Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Kotova špica, V koncu špica in Vevnica

Print
peter26. 09. 2013 19:53:01
Planica, še pred prvim svitom. Pot do doma v Tamarju sva vzela kot ogrevanje pred vzponom na Kotovo sedlo. Jezilo pa naju je vseeno to, da za nekatere prepoved vožnje v Tamar očitno ne velja, kar pomeni da tudi spoštovanja do narave in miru takšni ljudje nimajo mrk pogled
Na poti proti Jalovcu naju je dohitelo nekaj planincev, ko pa sva se odcepila proti Kotovem sedlu nisva srečala nikogar več.
V bivaku se je prebujal le eden, odpravljal se je na Jalovec.
Na Kotovem sedlu sem imel namen spust proti Loški Koritnici in potem vzpon do bivaka na Robu nad Zagačami, pa me je Brane pregovoril, da splezava na Kotovo špico. S Kotovega sedla nikakor nisem mogel ugotoviti, kje naj bi pristop potekal, saj je gora strma in prepadna na vse strani zmeden. Pomirilo me je to, da je on bil na vrhu že večkrat in to prav s smeri Kotovega sedla.
Pod goro sva zavila levo po nekakšni krušljivi gredini in prispela do poševnih, ravnih plošč. Nad ploščami, povsem pod navpično steno sva zlezla na severno stran, kjer je izpostavljenost večja. Sem ter tja sva naletela na kak možic, ponekod tudi na kak star klin. Enkrat sva uporabila tudi vrv, za nekaj metrov. Smer je precej izpostavljena, ocenil bi jo (kot vidim tudi v vodnikih) z dobro dvojko.
Na vrh sva prilezla na zahodnem predvrhu nasmeh. Do samega vrha je sledil sproščujoč sprehod.
Po malici na vrhu sva se podala na sosednjo V koncu špico. Spustila sva se nekaj 10 m do sedla med obema vrhovoma. Nisva takoj našla dostopa do V koncu špice. Zlezla sva čez skale takoj za sedlom in našla sledi, ki so vodile naprej po južni strani gore. Po nekaj metrih pa zastavila naravnost na vrh po manjšem žlebu. Res naju je pripeljal prav na vrh I - II.
Z vrha sva že videla smer sestopa proti sedlu med V koncu špici in Vevnico. Tu je "pot" že bolj vidna, le pred samim sedlom je treba preplezati krajši skalni skok (2-3m).
Na sedlu sva se odločila še za bližnjo Vevnico. Po dopoldanskem brezpotju se nama je zdela pot na Vevnico pravo razkošje zavijanje z očmi. Z Vrha sva šla še naprej do konca vrhov Vevnice, preden se svet strmo spusti proti Strugu.
Vrnitev na sedlo in spust na Rob nad Zagačami, do bivaka Tarvisio. Ta del poti je precej razrit, nekaj je še starih in nekaj novih jeklenic. Pred bivakom pripelje pot s ferate Via dela Vitta.
Po počitku pri bivaku sva se spustila precej globoko proti Loški Koritnici. Nekje na 1800m sva zavila na pot proti Kotovem sedlu. Tu nama je voda že skoraj pošla, zato sva pila iz skalnih poličk, s katerih kaplja voda. Ampak res le kaplja ... zadrega
Do vrha Kotovega sedla se nama je pot že pošteno vlekla. Do Tamarja in Planice pa je bilo še daleč ...
Veščim plezanja II pot ne bo predstavljala problema. Verjetno je večji problem z orientacijo, če smo tu prvič. Če gremo z nekom, ki je tam že hodil, pa ne bo problema.
Tura je dolga (midva sva hodila od avta do avta skoraj 14 ur). Veriga Ponc do Jalovca pa je tako lepa, da je ves trud že naslednji dan pozabljen nasmeh
Slike:
http://www.petersfoto.si/thumbnails.php?album=datebrowse&date=2013-09-06
http://www.petersfoto.si
Kotova špica, V koncu špica in Vevnica S Kotovega sedla na Kotovo špico1
(+13)všeč
redbull6. 09. 2013 21:34:05
super turo sta naredila
všeč
mukica6. 09. 2013 22:52:48
Čestitke Peter,res super tura...nasmehVerjame pa da je kmalu ves trud in napor pozabljennasmehnasmehnasmeh
(+1)všeč
dprapr7. 09. 2013 17:48:32
Lepa tura!
"Pika na i" v grebenu Ponce - Kotovo sedlo!
(+1)všeč
funnyboy3. 07. 2015 22:04:33
Zahtevna tura na precej osamljenih gorah, a z dih jemajočimi pogledi na "kristal" Jalovec in Mangart nasmeh.

http://primozgraheljsblog.blogspot.com/2015/07/kotova-spica-v-koncu-spica-vevnica-manj.html
(+9)všeč
Gorska planika17. 07. 2015 15:35:12
Včeraj sva naredila turo: Planica-Tamar-Kotovo sedlo. Ker nisva poznala direktne poti na Kotovo špico, sva se raje spustila proti Mangartu potem pa po plezalni (Erikova smer) do Bivaka Travisio. Tu sva se okrepčala in šla najprej na V koncu špico, potem pa še na Vevnico. Naprej še na Strug ter Zadnjo, Srednjo in nazadnje še na Visoko Ponco. Spust iz Srednje Ponce nazaj v Tamar. Odlična in srčna tura! nasmeh
(+11)všeč
redbull17. 07. 2015 18:18:56
bravo,,čestitke, zagotovo eden lepših dolgih grebenov


srečno
všeč
redbull30. 09. 2018 21:39:01
Jalovec-Kotova Š.-V Koncu Špica-Vevn.-Mangrt (30.09.18)

Nad 2000m je bil krasen pogled v dolino. Vzpon na Jalovec čez Jalovško škrbino, ter povratek na Kotovo sedlo. Od tukaj pa sem šel v smeri Kotove špice in že od daleč vidne zajede. Popelje te na drugo stran, nekaj imaš še vzpona po plateh. Od tukaj pa v levo po poličkah in še pred grapo se usmeriš gor ter iščeš najlažje prehode. Od vrha pa na V Koncu špico. Pot lahko vzameš direktno ali pa od spodaj. Veliko je šodra v spodnji rešitvi. II-III bi rekel za obe, če greš pa kje po svoje je pa že več. Od bivaka Tarvisio pa direktno gor na MKM ter do Mangarta. Sestop k Belopeškim jezerom in po kolesarski poti z nekaj bližnjicami nazaj v Rateče k Planici.
1
2
3
pogled z Jalovca4
Kotova špica5
zajeda6
7
v levo8
Kotova špica9
proti V Koncu špici10
11
tole umetnost najraje gledam12
Vevnica13
14
pogled z Mangrta nazaj proti prej osvojenim vrhovom15
16
Belopeško jezero17
Kolesarska steza18
(+9)všeč
BT8830. 09. 2018 23:05:38
Kralj,je tisti ki je v teh vremenih na taki turi.Torej Redbull je Kralj.Bravo za tole turo ni kaj.
ps.Saj je super samo tista prva pomoč(na sliki 11) bi lahko ostala doma,ker v tistih koncih ti nima kaj pomagat pa še sam.velik nasmehzmeden
všeč
lijaneja1. 10. 2018 07:38:14
Superca, Dejan!
(+3)všeč
redbull4. 08. 2019 07:11:10
Jalovec-Kotova Š.-VKŠ in do dveh Ponc (03.08.19)

Za Jalovec je že Neža pristavila fotografijo. Sneg je bi trd v Jalovški škrbini, zato je nujna zimska oprema. Z nekaj iznajdljivosti se lahko vzpne tudi ob snegu(1 noga na sneg 2 na skalo) kar pa ni čisto enostavno. Vse druge poti so kopne k Diamantu. Spust na Kotovo sedlo in čakal me je vzpon na Kotovo špico. Ocena je okrog II, razen če hočeš kaj po svoje se pa najde tudi čista III ali več. Iz vrha nekaj šodrastega spusta in vnovično gor na V Koncu Špico(III zadnji detajl). Mimo "utrujenega starca" na Vevnico. Prvi del spusta ob jeklenici( za nekatere je to ferata) je res neprijeten. Kakšen klin se maje, zato je dobro imeti drugo roko na kakšni skali za boljši oprijem. Razen tukaj drugih jeklenic na tem grebenu ne bi bilo potrebnih. Iz Srednje Ponce pa v dolino, še prej pa točeno pivo pri domu v Tamarju. Nevihte so bile verjetno kasneje, po četrti uri
1
Jalovška škrbina2
3
Kristal 4
5
Mangrt   6
bivak Tarvisio7
Kotova Špica8
9
10
11
K.Š.12
nadaljna smer13
14
malo pred vrhom VKŠ15
VKŠ16
divja, temačna Via Dela Vita spodaj17
omenjeni starec18
pogled iz Vevnice naprej19
20
21
22
Kugyeva-Alpinistica Strugova23
24
Srednja Ponca25
26
(+16)všeč
Nejc7874. 08. 2019 13:06:59
Bravo, za obe tudi! Lepi konci.
Srečno!
(+2)všeč
MANGRT14. 10. 2019 21:13:40
Za pozno jesensko popoldne je bil to ravno pravi čas za spremljanje sončnega zahoda in luninega vzhoda na srednji Ponci. Seveda je pa najprej preplezati Kotovo špico i žagati po grebenu. Opisana pot predhodnikov nima sprememb.
Lep v vseh letnih časih1
kotova špica 2
strmo in vmes krušljivi oprimki3
na vrhu4
dolgi greben dol gor dol gor do srednje Ponce5
tudi on hoče biti sam6
krasen zahod7
in luna vzide jaz pa v dolino8
(+5)všeč
janezs736. 09. 2020 21:48:36
Z lepimi dnevi brez napovedanih neviht se odprejo možnosti za daljša grebenska prečenja in grebeni nad Tamarjem so kot nalašč za to.

S kolegom sva v petek zvečer prespala na bivaku pod Kotovim sedlom. Luna je na polno sijala in naredila večer in jutro pred bivakom izredno fotogenična.

V soboto zjutraj sva mimo balvanov po melišču pristopila do stene Kotove špice kar naravnost do vstopne grede. Prehodi po plošči so lepi, ovinek v levo povsem logičen. Od tam naprej sva varovala, ker je podrtija vseeno precejšnja. Začuda je bilo vmes veliko kompaktnih razpok in sva lahko varovala kar na metulje.
Ob spustu proti V koncu špici naju je na severni strani razveselila lepa polica, ki pripelje točno v škrbino med Kotovo in V koncu špico.

V koncu špica pa je svet zase. Čeprav sem iz Martuljka navajen na podrtijo, tole prekaša marsikaj. Južni pristop iz sedelca med Kotovo špico in V koncu špico pravgotovo spada med najbolj problematične pri nas. Na najbolj strmih metrih imaš srečo, če na dveh metrih razdalje en stop drži. Varovala nisva, ker ni bilo nič stabilnega pri rokizmeden
Proti Vevnici sva se zadnjih 25 m spuščala po vrvi. Ker ni bilo kje zabiti, sem okoli enega podrtega bloka pustil modro gurtno. Morda še komu prav pride.

Od Vevnice naprej seveda ni tako težko. Omembe vredni so obnovljeni svedrovci ob spustu v Strugovo škrbino.
Naprej po grebenu do Srednje Rateške Ponce pa so cel kup starih jeklenic zvekli iz grap in jih za silo pritrdili. Tega pred 3 leti zagotovo ni bilo.zmeden

Spust v Tamar je poln zašodranih strmih plat in podrtega drevja po celem dnevu pravi sadomazohizem.

Seveda pa odtehtajo lepote grebena, saj od Kotovega sedla do Ponc ponujajo pravo gorniško doživetje.
večerni pogled na zid Mojstrovke-Travnik-Šite1
v zadnjih izdihljajih dneva pogled na dolino navzdol2
sončenje v luninem svitu pred bivakom pod Kotovim sedlom3
prebujanje jutra in pogled na Mojstrovke4
južna panorama izpred bivaka s pogledom na greben Mojstrovke-Travnik-Šite in Jalovec5
Jalovec v prvih jutranjih žarkih6
prečenje po meliščih do vstopa v Kotovo špico7
vstopna greda...8
in izstop iz nje9
prehod v zahodno ostenje Kotove špice10
pripravna polica ob spustu iz Kotove špice proti V koncu špici11
prvi metri proti V koncu špici12
Na vrhu V koncu špice13
gredina za spust14
oster greben med Zadnjo in Srednjo Rateško Ponco15
vrh Kotove špice16
detajl na grebenski poti v bližini Struga17
(+17)všeč
palček plezalček6. 09. 2020 22:05:40
Bravo. nasmeh
(+3)všeč
j.7. 09. 2020 13:16:32
Doživetje in to najbrž enkratno!nasmeh
(+1)všeč
janezs738. 09. 2020 01:04:37
Res je. Najlepše je sestaviti vse te špice v eno turo. In se velikokrat preprosto vsesti in piti to lepoto...
Že tako prehitro živimo, zato je še tu hiteti zame greh brez primere.
(+1)všeč
seba13378. 09. 2020 07:36:03
Smo se srečali v bivaku nasmeh, dobro sta uživala, super fotografije!
všeč
janezs738. 09. 2020 12:32:10
@Seba1337 - Upam, da sta se tudi vidva imal fajn na Jalovcu!
všeč
alyas3. 10. 2023 07:32:53
Na grebenu: od Ponc do Kotovega sedla -
vmes pa Strug, Strugove špice, Vevnica in bolj zahtevni V Koncu Špica in Kotova Špica - razmere in fotke iz 1.10.2023

Turo smo začeli na koncu planiških skakalnic, iz Tamarja, na Srednjo Ponco in potem naprej od lažjega k težjemu, bolj ali manj po grebenu do Kotovo-vega sedla in nazaj v Tamar, časovno cca 12 ur, tako da se trenutno tura prične in konča v temi.

Italijani so čez Strug in Strugove špice, praktično skoraj do podvznožja Vevnice, obnovili in napeljali precej novih jeklenic, tako da je prečenje tam sorazmerno lažje in hitrejše, le ferata na Vevnico je še vedno v bolj klavrnem stanju, s starim, rjavim in mestoma izpuljenim železjem, vmes malo poštukanem tudi z vrvjo, ki zaenkrat še kljubuje času, ne izgleda pa prav varno. A izgleda, da bodo na italijanski strani vzpostavili dokaj zanimivi krožni feratni poti na Vevnico gor in pod Strugom Kugy-jeva dol /ali pač obratno, iz planine Alpe Vecchia oz. bližnje Rifugio Luigi Zacchi nad Mangartskimi oz. Belopeškimi jezeri.

Če je V Koncu Špica še kolikor toliko normalna dostopna gora iz smeri Vevnice, pa to ne velja več za Kotovo Špico, tako po tehnično zahtevnem pristopu iz vzhoda (V Koncu Špica, od kjer je potrebno opraviti en bolj zahteven spust), kot po zelo strmem krušljivem svetu iz severno zahodne strani (Kotovo sedlo), tu je za gor dokaj smotano, zelo krušljivo in naloženo drobirja in peska, težavno – vsaj II in nevarno za zdrs od začetka do vrha. Naše prečenje smo zato opravili v zgoraj opisani smeri iz vzhodne strani, za sestopanje z vrha do spodnjih plat pa smo se poslužili več abzajlov (vsaj 50 m vrv, ali 2x po 30 m je dovolj), štanti in sidrišča pa so zaenkrat v tej podrtiji za zahodni strani Kotove Špice dokaj solidno narejeni.

Če bi kdo rad obiskal samo V koncu Špico in Kotovo Špico in je zato ustrezno gorniško izkušen in tehnično podkovan, je le to v tem jesenskem času verjetno najprimerneje narediti krožno pot v smeri iz Kotovega sedla po markirani poti, ki se sprva malo spusti v Loško Koritnico in potem malo dvigne na Bivak Tarvisio na škrbino Rob nad Zagačami, od tam pa naprej gor čez melišče med Vevnico in podnožjem V Koncu Špice. Seveda je v tej smeri za sestop skoraj nujno imeti vrv, (če nisi ravno v sorodu z gamsi) velik nasmeh
Turo iz Planice v oktobru začnemo in končamo v mraku - vsaj 12 ur1
zemljevid gora na grebenskem prečenju2
vzpon iz Tamarja proti Poncam je kar strm, pa tudi sonce na prisojni legi te kar dobro ogreje3
na Srednji Ponci, kamor pripelje bolj ali manj pomankljivo markirana pot4
takole udobno in široko se začne greben proti Zadnji Ponci5
... a se kmalu razgiba in zooži6
nekje na Zadnji ponci, pogled s Srednjo in Visoko Ponco v ozadju7
zaradi izpostavljenosti se ponekod raje navežemo8
tudi meglice pričarajo malo mističnosti9
proti Strugu10
presenečeni, ko zagledamo nove jeklenice pod Strugom11
znana tabla, ki kaže na Kugy-evo pot za sestop v dolino na italijansko stran12
a smer za sestopanje so malo prestavili naprej od stare13
nove, pocinkane, debele - rokam zelo prijazne zajle14
na vrhu Struga, ... kjer še vedno kraljuje stara lesena prekla15
sestop iz Struga in nadaljevanje proti Strugovim špicam16
proti Strugovim Špicam17
se najde vmes tudi kaka gladka plata18
Strugovih špic je več in na grebenu sta vsaj dva izrazitejša vršiča19
varovanje na ozkem in izpostavljenem grebenu je priporočljivo20
najbolj bistveno na grebenskih prečenjh je dobro ravnotežje in zanesljiva obutev21
nekje proti koncu Strugovih špic22
to je tista nekdaj strma in gladka gredina iz zadnje Strugove špice, ki ima sedaj tudi novo jeklenico23
in tudi nadaljevanje v škrbino pod Vevnico je sedaj ob zajli zelo enostavno24
pogled nazaj nazaj na sestop iz zadnje Strugove špice25
začetni del stare ferate na Vevnico iz smeri Sruga, kar strmo in navpično na začetku26
vzpon čez podrtijo ob starih starih zajlah proti vršnjemu grebenu, ki pelje na Vevnico27
izstop iz ferate in prihod na greben, ki pelje na Vevnico28
sledi bolj položno nadaljevanje na vrh Vevnice29
prihod na Vevnico, nasproti na senčni strani je greben Mojstrovk in Šit30
vrh Vevnice z miniaturno figurico Marije31
vevniška Marija ... gleda na MKM in Mangart32
mi pa usmerimo svoj pogled proti Jalovcu in bližnji V koncu špici33
na sedelcu med Vevnico in SV stranjo V koncu špice34
na koncu melišča pod steno nas pozdravijo gamsi35
navzgor malo v desno po gredini in zarezi ... težavno I-II36
opazujejo kako nam gre37
te fotke - pogled navzdol, ni slikal gams38
na vrhu V koncu špice39
Spust v nadaljevanju prečenja z vrha V koncu špice je tehnično zahteven40
pogled nazaj na sestop iz V koncu Špice41
fajn je, da kdo obvlada vse tehnične prijeme in pripomočke pri spuščanju42
... včasih kar adrenalinsko, če spodaj zmanjka tal43
pogled na lažje nadaljevanje proti Kotovi špici44
zadnji del na Kotovo špico iz smeri V koncu špice je prav lušten sprehod45
vrh Kotove špice z značilnim podstavkom46
Kotova špica in mi na vrhu47
prečimo do zadnjega vršiča Kotove špice, v ozadju mogočni Jalovec48
ko pogledaš navzdol na Kotovo sedlo, se tu kar pošteno zamisliš, ali bo šlo49
in najlažje gre z abzajli po etapah, od enega do drugega navzdol50
naredili smo vsaj tri abzajle po cca 30m51
pogled nazaj navzgor52
sidrišča so sorazmerno majhna, a vseeno dovolj prostorna in varna53
abzajlanje vzame nekaj časa, če je več oseb, a vseeno zelo udobno olajša in skrajša sestop54
... se vidi zadovoljstvo, ker je manj truda, tudi na obrazih55
ko smo že navajeni vrvi, se z njeno pomočjo spustimo tudi čez ta gladke plate pod Kotovo špico56
štrik je ziher, če ga znaš dobro uporabljati57
zadnji sitni del pri sestopu pod Kotovo špico58
splezamo še čez ozko in naloženo gredo ...59
in končno pridemo do melišč nad Kotovim sedlom60
malo skrajšamo čez balvane pot do bivaka pod Kotovim sedlom61
... in lahkih nog do Tamarja62
(+13)všeč
dprapr3. 10. 2023 16:59:06
Lepa tura.
Na Kotovo špico se da tudi po opuščeni poti, ki začne pod bivakom na strani Koritnice.
Tudi na Vevnico obstaja lažji pristop direktno s Kotovega sedla.
Tisti strmi abzajl s Koncu špice pa je možno lepo obplezati po levi strani.
(+2)všeč
Page:12
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies