Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Klösterle - Gerlitzen - via Stifterboden

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Gurktal Alpsgerlitzen / Klösterle - Gerlitzen
  

Klösterle - Gerlitzen (via Stifterboden)

 
Starting point: Klösterle (1000 m)
Destination: Gerlitzen (1909 m)
Path name: via Stifterboden
Time of walking: 3 h
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 909 m
Altitude difference (by path): 935 m
Map:
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 272
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 72
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Preko MP Ljubelj se zapeljemo v Avstrijo, nato pa sledimo cesti proti Celovcu / Klagenfurt. V Celovcu na vseh križiščih nadaljujemo naravnost, ko pa glavna cesta zavije izrazito v desno, pa jo le malo naprej zapustimo in nadaljujemo levo v smeri proti krajem Dhovše pri Celovcu / Lendorf in Trg na Koroškem / Feldkirchen in Kärnten. Ko prispemo do avtocestnega priključka gremo levo v smeri kraja Trg na Koroškem, ko prispemo do omenjenega kraja pa gremo iz semaforiziranega križišča desno v smeri proti alpskemu prelazu Turracher Höhe. Za naseljem Himmelberg gremo levo v smeri Osojščice / Gerlitzen ter se pričnemo vidneje vzpenjati. Ko se cesta preneha vzpenjati ji sledimo do parkirišča 6a.
Od MP Ljubelj do izhodišča je približno 73 km.
b) Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa se po avtocesti peljemo do avtocestnega križišča, od koder nadaljujemo proti Špitalu ob Dravi / Spittal an der Drau ter z vožnjo nadaljujemo po avtocesti A10. Avtocesto A10 hitro zapustimo ter zapeljemo na izvoz za Osojsko jezero / Ossiacher See, na bližnjem krožišču pa izberemo tretji izvoz (če ne bi bilo krožišča bi šli levo) ter se v nadaljevanju peljemo po Millstätter Strasse. Po omenjeni cesti se peljemo do križišča, kjer zavijemo desno proti kraju Arriach in smučišču Osojščica / Gerlitzen, tako da se v nadaljevanju peljemo po Teuchen Landesstraße. Po omenjeni cesti se peljemo do parkirišča 6a.
Od MP Karavanke do izhodišča je približno 47 km.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča po lesenem mostu prečimo potok Arriachbach, nato pa se sprehodimo do spodnje postaje žičnice Klösterlebahn I, katero obidemo po desni strani. Za postajo sedežnice nadaljujemo desno, tako da nadaljujemo do roba gozda. Ko stopimo v gozd opazimo prvo markacijo, pot pa se nekaj korakov naprej razcepi.
Markirana pot se nadaljuje naravnost in vodi do Wurzelparka, mi pa gremo levo, kjer po nekaj korakih opazimo uhojeno stezico, ki po krajšem vzponu zavije desno in se prečno vzpne nad prostorom za lokostrelstvo. Po približno 5 minutah hoje po neoznačeni poti se vrnemo na markirano pot, katero dosežemo na delu, kjer le ta poteka po makadamski cesti (pot mimo Wurzelparka je približno 15 minut daljša).
Cesti sledimo v levo, po njej pa hitro prispemo do roba smučarske proge, od koder se nam odpre lep razgled, pot pa zavije desno in se nadaljuje po cesti. Višje naredimo nekaj serpentin, nato pa se vrnemo do smučišča, po katerem se nekaj časa vzpenjamo, nato pa pot ponovno preide v gozd, kjer nadaljujemo po slabši cesti. Za prečenjem pašne ograje pot za dalj časa preide na smučišče in postane tudi bolj strma, saj se vzpenja po smučišču naravnost navzgor. Ko se približamo zgornji postaji žičnice Klosterlebahn I, pa gremo ponovno desno v gozd. V gozdu cesta zavije ostro levo in nas pripelje do postaje omenjene žičnice, kjer nekaj 10 korakov pred njo nadaljujemo desno navzgor. Hitro dosežemo naslednjo cesto in po njej nadaljujemo ob vse lepših razgledih, ki sežejo vse do najvišjega vrha Avstrije. Sledi nekaj razpotij, kjer sledimo markacijam, nato pa mimo akumulacijskega jezera, od katerega se nam odpre lep pogled na Wintertalernock, prispemo do križišča v bližini koče Huaba Hittn.
Tu gremo desno (levo koča Huaba Hittn 1 minuta) in se po cesti pričnemo lahkotno spuščati do bližnjega potoka. Za potokom cesta zavije desno in nas v rahlem vzponu pripelje do križišča, kjer gremo rahlo levo, nato pa hitro prispemo do koče Neugarten Almseehütte.
Od koče nadaljujemo rahlo desno (rahlo levo ena od poti na Osojščico) v smeri proti Stifterbodnu. Pot naprej nas sprva vodi po servisni cesti, ki poteka po smučišču, nato pa nas markacije usmerijo desno v gozd, kjer prečimo pašno ograjo. Za prečenjem ograje nadaljujemo po široki in zložni poti, ki nas hitro pripelje do asfaltne ceste, po njej pa se vzpnemo do naselja počitniških hiš Stifterboden.
Nadaljujemo levo, nekaj korakov še po asfaltni cesti, nato pa gremo rahlo desno na markirano pešpot, ki se vzpenja desno od ceste. Sledi vzpon ob sprva leseni, višje pa žičnati ograji, pot pa nas iz gozda pripelje na vse bolj razgledna pobočja Osojščice. Ob lepih razgledih kratek čas nadaljujemo vzporedno s cesto, nato pa se nanjo priključimo in hitro prispemo do Alpin hotela, od koder nas do vrha Osojščice, kjer stoji še hotel Gipfelhaus loči le še krajši vzpon.
Z vrha se lahko spustimo do bližnje razgledne točke, s katere se nam odpre lep razgled na Osojsko jezero / Osiacher See.
Klösterle - Huaba Hittn 1:40, Huaba Hittn - Neugarten Almseehütte 0:10, Neugarten Almseehütte - Stifterboden 0:30, Stifterboden - Osojščica 0:40.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (avgust).

On the way: Huaba Hittn (1605m), Neugarten Almseehütte (1620m), Stifterboden (1665m)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen klosterle - Gerlitzen
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing