Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Zagorelec -2090m

Print
velkavrh6. 07. 2016 08:15:18
¸
všeč
velkavrh6. 07. 2016 08:54:33
29.06. 2016 smo se tečajniki planinskega vodništva A podali iz Planinskega učnega središče Bavšica -PUS na turo na Zagorelec. To je neokrnjen svet brezpotij.Le malo je označenih poti. Stezice so redke.Vodijo do planin in lovskih koč. V glavnem pa se naprej stezice zgubijo in moramo sami iskati najugodnejše prehode. Obvezno moramo imeti lepo vreme.Znati se moramo orientirati.Uporaba kompasa je obvezna . Dobrodošel je GPS.Imeti moramo dobre zemlevide. Gibali se bomo prek visokih in vsaj zjutraj mokrih trav. Nekje je prečenje prek teh trav precej strmo. Imeti moramo obvezno dolge hlače, ker nas bodo opekle koprive. Ko pa preidemo pas ruševje pa se začne skalovje, kjer je polno špranj in premikajočih se kamnov .Vmes prečimo tudi melišča.Ta čas naletimo tudi na sneg-to pot je bil že mehak-uporaba derez ni bila potrebna.Moramo pa imeti s sabo obvezno dereze in cepin,pa čelado.

Torej od učnega središča smo se odpravili po dobro uhojeni stezici do lovske koče na planini Bukovec. To je na višini 1346 m. Hodimo v območju , ki se imenuje v tesnih.Pod potko si je priboril pot gorski potoček. Vode ni videti, višje je poniknil in pride na plan šele v Bavšici kot kar vodnata rečica. Je pa v soteski ogromno snega .Višje pa naletimo na ta potoček, ki ga tudi trikrat prečimo in čedalje več vode je . Potoček tvori lepe slapove in slapiče,ustvarja brzice, se preliva prek kaskad. Skratka prečudovito-žal mi ni uspelo to lepoto posneti. Treba se bo sem še vrniti. Nato pridemo do lovske koče na planini Bukovec. Tu je lep izvir in tudi pred kočo je . Tu se oskbimo z vodo. Nato pa teče potka za kočo levo navkreber .V gozdu pa se potka zgubi in od tod je pravo brezpotje . Pridemo v pas ruševja , ki ga obidemo desno in se spustimo malo nižje in nato nadaljujemo levo in iščemo najlažje prehode prek skalovja .Kmalu se pred nami pojavi levo zgoraj naš cilj -Zagorelec. Še kratek vzon do uravnave in sledi še prijetna pot na levo po lepem grebenu na vrh.Na vrhu je dovolj prostora za prijeten počitek in občudovanje okoliških vrhov, ki jih žal premalo poznamo.Sledil je spust prek sedla Čez lužu in sedla Kanja. Tu se lahko pozpnemo na Kanjo-1846m.Pod sedlom Kanja je ogromno snežišče. Od tam se vrnemo spet na planino Zabukovec. Vmes naletimo celo na eno jeklenico. Od planine do učnega centra pa nam je pot že poznana.Vmes je ogromno gorskega cvetja.
PUS Bavšica.1
Cela Bavšica je polna ovac,pase pa se tudi govedo.2
V tesnih -spodaj je soteska s snegom.3
4
Tukaj smo že precej oddaljeni od lovske koče na planini Bukovec in se prikažejo vrhovi.5
Vzpon gre tudi po in ob snegu.6
7
8
Pred nami je Bavški Grintavec.9
To pa je Zagorelec.10
Zadnji se še približujejo vrhu Zagorelca.11
Snežišče pri poti nazaj.12
13
Kanja.14
Dol.15
Samo ta čudovita krvomočnica .Ostale so predstavljene pri rožcah.16
(+1)všeč
peter24. 09. 2016 11:53:00
Včeraj sva bila na Zagorelcu.
Preko planine Zapotok proti sedlu Kanja. Pod sedlom sva pot zapustila in se po travah podala na sedlo Čez lužo (med Šmihelovcem in Zagorelcem). Od tam je že viden lahko dostopni vrh Zagorelca.
Vedno naju prevzamejo strmi sosedje, od mogočnega Bavškega Grintavca, Velikega jelenka, Skutnika ... nasmeh
Vračala sva se preko predela Za Razorcem, torej po poti ki vodi proti zavetišču pod Špičko. Pot je na novo markirana in tudi Za Razorcem, kjer se je ponavadi zgubljala, dobro vidna.
Pod Grivo sva pot zapustila in se po gozdu spustila na lepo in mirno planino Zapotok.
Slike:
http://www.petersfoto.si
http://www.petersfoto.si/thumbnails.php?album=datebrowse&date=2016-09-04
Na Zagorelec1
(+10)všeč
velkavrh4. 09. 2016 12:42:58
Zanimivo! Tudi sam bi želel opraviti to pot. Morda se že drugo leto odpravim v ta tako skrivnosten lep svet.
(+3)všeč
ločanka4. 09. 2016 12:54:08
Čudoviti svet, ki kar vabi!
(+2)všeč
peter24. 09. 2016 14:29:33
Priporočam. Le, če se ne misliš vrniti po isti poti temveč preko predela Za Razorcem, se je bolje posvetovati glede sestopa na planino Zapotok, če sestopaš pod Grivo.
Lp
5er
všeč
GITA11. 09. 2016 21:04:31
@peter2 je »kriv« za petkov vzpon mežikanjenasmeh. Sprva sva Zagorelec nameravala dodati na spisek želja, pa sva si premislila in raje kar šla… in ponovila turo, ki jo je že Peter opisal zgoraj. Od njega sva dobila tudi dodaten namig glede sestopa po brezpotju pod Grivo. Brez tega bi težko »udela«… Zato hvala Peter še enkrat.

Svet nad Zadnjo Trento je res noro, noro lep. In takih lepot se ne moreš naveličat. Zato bova v ta konec še prišla. Oktobra. Ko bodo macesni zlateli. Morda že letos, če ne pa prihodnje leto zagotovo… Je že na spisku želja… nasmeh
Jutro v Zadnji Trenti, Bavški Grintavec že s soncem obsijan...1
Skozi lep bukov gozd...2
...na planino Zapotok...3
Nad planino v svetu macesnov...4
Ko prideva nad gozdno mejo, se odprejo razgledi...5
Pokaže se Jalovec...6
..približan...7
Trentski Pelc, Srebrnjak, Zapotoški vrh...8
Na melišču pod Zapotoškim vrhom sva jih opazila...9
Čudovita pot med balvani...10
Pogled nazaj...11
Pred nama Šmihelovec, desno preval Čez Lužo...12
...in desno od Šmihelovca Zagorelec...13
Planinska pevka...14
Višje ko sva, širši so razgledi...15
Resasti sviščevec...16
Proti prevalu Čez Lužo...17
Pod steno Bavškega Grintavca je tudi živahno... :-)18
Šopek...19
Po grebenu proti vrhu, za nama pa mogočen Bavški Grintavec...20
Z vrha pogled na vrhove Loške stene...21
..pa na Mangrt, Pelce, Skutnik...22
Del panorame z vrha...23
Sestopava po poti, ki pelje vse do Zavetišča pod Špičkom...24
Pogled nazaj na del prehojene poti v sestopu...25
Izpostavljen prehod je zavarovan z jeklenico...26
Trentski Pelc in Srebrnjak... 27
Svet Za Razorcem...28
Nebeške poljane...29
Tule sva zavila z markirane poti... trave so se nama zdele malo pohojene, sva upala, da sva prav... :-)30
Po nekaj strmega sestopa sva zagledala travnat pomol... to bo to... :-)31
Potem pa dol v gozd... že dolgo nisva bila kakega možica tako vesela, kot ravno tu... :-)32
S planine pa spet skozi bukov gozd nazaj na izhodišče... 33
(+13)všeč
dprapr12. 09. 2016 13:15:22
V nasprotni smeri je še lepše iz Za Razorca po grebenu na Zagorelec...
Niso trenutne razmere!
Tu so res nebeške poljane.1
...2
Na grebenu.3
Pogled nazaj.4
(+3)všeč
raubšic12. 09. 2016 13:20:41
Zopet ste gamse plašili! jezen
všeč
peter212. 09. 2016 14:36:14
Nič več gamsov nisem videl v tem predelu, kot npr. v meni bližjih bohinjskih gorah. Tudi nikjer jih nisem splašil. Verjamem, da imaš očitno rad živali, kakor jih imam rad tudi sam, vendar ne vem kaj misliš doseči, če boš nad vsakim našim obiskom Loške stene, gora nad Zadnjo Trento itd ... godrnjal, da preganjamo gamse. Hodili smo po markiranih poteh, mogoče gre pri Zagorelcu za brezpotje le, kar se tiče sestopa z Razorca na planino Zapotok. Pa še tam se da ob malo večji pazljivosti poti slediti.
Lp
Peter Strgar
(+11)všeč
dr_63512. 09. 2016 14:41:56
Ima kdo mogoče GPS sled za ta izlet?
(+1)všeč
raubšic12. 09. 2016 15:05:07
Saj ni to godrnjanje... markirano ali ne...
s takimi objavami bo vse to izgubilo svoj čar! Konec debate.
všeč
taubi412. 09. 2016 16:24:41
Zanimivo. Vsak od nas bi v prelepe kotičke planin popeljav čimveč svojih kolegic in kolegov, hkrati pa bi bil najbolj srečen če tja ne bi zahajal nihče drug.
LP vsem!
(+6)všeč
lino12. 09. 2016 16:46:59
Taubi4, ti si vizionar. Mogoče bo to še prekmalu pri nas. V tujini so taki privatni planinski kotički in obala jezer že realnost.
všeč
journeyman26. 10. 2019 21:00:22
Danes šele ob 10:30 štartam iz Zadnje Trente. Ker sem omejen s časom uberem kar konkreten tempo. Vzpnem se do planine Zapotok, ter naprej proti Bavškem Grintavcu do sedla Kanja. Tam se malo spustim v smeri zavetišča pod Špičko, nato zavijem levo na sedlo Čez Lužo. Od tu naprej je opazna stezica, ki vodi na sedlo pod Zagorelcem. Vrh dosežem po lahkem grebenu po dveh urah vzpona. Vreme je fantastično, popolnoma jasno, razgledi se odpirajo na vse strani, na eni strani prednjači Bavški Grintavec ter greben od Zapotoškega vrha do Trentskega Pelca, na drugi pa kraljuje greben Pihavcev ter za njim mogočna Loška stena. Ker nimam veliko časa pomalicam in začnem s sestopom. Spustim se nazaj do markirane poti ter nadaljujem v smeri proti Špički, saj te poti še nisem prehodil. Pot je lepa; sicer je opazno da je zelo malo obiskana, a so markacije relativno nove in večinoma dokaj pogoste, tako, da orientacija v splošnem ni problematična. Sem se pa na dveh mestih pot malo bolj iskal, a tudi tam ni bilo hujših problemov. Z vrha do točke, kjer se pot priključi poti od Špičke v Trento sem rabil dve uri, od tam pa še pol ure do izhodišča.
Vsekakor zelo lepa tura v čudovitih krajih s pridihom divjine. V povezavi s krasnim vremenom dan ne more biti drugačen, kot mega super velik nasmehvelik nasmeh
Na izhodišču1
Proti sedlu Kanja2
Pogled nazaj3
Zagorelec se prvič pokaže4
Greben do vrha5
Bavški Grintavec je danes imel nekaj obiska6
V ospredju Pihavci, za njimi Loška stena7
Čez podrto grapo8
Barve jeseni9
Pot preči pobočja visoko nad dolino10
Pogled proti Jalovcu11
Najbolj siten del poti je bil vlažen sestop tu dol12
Prečenja je konec, sledi sestop do izhodišča13
(+4)všeč
djimuzl26. 08. 2020 15:59:29
To soboto sem se odpravil na krožno pot mimo Zagorelca. Štartal sem v Zapodnu, se preko planine Zapotok po neoznačeni stezi vzpel do poljan Za Razorcem, nato po markirani poti Vršič – sedlo Kanja v bližino sedla Pod Lužo, kjer sem se po neoznačeni stezici vzpel do Zagorelca. Vrnil sem se po markirani poti, ki se izpod Kanje spusti proti Zapotoku (običajni pristop).

Pot od Zapodna do planine Zapotok je na določenih mestih erozija lepo načela, nekaj (novejših) varoval je sicer nameščenih, a ne povsod, tako, da je potrebno popaziti ob prečenju teh mest. S planine sem jo – skupaj še z dvema pohodnikoma – mahnil po neoznačeni poti do zaključka dobro vidne grape, ki se spušča z Zagorelca in se malo pod njo napotil na lepo viden začetek steze, ki se malo nižje od sten (desno od zaključka grape) vzpne skozi gozd. Do lepot Za Razorcem smo hodili dobro uro, dotedanja so-hodca sta se napotila proti Grivi, jaz pa na markirano brezpotje proti Kanji nasmeh

V srednje visokih travah je slabo uhojena markirana pot na trenutke skoraj manj sledljiva kot prej omenjena steza iz Zapotoka – a so oznake dokaj zgledne, po prihodu na bolj kamniti teren pa tovrstnih težav več ni. (Naj)večji problemi z orientacijo na tej lepi poti nad Zadnjo Trento so sicer v odseku Za Razorcem – Konj.

V bližini sedla Pod Lužo sem jo mahnil proti kotanji med Šmihelovcem in Zagorelcem ter se po dobro vidni stezici desno vzpel proti sedelcu med predvrhom in vrhom Zagorelca, od tam pa sem nadaljeval po grebenu do vrha. Od tam so ravno sestopali pohodniki PD Radovljica, ki sem jih kasneje spodaj še enkrat ujel, ravno preden so se odpeljali s parkirišča. Na samem vrhu zaradi trenutne razporejenosti oblakov razgledov ni bilo veliko.

Ob spustu sem s poti Kanja – Vršič prečil čez par grap in skrotja do poti Kanja – Zapotok, se kasneje na planini osvežil s prijetno hladno vodo in se po senčni poti vrnil nazaj do avtomobila.

Lep in sončen dan.
Štartam v Zapodnu1
Bavški Grintavec, levo Zapotoški vrh2
Tudi Špiček in zavetišče sta vidna iz doline - za Špičkom Vrh Zelenic3
4
Pogled nazaj proti začetku Zadnje Trente5
Na planini Zapotok6
Vzhodna Zagorelčeva grapa7
Spodnji rob - iztek grape8
Zavijemo desno na vidno stezico...9
Med macesni..10
Približana Velika vrata11
Sledljiva potka se kasneje manj strmo vzpenja12
Pogled proti Mojstrovkam13
Grintavec in Zagorelec14
Gora za tisti dan15
Pod Skutnikom sta krožila planinska orla - parček, nedvomno :-)16
Balvan ob mlaki je dobro orientacijsko mesto za spust proti Zapotoku.17
Skutnik s Špičico (desno) in Oltarjem (levo)18
Približan Prisojnik, obiska je bilo kar nekaj tisti dan.19
Že na poti Vršič - Kanja, oznake so tu dokaj dobre - pogled nazaj proti Pelcem..20
Nizki vrh, Zadnji Pelc in Pelc nad Rušo (Griva) nad Veliko planino21
Pogled proti Velikim vratom22
Pot preči Zagorelčevo grapo, ki smo jo obšli spodaj..23
Pogled skozi grapo proti Pelcem24
Mojstrovke...25
Na Srebrnjaku obisk - po kretnjah sodeč bi med njimi znal biti tudi Lojze26
Pot se rahlo spusti...27
Trentski Pelc, Srebrnjak in Zapotoški vrh - lepotci nad Zadnjo Trento28
Sedlo Nad Lužo29
Šmihelovec ob vzponu na Zagorelec30
Nekaj Loške stene mi je vseeno uspelo ujeti - Briceljk...31
Vrh Zagorelca32
Meglice na vrhu...33
Planike so prekrivale večji del grebena od sedelca do vrha Zagorelca34
Mistično...35
Še en pogled proti Šmihelovcu in Zagorelcu.36
Zapotoški vrh, za njim poglavar vseh Julijcev :-)37
Čeprav je Egipt trenutno zgolj na rumenem seznamu, je malo improvizacije vseeno bolj ziher... :-)38
Pelc in Srebrnjak39
Odcep z markirane poti na stezo proti Srebrnjaku40
Na Zapotoku osvežitev...41
...42
(+4)všeč
dprapr26. 08. 2020 17:48:28
Te na 15. sliki ni zamikal grebenček proti vrhu? Od tam je vrh zelo blizu.
všeč
djimuzl26. 08. 2020 18:57:47
Glede na openstreetmap.org naj bi po tem grebenčku, ki ga omenjaš, potekala celo potka nasmeh
1
všeč
dprapr26. 08. 2020 19:28:54
Potke nisem opazil.
Spodaj je prehod cikcak po strmih travah, med redkimi drevesi, zgoraj pa lep, skalnat grebenček.
(+2)všeč
djimuzl26. 08. 2020 20:38:21
Mogoče pa kdaj pride na vrsto, hvala za namig nasmeh
všeč
miri26. 08. 2020 21:12:06
Prve štiri so mi najlepše.
(+1)všeč
Page:12
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies