Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Klösterle - Gerlitzen -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Gurktal Alpsgerlitzen / Klösterle - Gerlitzen
  

Klösterle - Gerlitzen

 
Starting point: Klösterle (1000 m)
Destination: Gerlitzen (1909 m)
Path name: -
Time of walking: 2 h 50 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 909 m
Altitude difference (by path): 915 m
Map:
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 580
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 63
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Preko MP Ljubelj se zapeljemo v Avstrijo, nato pa sledimo cesti proti Celovcu / Klagenfurt. V Celovcu na vseh križiščih nadaljujemo naravnost, ko pa glavna cesta zavije izrazito v desno, pa jo le malo naprej zapustimo in nadaljujemo levo v smeri proti krajem Dhovše pri Celovcu / Lendorf in Trg na Koroškem / Feldkirchen in Kärnten. Ko prispemo do avtocestnega priključka gremo levo v smeri kraja Trg na Koroškem, ko prispemo do omenjenega kraja pa gremo iz semaforiziranega križišča desno v smeri proti alpskemu prelazu Turracher Höhe. Za naseljem Himmelberg gremo levo v smeri Osojščice / Gerlitzen ter se pričnemo vidneje vzpenjati. Ko se cesta preneha vzpenjati ji sledimo do parkirišča 6a.
Od MP Ljubelj do izhodišča je približno 73 km.
b) Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa se po avtocesti peljemo do avtocestnega križišča, od koder nadaljujemo proti Špitalu ob Dravi / Spittal an der Drau ter z vožnjo nadaljujemo po avtocesti A10. Avtocesto A10 hitro zapustimo ter zapeljemo na izvoz za Osojsko jezero / Ossiacher See, na bližnjem krožišču pa izberemo tretji izvoz (če ne bi bilo krožišča bi šli levo) ter se v nadaljevanju peljemo po Millstätter Strasse. Po omenjeni cesti se peljemo do križišča, kjer zavijemo desno proti kraju Arriach in smučišču Osojščica / Gerlitzen, tako da se v nadaljevanju peljemo po Teuchen Landesstraße. Po omenjeni cesti se peljemo do parkirišča 6a.
Od MP Karavanke do izhodišča je približno 47 km.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča po lesenem mostu prečimo potok Arriachbach, nato pa se sprehodimo do spodnje postaje žičnice Klösterlebahn I, katero obidemo po desni strani. Za postajo sedežnice nadaljujemo desno, tako da nadaljujemo do roba gozda. Ko stopimo v gozd opazimo prvo markacijo, pot pa se nekaj korakov naprej razcepi.
Markirana pot se nadaljuje naravnost in vodi do Wurzelparka, mi pa gremo levo, kjer po nekaj korakih opazimo uhojeno stezico, ki po krajšem vzponu zavije desno in se prečno vzpne nad prostorom za lokostrelstvo. Po približno 5 minutah hoje po neoznačeni poti se vrnemo na markirano pot, katero dosežemo na delu, kjer le ta poteka po makadamski cesti (pot mimo Wurzelparka je približno 15 minut daljša).
Cesti sledimo v levo, po njej pa hitro prispemo do roba smučarske proge, od koder se nam odpre lep razgled, pot pa zavije desno in se nadaljuje po cesti. Višje naredimo nekaj serpentin, nato pa se vrnemo do smučišča, po katerem se nekaj časa vzpenjamo, nato pa pot ponovno preide v gozd, kjer nadaljujemo po slabši cesti. Za prečenjem pašne ograje pot za dalj časa preide na smučišče in postane tudi bolj strma, saj se vzpenja po smučišču naravnost navzgor. Ko se približamo zgornji postaji žičnice Klosterlebahn I, pa gremo ponovno desno v gozd. V gozdu cesta zavije ostro levo in nas pripelje do postaje omenjene žičnice, kjer nekaj 10 korakov pred njo nadaljujemo desno navzgor. Hitro dosežemo naslednjo cesto in po njej nadaljujemo ob vse lepših razgledih, ki sežejo vse do najvišjega vrha Avstrije. Sledi nekaj razpotij, kjer sledimo markacijam, nato pa mimo akumulacijskega jezera, od katerega se nam odpre lep pogled na Wintertalernock, prispemo do križišča v bližini koče Huaba Hittn.
Tu gremo levo (desno Stifterboden) in v nekaj korakih dosežemo omenjeno kočo.
Od koče nadaljujemo naravnost ter s hojo nadaljujemo po makadamski cesti, na bližnjem križišču pa gremo levo, tako da se vrnemo do smučarske proge. Ko dosežemo smučišče, na desni opazimo korito z vodo, nas pa pot vodi po cesti, ki po smučišču naredi nekaj daljših serpentin. Cesta se višje spremeni v kolovoz, le ta pa zavije nekoliko v desno in nas pripelje do označenega razpotja, s katerega nadaljujemo levo na pešpot (naravnost Neugarten Almsee).
Sledi nekaj minut vzpona, nato pa dosežemo naslednje razpotje, kjer gremo desno.
Pot naprej nas vodi že zelo blizu vrha, a najprej preči pobočja proti zahodu, nato pa se lahkotno spusti do Alpin hotela, kjer gremo levo ter se po asfaltni cesti vzpnemo do vrha Osojščice, kjer stoji hotel Gipfelhaus.
Z vrha se lahko spustimo do bližnje razgledne točke, s katere se nam odpre lep razgled na Osojsko jezero / Osiacher See.
Klösterle - Huaba Hittn 1:40, Huaba Hittn - Osojščica 1:10.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (avgust).

On the way: Huaba Hittn (1605m)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing