Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Dom na Osankarici - Klopni vrh -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Pohorje, Dravinjske gorice and Halozeklopni vrh / Dom na Osankarici - Klopni vrh
  

Dom na Osankarici - Klopni vrh

 
Starting point: Dom na Osankarici (1193 m)
Destination: Klopni vrh (1340 m)
Path name: -
Time of walking: 2 h 45 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 147 m
Altitude difference (by path): 350 m
Map: Pohorje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 6306
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 48
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Slovenske Konjice, nato pa cesti sledimo do omenjenega kraja. V Slovenskih Konjicah zavijemo desno proti Oplotnici, do katere nas loči nekaj kilometrov ovinkaste ceste. V Oplotnici, kjer se priključimo cesti iz Slovenske Bistrice nadaljujemo levo v smeri Osankarice. Naprej se nekaj časa vzpenjamo ob potoku Oplotnica, nato pa prispemo na križišče, kjer se cesta razcepi na dva dela. Tu lahko nadaljujemo levo v smeri Osankarice, ali pa desno v smeri vasi Kebelj. Če nadaljujemo po levi cesti, se le ta kmalu spremeni v makadam, višje pa nas pripelje na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Osankarice (levo Rogla). Od križišča sledi še nekaj serpentin in makadamska cesta nas pripelje do parkirišča pod Domom na Osankarici (od razcepa cest, do izhodišča je približno 9 km). Če nadaljujemo po desni cesti, pa lahko do Doma na Osankarici prispemo po nekoliko daljši, a ves čas asfaltirani cesti. Vsa križišča so dobro označena.
b) Z avtoceste Maribor - Ljubljana se usmerimo na izvoz Slovenska Bistrica - Jug, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Oplotnici. V Oplotnici, kjer opazimo oznake za Osankarico nadaljujemo naravnost, nato pa se nekaj časa vzpenjamo ob potoku Oplotnica, kjer po krajšem vzponu prispemo do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela. Tu lahko nadaljujemo levo v smeri Osankarice, ali pa desno v smeri vasi Kebelj. Če nadaljujemo po levi cesti, se le ta kmalu spremeni v makadam, višje pa nas pripelje na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Osankarice (levo Rogla). Od križišča sledi še nekaj serpentin in makadamska cesta nas pripelje do parkirišča pod Domom na Osankarici (od razcepa cest, do izhodišča je približno 9 km). Če nadaljujemo po desni cesti, pa lahko do Doma na Osankarici prispemo po nekoliko daljši, a ves čas asfaltirani cesti. Vsa križišča so dobro označena.
c) Zapeljemo se v Ruše (do sem iz Maribora ali Selnice ob Dravi) nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Smolniku ter višje Šumiku. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Koči na Šumiku nadaljujemo naravnost. Sledi oster levi ovinek v bližini katerega je izhodišče poti za slap Šumik, mi pa le nekoliko naprej prispemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Osankarice. Sledi še nekaj kilometrov makadamske ceste in prispemo do parkirišče pod Domom na Osankarici.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se najprej sprehodimo do Doma na Osankarici, od tam pa nadaljujemo desno v smeri Peska, Rogle, Ribniške koče, Partizanskega doma in spomenika pohorskega bataljona na Osankarici. Pot gre takoj v gozd skozi katerega se prične zložno vzpenjati. Med vzponom prečimo nekaj manjših potočkov, preko katerih nas vodi lepo urejena pot. Višje se pot položi, nato pa nas v kratkem spustu pripelje do taborišča pohorskega bataljona, kjer stoji več spominskih obeležij.
Od taborišča, kjer se markirana pot zaradi številnih stezic nekako izgubi nadaljujemo rahlo desno, nato pa na bližnjem razpotju levo v smeri Treh žebljev in Koče na Klopnem vrhu (rahlo desno Koča na Šumiku). Od razpotja naprej se pot še kratek čas spušča po prijetni gozdni poti, nato pa prispemo na kolovoz, ki je običajno še nekaj dni po dežju precej blaten. V nadaljevanju še nekaj časa hodimo po kolovozu, le ta pa se nekaj časa spušča, nekaj časa pa vzpenja. Čez čas se kolovoz prehodno spremeni v spet prijetno stezico, katera že kmalu preči žuboreč studenček. Pot naprej ponovno preide na kolovoz, kateri je po dežju zelo blaten in posledično neprehoden. Primeren prehod poiščemo nekaj metrov stran od kolovoza, kjer je že nastala deloma uhojena stezica. Nekoliko naprej ponovno preidemo na stezo, le ta pa nas vodi skozi vse bolj redek gozd.
Na delu poti, kjer se gozd razredči prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Klopnega vrha.
Sledi še nekaj minut hoje in dokaj zložna pot nas pripelje do makadamske ceste, kjer je manjše razpotje.
Nadaljujemo naravnost preko ceste (levo Falski ribnik 3 minute) ter pot nadaljujemo po kolovozu, ki se prične zmerno vzpenjati. Po krajšem vzponu dosežemo nekakšen neizrazit greben, za katerim se pot prične spuščati. Po nekaj minutah spusta se priključimo širšemu kolovozu in mu sledimo v levo (desno Koča na Šumiku). Pot nekaj časa nadaljujemo po in ob kolovozu, nato pa prispemo do spomenika NOB, za katerim kmalu stopimo na širšo makadamsko cesto.
Ko stopimo na cesto nadaljujemo naravnost, nato pa na bližnjem križišču po spodnji desni cesti. Od križišča sledi le še nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje do Koče na Klopnem vrhu.
Od koče nadaljujemo ostro levo na markirano pešpot za oznakami Klopni vrh. Po krajšem vzponu skozi gozd dosežemo makadamsko cesto (do sem lahko pridemo, če v križišču nekaj minut pred Kočo na Klopnem vrhu nadaljujemo po levi cesti), po kateri nato hodimo nekaj 10 metrov. Ko na desni strani ceste opazimo kolovoz in ob njem markacije, ki nas usmerjajo desno, zapustimo cesto in vzpon nadaljujemo po omenjenem kolovozu. Kolovoz v nadaljevanju najprej preči zaraščeno jaso, nato pa preide v gozd ter se spremeni v zložno pešpot. Ko stopimo v gozd, nas do vrha loči le še nekaj korakov hoje.

On the way: Taborišče pohorskega bataljona (1210m), Koča na Klopnem vrhu (1260m)
Recommended: similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh dom_na_osankarici - Klopni vrh
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing