Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Praznovanja v gorah

Print
Tadej13. 01. 2011 22:15:23
Sem sem prestavil temo, ki je bila objavljena pod Krnsko jezero.
všeč
Guest2. 01. 2011 14:02:49
Po neprespani noči zaradi novoletne fronte s petardami,sem se odločil,da se umaknem iz Bovškega bojišča nekam v normalen svet.
Krnsko jezero-jutro lepo jasno,minus 15.Že pri vhiodu v kočo sem opazil ožgan sneg in nekakšne izstreliščne rampe za večji kaliber ognjemetov. Pri jezeru pa skoraj smetišče.
Razcefrani ovitki peterd,tulci petard,zamaški šampanjcev,cigaretni ogorki...
Žal hodijo v hribe tudi ljudje, kateri ne uživajo v čarih narave,ampak se naslajajo z nekekšnim novodobnim kičem in stem packajo naravo in vznemirjajo živali.
Čudi me, da vse to dopuščajo oskrbniki koče PD Nova gorica,saj se je del te scene odvijal ravno pred kočo.
všeč
Kotel12. 01. 2011 19:04:53
Spoštovani gost!?!?
Kako da nič ne komentirate, dejstvo, da tudi pri vsakoletni proslavi ob obletnici konca prve svetovne vojne zvečer pokajo petarde pri krnskem jezeru? Kaj takrat počnejo tam živeče živali?
Tako da je to še en dokaz več, kakšne nepreverjene neumnosti se trosijo po forumih!
Oglasil sem se samo in predvsem zato, ker sem bil prisoten na silvestrovanju in ni bilo niti približno tako kot ste vi videli, očitno z očmi po silvesterski noči!!!!!
Kakšna je pa za vas bila, me paprav nič ne zanima!
všeč
atoamac12. 01. 2011 19:33:17
Spoštovani Kotel, take reči, kot jih opisuje @gost, se pa menda da preveriti. Med novoletnim praznovanjem opazujemo ognjemete, (morda se pod Krnom spomnimo še ubogih fantov, ki so jih gledali nekaj let...), in zjutraj nekako nihče nima volje pospraviti smetišča, ki ob izstreljevanju nastane: Razcefrani ovitki peterd,tulci petard,zamaški šampanjcev,cigaretni ogorki... Žalostno je, da tako ni le za novo leto, ampak očitno tudi ob drugih proslavah, kar nikogar ne odvezuje odgovornosti. Do narave.
všeč
sabotin13. 01. 2011 16:11:13
Spoštovani gospod Kotel

Vesel sem,da ste oglasil kot" junak" kateri je silvestroval pri Krnskem jezeru.
Da vsa stvar ne bo" nepreverjena neumnost" kot trdite vi,si oglejte iz fotografij samo del tega, kar je ostalo po vašem silvestrovanju v gorah. Vsega se na fotografijah niti ne vidi,saj bi moral prefografirati širše območje. Teorija,da kdor nodvrže zamašek odvrže tudi prazno steklenico,še kako drži-samo steklenica leti bolj daleč.

Vsakoletne proslave,zaradi konca 1.svet.vojne se ne udeležujem,ker smatram ,da take proslave z kolonami ljudi in streljanjem ne spadajo v takšno okolje, zao tega ne morem komentirati,se pa tudi jaz sprašujem,kot vi,kaj ob vsem tem "pompu" takrat počnejo tam živeče živali?

Predlagam vam,da si prečitate tudi zakon o Triglavskem narodnem parku,da boste vedel kakšna globa bi vam pripadala.
Člen 65 se glasi.

(1) Z globo od 1.000 do 5.000 evrov se za prekršek kaznuje oseba, če:

5. uporabi pirotehnična sredstva v naravnem okolju in ne gre za uporabo za potrebe obrambe, zaščite ali reševanja ali eksplozivna sredstva in ne gre za dovoljene namene (52. točka prvega odstavka 13. člena);

Z navedenim zakonom bi bilo dobro, če bi bili seznanjeni tudi oskrbniki koč in njihova planinska društva,saj nekatera organizirajo praznovanja v kočah in bi bile dolžne poučit obiskovalce o teh stvareh.

Vam gospod "Kotel"pa predlagam, da v bodoče ne silvestrujete več v hribih,ampak na trgih in ulicah, kjer boste lahko svinjali,pokali, zažigali petarde in uživali ob dimu od vsemogočih ognjemetov. Naslednji dan pa bo za vami in vsem vam enakimi počistila komunalna služba-tudi na moj račun.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
všeč
Kotel13. 01. 2011 17:13:57
Spoštovani Sabotin!
Vi pač niste pristojen za oceno kaj sem jaz. To kar zase obdržite!!!
Slike? Poslikane so lahko, razen dveh ki se jih da dobiti, na kakšnem vaškem ribniku in ob njem, po nevem kakšni veselici.
Zakon o TNP je uveljavil tisti ki ima moč,interes,...da ne politiziram. Živim blizu njegovih meja in mi je še kako vse jasno.
Kaj vse mi,ki živimo na obrobju plačujemo, pa nikoli nimamo nič od tega? Relativno!
In za konec! Predlog kje naj v bodoče silvestrujem, prodajte komu drugemu ali ga obdržite zase.


všeč
ljubitelj gora13. 01. 2011 17:25:19
Mislim, da teli tulci iz kartona in zamašek od vina nimajo kaj škodit naravi, se razgradi, ker je taki material-NARAVNI, druga stvar pa je koščki PVC.
všeč
GričarA13. 01. 2011 17:28:41
Tudi če se razgradi, to ne spada v naravo. Pokanje in vse te p...
všeč
joža x13. 01. 2011 17:46:15
Po tem komentarju, pa bi teško rekel,da si ljubitelj gora
všeč
amyZ13. 01. 2011 18:58:00
Čisto slučajno sem šla brati tole temo in v bistvu me je kar groza. Pokanje mene že v dolini moti, kaj šele, da bi pokalo v naravi, v gorah, kjer jaz ponavadi pričakujem mir in zvoke narave. Pokanje zato, ker so se tam streljali naši predniki, ne bo obudilo ničesar, sploh pa ne spominov. Petarde so nekaj čisto drugega kot prava vojna. In prav razumem nekatere Bosance, ki ne morejo več slišati poka, že zaradi samega strahu, ne da bi strah in grozo ob pokanju podoživljali ob vsaki obletnici.
Sploh pa dvomim, da so pirotehnična sredstva, kakršnihkoli oblik iz popolnoma naravnih materialov. Vsaj ne 100%. Če je naravno to še ne mečem kar vsepovprek, ne doma, še najmanj pa v naravi. Ker potem bi bilo vse skupaj še večje smetišče kot je, čeprav se naravni material razgradi, vendar za to potrebuje čas. Zelo lepo bi izgledalo, če bi vsi hribovci pustili na girah papirnate vrečke v katerih imajo sendviče ali pa robčke, mogoče tudi papir, saj je vse naravno. Čudovito!
všeč
JusAvgustin13. 01. 2011 20:06:03
raje brez komentarja, da ne bo (spet) ognja v strehi...eek
všeč
turbo13. 01. 2011 20:14:13
Mislim, da se prav vsak vsaj malce spomni svojega otroštva. Vsi smo imeli strah pred nečem, tema, ropot, itd. In takrat, ko te je bilo strah, si kar odrevenel od vsega hudega. Sedaj pa ta prastrah pomnoži z n-krat in morda boš dobil občutek, kako se počutijo živali v naravi med novoletno veselico.
všeč
klm14. 01. 2011 06:28:15
se podpišem pod Turba! A kaj ko nihče od njih niti pomisli ne na to! Praznovanje konca I. svetovne vojne pa je tak absurd, kajti obletnica se že približuje stoletju!
Ja, praznuje pa se jo izključno za to, da je pač "žur z razlogom", z vsemi človeškimi nebuloznimi pritiklinami vred...Morali bi praznovati potemtakem tudi Napoleonovo zasedbo in ustanovitev Ilirskih provinc, kajti Napoleon je navsezadnje naredil marsikaj dobrega za slovenski živelj...
všeč
jprim14. 01. 2011 08:18:52
... ja, res, tudi slovensko ljubico je imel.velik nasmeh
všeč
atoamac14. 01. 2011 11:32:51
Žal ne gre za ljubice, ampak za pomanjkanje premisleka, kaj z nekim svojim - pa četudi v tej kao pravni državi dovoljenim - početjem storimo drugim živim bitjem, in v tem primeru v njihovem Domu. In že iz prvega odgovora gospoda je jasno, da mu lahko napišemo še sto strani, pa bo vse isto. Res, žal ne gre za ljubice.
všeč
JTrogar14. 01. 2011 11:36:10
Sam se ob takšnih debatah običajno raje ugriznem v jezik kot pa komentiram, vendar včasih človek pač mora povedat, kar mu leži na duši. Smetišča v gorah so dokaz, da tudi svinje hodijo v gore. Vsak zase naj presodi kam spada in kaj lahko(mora) stori glede tega. V vseh teh letih potepanj po hribih sem videl že toliko svinjarije, je veliko znosil v dolino, a kaj pomaga ko te svinje verjetno v svojih glavah nikoli ne bodo dosegle stopnje za naravo in nas prijaznega razmišljanja.
V gore spada samo nočni ognjemet z zvezdnimi utrinki, ne pa ognjemet z oglušujočim truščem, ki prežene prestrašeno divjad v najbolj skrite kotičke.
Agencija Republike Slovenije za okolje je v najdaljši noči v letu, ravno med polnočjo in prvo uro zjutraj, namerila nenaden občuten skok zračne onesnaženosti. V Zagorju ob Savi je tako namerila koncentracijo mikroprašnih delcev PM 10 359 µg na kubični meter, kar več kot za dvakrat presega največjo dovoljeno stopnjo. Pa je tu še svetlobno in ostalo onesnaževanje. Podobno je bilo torej povsod drugod po Sloveniji, svetu in na žalost tudi marsikje v gorah.
Zemlja kot planet bo naše svinjanje prav gotovo preživela, preživeli ga zaradi nas ne bodo naši potomci, mogoče že mi. Ohranjanje gora in dragocenih koščkov gorske divjine kot območij miru bi moralo biti za nas, ki zahajamo tja, samo po sebi umevno. Tam je še moč doživeti pristen stik z naravo, hoditi ne da bi srečal človeka ali slišal kaj drugega kot le svoje misli in glasbo narave. Bolj ko bomo dopuščali, da civilizacija vdira v te zadnje mirne predele v gorah, redkeje bo moč slišati tako glasbo…zvok kril planinskega orla, tleskanje velikega petelina, brlizg stražarja gamsje družine, ki opozarja na nevarnost, komaj slišen šepet vetra, ki nam namesto nemih kamnitih vršacev pripoveduje tisočletne bajke iz kraljestva gora. Naša ušesa, polna hrupa iz doline, potrebujejo tiste redke dneve ko se odpravimo gor, ko rabimo kar nekaj časa, da zaslišimo te pomirjajoče zvoke. Nič čudnega, če mnogi govorijo o gluhi tišini v gorah. Česa takega ni v naravi, samo zdi se nam da nič ne slišimo, ker smo že skoraj gluhi.
Prave gorske divjine resda skoraj ni več, tiste kolikor toliko neokrnjene gorske narave, pa je še precej. Vendar bo ob zdajšnjem početju zmanjkalo tudi te.Konec koncev smo vsi smetarji, samo da prvi smetijo drugi pa čistijo. Upam v dobro vseh nas, da je čim manj prvih. Sam spadam med druge, vendar se nimam za popolnega. Že spomin, da me je bilo nekoč skoraj sram pobrati smeti drugega, mi to potrjuje. Danes sem na to ponosen in so ob tem početju ponosni tudi moji potomci. Zgledi namreč vlečejo. Narava nam bo neizmerno hvaležna in zato dala v njej živeti še mnogim rodovom.
Lep pozdrav izpod lepih Golte, Janez
(+1)všeč
jprim14. 01. 2011 11:56:53
atoamac
Morda nisi razumel moje poante, v resnici je imel Napoleon ljubico na Slovenskem.
Ostale debate pa se zdržim.
LP!
všeč
ljubitelj gora14. 01. 2011 11:58:24
Pejte na primorsk na obali so taki packi, da večjih na svetu ni. Tam bi rabil 10 let, da bi počistil vso nesnago po travi, grmovju, potokih....
všeč
GričarA14. 01. 2011 12:22:25
A če so svinje drugi pol boš ti tud al kak ?
všeč
JusAvgustin14. 01. 2011 12:38:06
enkrat svinja... vedno svinja. pa brez zamere, ampak nesmiselno je pričakovati spremembo mentalitete tistega, ki svinja! Žal je tako, pa so že pred mano hodili in metali recimo ovitek od čokolade na tla... Plastenke in druge smet puščali na mizi v koči... Kaj pa boš naredil?!nasmeh Za vsak drek te lahko toži!
všeč
lynx14. 01. 2011 14:22:08
Kaj? Pridobiš prekrškovne pristojnosti po ZTNP - lahko postaneš naravovarstveni ali (lažje) prostovoljni nadzornik. Potem imaš pravno podlago in se je dosti lažje iti zasluženo represijo. nasmeh
všeč
Page:12
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies