kakorkoli mučila ...lep pozdrav
všeč
Sam.volk26. 08. 2008 21:12:15
Ej Marea,razočaran sem nad tabo.Lp Franc
všeč
panda27. 08. 2008 07:53:37
Marea: Dobro si nas nategnila! Razumeti je, da nekdo, ki poda vprašanje kako in kaj o smeri, ki jo želi prehoditi/preplezati misli z vprašanji resno. Ne pa, da se dela norca iz nas in vprašuje "po čem so jabolka", cena je pa nad njimi. Kljub temu uživajta na turi. nasmeh
(+1)všeč
sam-zee27. 08. 2008 12:12:53
Ta je res dobra, ja. Sam talam nasvete, pa imam očitno 3x manj kondicije in izkušenj s plezanjem. Edina moja prednost (pred mareo) je, da sem to turo prehodil 2x. Marea, samovarovalni komplet pusti doma, samo oviral te bo.

Griha, delno se strinjam s teboj, vendar nikoli ne veš kdo bere in sprašuje, zato je bolje dodatno svariti. Očitno ne poznaš strahu, tudi jaz ga ne (govorim o žlebu in podobnih poteh), sem ga pa pri svojih sopotnikih že večkrat videl in ga ne izkoreniniš kar tako. Naši komentarji so pa bili tudi vzpodbudni in nihče ni odsvetoval te poti. Seveda lahko vse poti opraviš tudi brez čelade (ostale stvari bom zanemaril...), vendar je dovolj le enkrat, da ti pade kamen na betico. Tudi sam sem se v enem od dveh svojih prehodov Turskega žleba skrival pred kamenjem, ki sta ga veselo prožila dva kekca nad menoj. Takrat brez čelade. Danes pač ne več.
všeč
Page:123
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies